Απάντηση Ελλάδας και Αιγύπτου στις Τουρκικές προκλήσεις – Δένδιας: Επιταχύνονται οι συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ

Άμεση  ήταν η απάντηση της Ελλάδας και καλά προετοιμασμένη που έδειξε αντανακλαστικά για όλα τα σενάρια απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε συνάντηση την Κυριακή με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, και αποφάσισαν την επιτάχυνση της οριοθέτησης των ΑΟΖ, μετά τις κινήσεις της Αγκυρας.

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων και της συμφωνίας που υπέγραψε η Άγκυρα με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο υπουργοί επεσήμαναν ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή, ενώ συμφωνήθηκε να επιταχυνθεί η συζήτηση για την οριοθέτηση των ΑΟΖ. Η συνάντηση Δένδια- Σούκρι έγινε μία μέρα μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο για τη συμφωνία με τη Λιβύη, όσο και για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν στενά, αλλά με ψυχραιμία την τουρκική προκλητικότητα, στέλνοντας αυστηρά μηνύματα περί ετοιμότητας για αντίδραση ανά πάσα στιγμή και επενδύοντας στην στήριξη της ΕΕ, τα μηνύματα της οποίας προς την Τουρκία είναι πλέον πολύ πιο συγκεκριμένα και απειλητικά.
Για πρώτη φορά δε, υπάρχει αυξημένη πίεση στην ΕΕ με συγκεκριμένα μέτρα σε βάρος της Άγκυρας, εάν δεν τερματιστούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Έλληνες διπλωμάτες εξηγούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Έλληνες εξηγούν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε απομόνωση και για αυτό προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς για να μπει με κάθε τρόπο στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου. Ακολουθώντας την πάγια τακτική της, η Τουρκία δοκιμάζει αντανακλαστικά συμμαχιών της ανατολικής Μεσογείου σαν αυτής μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.

Τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Πολιτικός Δ/ντής Κυριάκος Λουκάκης, ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο Νίκος Γαριλίδης, ο Δ/ντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργού κ. Γιάννης Τσαούσης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Η απάντηση Ελλάδας – Αιγύπτου στην τουρκική προκλητικότητα

Μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι οι δύο χώρες παρακολουθούν στενά τις ενέργειες της Άγκυρας ενώ εκτιμούν ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης στερείται νομιμότητας.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για επιτάχυνση των συζητήσεων για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ εδώ στην Αίγυπτο τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Sameh Shoukry.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων.

Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, του κ. Sarraj. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ. Sarraj πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση.

Επίσης, συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ούτως ή άλλως, πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα».

Η Αθήνα φέρνει το ΝΑΤΟ προ των ευθυνών του

Μήνυμα στην Τουρκία και το ΝΑΤΟ έστειλε στη διάρκεια της ομιλίας του στο κλείσιμο του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφού πρώτα χαιρέτησε τη στήριξη του ΕΛΚ στη χώρα μας.

«Συγκρατώ και τα όσα ακούστηκαν σε πολιτικό επίπεδο. Την ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής συμπεριφοράς από την ηγεσία του ΕΛΚ. Όπως γυρίσαμε εμείς την πλάτη στις εμπρηστικές αναφορές στη χθεσινή τελετή για τον TANAP έτσι και η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην παραβίαση των διεθνών κανόνων. Κάτι που θα ζητήσω και από το ΝΑΤΟ στη μεθαυριανή του σύνοδο στο Λονδίνο. Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφορα την πατρίδα μας. Ουδέποτε επεδίωκε ούτε επιδιώκει την ένταση στην περιοχή. Ξέρει όμως να υπερασπίζετε τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα», είπε ο πρωθυπουργός δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το στίγμα των επόμενων κινήσεων του.

«Και βέβαια δεν ξεχνώ την συμπαράσταση του ΕΛΚ στη μετανάστευση και φύλαξη των συνόρων μας. Και αναρωτιέμαι ποια άλλη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης βρίσκεται με τόση συνέπεια πάντα δίπλα μας», αφήνοντας έτσι αιχμές για τη στάση των ευρωπαϊκών κομμάτων της Αριστεράς που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα.