Θρήνος και καταστροφή στην Αλβανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται από τα ξημερώματα της Τρίτης η Αλβανία, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα οδηγώντας στο θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπους, τραυματίζοντας πάνω από 600 και προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιέςΤα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Κατεστραμμένα κτίρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο. Έως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτίρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.

Από την άλλη, ο πανικός αποδείχθηκε ο χειρότερος σύμβουλος για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, ενώ η έλλειψη κρατικής υποδομής επιβάρυνε την κατάσταση.

Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο.

Στις 07.03 καταγράφηκε μετασεισμός 5,4 βαθμών.

«Πηδούσαν από τα παράθυρα για να σωθούν»

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του καθώς μέσα στον πανικό του πήδησε από κτίριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας. Πρόκειται για έναν άνδρα περίπου πενήντα ετών που πήδησε από το σπίτι του κάτω στην Κούρμπιν, διευκρίνισε το υπουργείο.

Οι κάτοικοι βγήκαν τρομοκρατημένοι στους δρόμους των Τιράνων, ορισμένοι με μικρά παιδιά στα χέρια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση, υπάρχει ένας επιβεβαιωμένος θάνατος, δεκάδες τραυματισμοί και τεράστιες υλικές ζημιές, ενώ υπάρχουν φόβοι και για την απώλεια περισσότερων ανθρώπινων ζωών.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ενώ το εστιακό βάθος ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα. Πρόκειται για τη δεύτερη ισχυρή δόνηση μέσα σε χονδρικά ένα δίμηνο και κατατρομοκράτησε χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους, ορισμένοι με βρέφη στα χέρια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε στο Κούρμπιν, όταν πανικοβλήθηκε λόγω του σεισμού και πήδηξε από το μπαλκόνι. Όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας της Αλβανίας Ogerta Manastirliu, υπάρχουν τουλάχιστον 150 τραυματίες που έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία. «Είμαστε σε επιφυλακή και στο πλευρό των ιατρικών ομάδων» δήλωσε η υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι διεθνή και τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν μεγαλύτερους αριθμούς τραυματιών, αλλά και πληροφορίες για τρεις νεκρούς. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης επιχειρήσεις διάσωσης των δεκάδων εγκλωβισμένων.

Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Άλλα καταγράφουν μεγάλες ρωγμές και ζημιές σε κτίρια και δραματικές σκηνές από διασώσεις ανθρώπων, ακόμα και μικρών παιδιών, από τα συντρίμμια.

Δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι πιο εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια έχουν καταγραφεί στο Δυρράχιο και πρόσθεσαν πως πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Τιράνων.

Στο Δυρράχιο, ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει. Πολλά τμήματα στις περιοχές αυτές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι. Κάτοικοι που τρομοκρατήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βρίσκονται στους δρόμους.

Υπενθυμίζεται ότι σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα.

Λέκκας: Το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό δεν επηρεάζει την Ελλάδα

Ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην Αλβανία προέρχεται από ένα ρήγμα που δίνει παραδοσιακά μεγάλους σεισμούς, είπε σήμερα μιλώντας στο Open ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή δόνηση αποτελεί συνέχεια του ισχυρού σεισμού που είχε σημειωθεί πριν από δύο μήνες.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής, η Ελλάδα δεν επηρεάζεται σε καμία περίπτωση από το συγκεκριμένο ρήγμα, καθώς διακόπτεται από το ρήγμα της Κορυτσά.

Είχε προηγηθεί σεισμός 4,4 Ρίχτερ

Αξίζει να σημειωθεί πως ελάχιστα λεπτά νωρίτερα, στις 3:47, είχε προηγηθεί σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ίδια περιοχή της Αλβανίας.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στα 31 χιλιόμετρα δυτικά από τα Τίρανα, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμήθηκε από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο στα 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της γειτονικής χώρας.