Ελληνική πρωτοβουλία για τη διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα καίρια πρωτοβουλία, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές

Μια σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει η ελληνική διπλωματία σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος θα μεταβεί  αύριο στις Βρυξέλλες, διοργανώνει άτυπο πρωινό εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., με προσκεκλημένους τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάϊ.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα καίρια πρωτοβουλία, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, καθώς θα δώσει την ευκαιρία για μια γόνιμη, με άτυπο χαρακτήρα, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εταίρων για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με τη διεύρυνση, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, αλλά και των γαλλικών προτάσεων αναφορικά με τη μεθοδολογία της διεύρυνσης.

Αυτό προκύπτει άλλωστε και από την επιβεβαιωμένη συμμετοχή άνω των 20 υπουργών Εξωτερικών τη Ε.Ε., που υπερβαίνει κατά πολύ τη συνήθη συμμετοχή σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Πιο συγκεκριμένα, στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από τον αρμόδιο Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι, καθώς και από τη Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Χέλγκα Σμιτ.

Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η πρωτοβουλία εντάσσεται σε σειρά ενεργειών της ελληνικής διπλωματίας να στηρίξει εμπράκτως τη διεύρυνση της Ε.Ε. στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η ευρωπαϊκή προοπτική των οποίων είναι προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήδη από το 2003, όταν υιοθετήθηκε η ατζέντα της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΜΠΕ