ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Ο απρόβλεπτος Δεκέμβρης!

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Ο Δεκέμβρης, τελευταίος μήνας του 2019, αλλά όχι «βολικός» μπήκε φουριόζος με κάθετη πτώση του υδράργυρου που ήρθε να χαλάσει την ειδυλλιακή σχέση που είχαμε αναπτύξει με τον Νοέμβριο,  που δεν έλεγε να προσαρμοσθεί στο χρονολόγιο και παρέμενε πεισματικά να αλητεύει στα απόνερα του «μικρού καλοκαιριού»!

Του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει και η απάντηση ήρθε με την «Black Friday» που διαρκεί  όσο διαρκεί και το πορτοφόλι των γυναικών που το ακούμπησαν θυσία στο βωμό των αρωμάτων, των καλλυντικών και των πάσης φύσεως  κρεμών ανάπλασης, συντήρησης, και φρεσκάδας του προσώπου…

Και μπορεί τα περισσότερα καταστήματα να μην έπιασαν καν τον οικονομικό τους στόχο, αφού όλη τη βδομάδα ήταν άδεια εν αναμονή της «Μαύρης Παρασκευής», τα πορτοφόλια όμως σερνικών και θηλυκών «στέναξαν»,  μαζί και όσοι τα …γεμίζουν!

Να, όμως, που ο Δεκέμβρης εξελίσσεται και σε μήνα απρόοπτων ειδήσεων εντός και εκτός επικράτειας, με πιπεράτες αποκαλύψεις, με νομοσχέδια που απειλούν να βάλουν μπουρλότο στις σχέσεις εκτός και εντός ελληνισμού, με αφορμή την εκ του μακρόθεν ψήφο,  και, εν γένει, με την αναμονή του νέου πλάνου για την έρμη την Παιδεία που δεν λέει να σταθεροποιηθεί καθώς καθείς που βρίσκεται στο τιμόνι του αρμόδιου υπουργείου, θεωρεί χρέος του να την σώσει αυτός, από τον προκάτοχό του!..

Και να οι φοιτητές στους δρόμους και να οι Τούρκοι να βαυκαλίζονται ΑΟΖ με τη Λιβύη και να ο Ολυμπιακός να αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη και να η μπόμπα ότι μόνο εγγραφή είχε κάνει  ο Μπόμπος και μετά κοπάνα στην κοπάνα! Αυτός δεν είναι μήνας να σε εισαγάγει στο γιορτινό πνεύμα! Μήνας φονιάς είναι και, μάλιστα, μουλωχτός!

Και συ να πρέπει να στολίσεις το χριστουγεννιάτικο δένδρο, να το προσαρμόσεις στα γούστα της γυναίκας σου αλλά και των παιδιών σου που διαφέρουν μεταξύ τους όσο το χιόνι από τη φλόγα! Θερμό φώς  τα λαμπάκια  ο ένας, ψυχρό ο άλλος. Ψηλό δένδρο ο ένας, κοντό ο άλλος! Να βάλουμε μόνο μπάλες  ο ένας, μόνο παιχνιδάκια ο άλλος! Αλαλούμ!  Γιορτινό μεν, αλαλούμ δε. Να  ‘φτιάχναμε  και καμιά σοκολατόπιτα όπως παλιά!..

Έτσι είναι ο Δεκέμβρης. Μήνας των ανατροπών. Μήνας των τελών κυκλοφορίας για δρόμους στους οποίους δεν κυκλοφορείς!  Μήνας του 13ου μισθού που πια δεν τον λαβαίνεις. Μήνας του απολογισμού και της απογραφής, που πια δεν τολμάς να κάνεις!

Πώς να αναμετρηθείς με το παρελθόν σου; Προτιμάς να το αφήνεις να κοιμάται…

Και σ΄ όλα αυτά, ο Πρόεδρος με τη σοφία του να βάλει τάξη στην αταξία:

Σ΄ ένα κήπο μια φορά

Όλο λούλουδα σπαρμένο

Πέταξαν μία φορά

Ένα τενεκέ σπασμένο.

Μαραθήκαν οι μοσκιές

Εμαράθηκαν οι κρίνοι,

Μα ο καλός ο τενεκές

Πάντα τενεκές θα μείνει!

Πού κολλάει αυτό, Πρόεδρε;  Η θεία Όλγα ξέρει! Πάντως, στα παρτέρια του Πειραιά μόνον αγριόχορτα και μολόχες φυτρώνουν! Όλα τ΄ άλλα θέλουν φύτεμα. Και κανείς δεν φυτεύει. Μόνο σκάβουν. Σκάβουν τα πεζοδρόμια, σκαλίζουν την υπομονή μας.  Ποια πεζοδρόμια; Όσα δεν έχουν καταπατηθεί από τις καφετέριες, και εν γένει τα καταστήματα! Τώρα με την απαγόρευση του καπνίσματος, σε κλειστούς χώρους, οι θεριακλήδες επιδίδονται απτόητοι στο σπορ στα ναϊλοντυμένα πεζοδρόμια!

Και επειδή Δεκέμβρης είναι, οσονούπω  Φλεβάρης κοντοφτάνει,  στήνουν στα πεζοδρόμια τσαντίρια  για να ξεγελάσουν το νόμο, τι είναι  «μέσα» και τι είναι «έξω»…

Άντε να ‘ρθει κι ο Γενάρης με το 2020 να δούμε «ποια νέα τυραννία» θα φέρει κι αυτή η αλληλουχία του είκοσι»!