Στην τελική ευθεία το επίμαχο Νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σαρωτικό «ναι» υπέρ του να ψηφίζουν οι Απόδημοι Έλληνες από το εξωτερικό υπερισχύει στην δημοσκόπηση που διεξάγει η Panhellenic Post από τη στήλη της “Το κουίζ της εβδομάδος”.

Συκεκριμένα, στο ερώτημα: Είστε υπέρ της ψήφου των Ελλήνων ψηφοφόρων από το εξωτερικό; Οι αναγνώστες της Panhellenic Post, απαντούν:

  • ΝΑΙ (85%)
  • ΟΧΙ (12%, )
  • ΙΣΩΣ (3%,)

Η έρευνα συνεχίζεται.

Τα ποσοστά αυτά είναι ενδεικτικά του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, μεταξύ των πολιτών, για το Συνταγματικό Δικαίωμα των Αποδήμων Ψηφοφόρων να συμμετέχουν οι Απόδημοι (χωρίς αποκλεισμούς και άλλες προϋποθέσεις) στην εκλογική διαδικασία.

Αντίθετα με την άποψη των πολιτών, τα πολιτικά κόμματα θεσπίζουν προϋποθέσεις που κρατούν μακριά από τις κάλπες το μεγαλύτερο μέρος των Αποδήμων για στους οποίους δεν παρέχεται η διευκόλυνση να ψηφίζουν από εκεί όπου κατοικούν, αλλά θα πρέπει να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να ασκήσουν το δικαίωμά τους.

Η διάκριση αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ομογένεια η οποία αντιδρά με κάθε πρόσφορο τρόπο, επιστολές, αρθρογραφία, σε εφημερίδες και μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στο θέμα. «Το νέο Σύνταγμα διευκολύνει τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Κάναμε υποχωρήσεις για να εξασφαλίσουμε τη συναίνεση. Αλλά ήταν σημαντικό να προχωρήσει αυτή η ρύθμιση και ελπίζω να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Δύο είναι τα σημαντικότερα σημεία στα οποία έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους οι Απόδημοι.

1. Στην απόρριψη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της επιστολικής ψήφου. Και,

2. Στην αποκοπή όσων λείπουν περισσότερο από 35 χρόνια από την Ελλάδα μέσα στα οποία δεν έχουν δύο χρόνια παραμονής στην γενέτειρα.

Να σημειωθεί ότι οι “κομμένοι” από το Νομοσχέδιο Απόδημοι, εάν ταξιδέψουν στην Ελλάδα μπορούν να ψηφίσουν κανονικά!

Τις αντιδράσεις ομογενών για το κυοφορούμενο νομοσχέδιο αντιμετώπισε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Αντώνης Διαματάρης. Ευρισκόμενος στην Νέα Υόρκη ο κ. Διαματάρης μίλησε σε συγκέντρωση ολίγων προσκεκλημένων από το Γενικό Προξενείο ομογενών. Ορισμένοι εκ των προσκεκλημένων διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους για τις απαγορευτικές προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με τον τίτλο «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας», αναμένεται το επόμενο διάστημα να τεθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.