ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ: Επί των όσων είπε χθες ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αντώνης Διαματάρης, μιλώντας σε ομάδα ομογενών το απόγευμα της Δευτέρας, στην Νέα Υόρκη, τόνισε –μεταξύ άλλων και ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει να αναγνωρίσει, τόσο εμπράκτως, όσο και συμβολικά, την προσφορά των Ελλήνων του Εξωτερικού. Χιλιοειπωμένη, αλλά πάντα επίκαιρη και σωστή επισήμανση, αφού το ελληνικό Κράτος εσαεί «κωφεύει».

 

Είπε, όμως, και κάτι περισσότερο, ο κ. Υφυπουργός. Αναφέρθηκε στο «Άγαλμα του Μετανάστη», αλλά και στο «Σπίτι του Απόδημου». Δύο αναφορές που, υλοποιούμενες από την γενέτειρα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι αποτελούν απόδειξη του ενδιαφέροντος, από τη μια μεριά και της αναγνώρισης, από την άλλη, της διαχρονικής προσφοράς των Ομογενών προς την μητέρα πατρίδα.

 

Ωστόσο η παραίνεση του κ. Υφυπουργού ότι θα μπορούσαν αυτά τα δύο συμβολικά «αφιερώματα» να  διαμορφωθούν «με δωρεές των ομογενών» μάς ξένισε. Ιδιαίτερα καθώς πρόσθεσε –και σωστά- ότι «θα πρέπει να αναγνωρίζονται οι ομογενείς που συνεισφέρουν ανιδιοτελώς, λόγω της αγάπης τους για την πατρίδα»…

 

Κάπου οι μελισσούλες μου νιώθουν περίεργα. Το σωστό λεχθέν από τον ΥΦΥΠΕΞ ότι «το ελληνικό κράτος θα πρέπει να αναγνωρίσει, τόσο εμπράκτως, όσο και συμβολικά, την προσφορά των Ελλήνων του Εξωτερικού» πως κολλάει με εκείνο το «με δωρεές των ομογενών» να αποκτήσουμε «Άγαλμα του Μετανάστη», αλλά και  «Σπίτι του Απόδημου»; Δηλαδή, οι ομογενείς θα πληρώσουν από την τσέπη τους την …αναγνώριση από το ελληνικό Κράτος της  …προσφοράς τους σε αυτό; Δεν είναι ζήτημα χρημάτων μόνον. Κυρίως είναι θέμα συμβολισμού!

 

Σε ό,τι δε αφορά τα περί ψήφου των Αποδήμων, σεβόμαστε την αισιοδοξία του κ. Υφυπουργού Εξωτερικών, ότι θα βελτιωθεί στο μέλλον ο απαράδεκτος Νόμος, που πάει να επιβληθεί σήμερα στους Απόδημους, αλλά δεν τη συμμεριζόμαστε.  Ό,τι γίνει σήμερα, δεν θα αλλάξει πριν περάσουν το λιγότερο  δέκα χρόνια! Δηλαδή, ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΤΕ! Έχει, ο κ. Υφυπουργός, “ζωντανό” το παράδειγμα το ΣΑΕ… Το οποίο, μάλιστα, και ο ίδιος το …διαχειρίζεται!..