«Ασπίδα» Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ και τις εμπρηστικές δηλώσεις, η Κύπρος απαντά με τη διεξαγωγή τριμερούς άσκησης ναυτικής συνεργασίας.

Με αυτόν τον τρόπο, η Λευκωσία στέλνει το δικό της ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, με αφορμή τόσο την αυξανόμενη προκλητικότητα όσο και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Ειδικότερα, αύριο, Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί κοινή άσκηση με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Λευκωσία, αρχίζει την Πέμπτη η τριμερής άσκηση ναυτικής συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας, Γαλλίας και Ιταλίας με την επωνυμία «CYP/FRA/IT 2019».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία και την Ιταλία, θα πραγματοποιηθεί τριμερής ναυτική άσκηση τύπου «PASSEX» στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό και των τριών χωρών με σκοπό τη βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των πληρωμάτων, την ενίσχυση του επίπεδου επικοινωνίας και κατανόησης και τη προαγωγή του πνεύματος συνεργασίας, αναφέρεται.

Όπως έγραφε χθες, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, «η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων», προσθέτοντας ότι πρόκειται για φρεγάτα, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο από την περασμένη Παρασκευή.

Η ιταλική φρεγάτα Μartinengo θα συμμετάσχει, σύμφωνα με το ιταλικό ανακοινωθέν, σε επιχείρηση «περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων».

Πειρατική ενέργεια Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ

Υπενθυμίζεται ότι Τούρκοι λιμενικοί πραγματοποίησαν παράνομη νηοψία σε ωκεανογραφικό σκάφος υπό Παναμαϊκή σημαία, μόλις 80 χιλιόμετρα από την Κύπρο.

Συγκεκριμένα λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης ανέβηκαν στο υπό Παναμαϊκή σημαία ωκεανογραφικό σκάφος Ocean Link ζητώντας τα χαρτιά του πληρώματος. Επίσης, έλεγξαν τις εθνικότητες των μελών του πληρώματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καπετάνιος είναι Έλληνας και το σκάφος είναι εφοδιασμένο με υψηλής τεχνολογίας ωκεανογραφική μηχανήματα. Προορισμός του πλοίου είναι η Χάιφα και πλέει σχετικά κοντά στο τουρκικό πλοίο “Γιαβούζ” και δεν αποκλείεται για αυτό να αποτέλεσε στόχο.