ΓΝΩΜΗ: Έστω με e mail να καταγραφούν τα “θέλω” των Αποδήμων και τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το Νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων Ψηφοφόρων εκτός Επικράτειας, βρίσκεται από χθες Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 στις ειδικές Επιτροπές της Βουλής, για την τελική επεξεργασία του, πριν αυτό κατατεθεί στην Ολομέλεια του Σώματος, την προσεχή εβδομάδα

Ακριβώς πριν από δέκα χρόνια, το Φεβρουάριο του 2009, ένα άλλο Νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, που αφορούσε επίσης στην ψήφο των εκτός Επικράτειας Ελλήνων Ψηφοφόρων, ευρίσκετο και πάλι στην αρμόδια κοινή Επιτροπή της Βουλής είχε επιδοθεί στην «μάχη» για την συγκέντρωση της επίμαχης πλειοψηφίας των 200 ψήφων που επιτάσσει το Σύνταγμα.

Όπως τότε και τώρα οι γνώμες διϊσταντο, τα κόμματα, το ισχυρό τότε ΠΑΣΟΚ και ο «πρόδρομος» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, ζητούσαν τη δυνατότητα εκπροσώπησης περιφερειών του εξωτερικού, καθώς και τη δυνατότητα εφαρμογής της επιστολικής ψήφου.

Το ΚΚΕ εξ αρχής είχε ταχθεί τότε εναντίον της ψήφου αποδήμων, καθώς θεωρούσε (και θεωρεί και σήμερα)  ότι θα αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα από την ψήφο «εκατομμυρίων αποδήμων». Μόνο που σήμερα, για τον ίδιο λόγο, πέτυχε να επιβάλει τις απόψεις του στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, τους «κόφτες» που αφήνουν εκτός «διευκόλυνσης» την μεγάλη πλειοψηφία των Αποδήμων Ψηφοφόρων… Έτσι μόνο δέχεται να ψηφίσει το Νομοσχέδιο.

Το ΠΑΣΟΚ (σήμερα ΚΙΝ.ΑΛ) λιγότερο «αυθεντικό» ζητάει πάλι επιστολική ψήφο, αλλά την «θυσιάζει» στην κοινή συναίνεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να συμπράξει θέτωντας 4 + 1 όρους για να πει «ΝΑΙ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει: Η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής να έχει την ευθύνη επί της αποδοχής ή όχι των αιτήσεων και τη γενική ευθύνη επί της διαδικασίας. Ανανέωση των εκλογικών καταλόγων εξωτερικού σε ετήσια και όχι σε δεκαετή βάση. Κατάργηση της εξουσιοδότησης του Υπουργού Εσωτερικών για θέματα εφαρμογής του νόμου. Κατάργηση της δυνατότητας του ΥΠ.ΕΣ για έλεγχο της διαδικασίας εγγραφής, μεταβολής και διαγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και ρύθμιση με σύμφωνη γνώμη Επιτροπής της Βουλής με πλειοψηφία 2/3. Ο ένας επιπλέον όρος που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά στον διαχωρισμό του ψηφοδελτίου Επικρατείας στα δύο, με ξεχωριστό πεδίο για υποψηφίους αποδήμων – ώστε να είναι υποχρεωτική η εκλογή τους – και χωριστό για υποψηφίους του εσωτερικού.

Τότε, το 2009, ο Νόμος Παυλόπουλου, έδινε δικαίωμα ψήφου εν γένει στους απόδημους που κατοικούσαν μόνιμα στο εξωτερικό, καθώς και στους υπηρετούντες σε ελληνικές υπηρεσίες στο εξωτερικό και στους Έλληνες υπαλλήλους διεθνών οργανισμών. Και τότε δημιουργούνταν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι στα προξενεία, οι οποίοι, όμως θα  ανανεώνονταν κάθε φορά. Τα κόμματα θα όριζαν για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τρεις υποψηφίους, οι οποίοι θα πρέπει να κατοικούν τουλάχιστον δέκα χρόνια στο εξωτερικό. Οι ψήφοι των αποδήμων θα προστίθενταν στο σύνολο των ψήφων στην Επικράτεια και θα συνυπολογίζονταν στην κατανομή εδρών.

Τότε το Νομοσχέδιο δεν πέρασε από τις αρμόδιες Επιτροπές. Σήμερα, υπό σαφώς δυσμενέστερες για τους απόδημους ρυθμίσεις, ενδέχεται να συγκεντρώσει τις 205 ψήφους και να γίνει Νόμος του Κράτους. Και αντί οι Απόδημοι να πανηγυρίζουν και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αισθάνονται προδομένοι, απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι με τις κομματικές σκοπιμότητες της αντιπολίτευσης, εν γένει, που τους στερούν τη δυνατότητα καθολικής συμμετοχής στην ψηφοφορία και την Επιστολική ψήφο που θα έδινε νόημα στον βασικό όρο του Νομοσχεδίου, στον όρο «διευκόλυνση».

Κρίμα.

Και κρίμα που σκέφθηκαν (για επίφαση;) ενώ το νομοσχέδιο κυοφορείται δύο τώρα μήνες, να καλέσουν την τελευταία στιγμή (!) να έρθουν από το Εξωτερικό “οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών” στην Επιτροπή της Βουλής, για να εκφράσουν τη γνώμη τους!  Και όταν αντελήφθησαν το αστείο του πράγματος, να μπορέσουν, δηλαδή, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα από τις εσχατιές της γης, ζήτησαν με e mail να στείλουν στην Επιτροπή υπομνήματα!

Κρίμα, αλλά ας το κάνουν όλες οι οργανώσεις! Να πουν την γνώμη τους. Έστω με e mail.  Να καταφανεί,  η αντίδραση και να καταγραφούν τα “θέλω” των Αποδήμων. Και το κάθε Κόμμα να αναλάβει τις ευθύνες του.