Κυπριακό δημοσίευμα : Ισχυρή απάντηση στην Τουρκία – Πέφτουν αρχές της χρονιάς οι υπογραφές για τον East Med

Λευκωσία.- Αρχές του νέου χρόνου θα υπογραφεί με την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ η διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας για τον αγωγό East Med, ως συλλογική απάντηση στην επιθετικότητα και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο, μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Αρχές του νέου χρόνου θα υπογραφεί με την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ η διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας για τον αγωγό East Med, ως συλλογική απάντηση στην επιθετικότητα και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο, μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Πίεση από Νετανιάχου

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι της Κύπρου sigmalive.com, η συμφωνία για τον αγωγό East Med, που καθυστερούσε αδικαιολόγητα τόσους μήνες ελέω αντιδράσεων στην Ιταλία ή άλλων λόγων, μετά από πίεση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου θα πάρει σάρκα και οστά σε χρόνο ρεκόρ.

Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο για τελετή – απάντηση στην Τουρκία, που θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μεγαλεπήβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει τη συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη.

Με τη σφραγίδα της ΕΕ

Αλλωστε, με αυτή καθ’ αυτή την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων.

Δεν αποτελεί απλώς μια διπλωματική ενέργεια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο, εκτιμά το τηλεοπτικό κανάλι της Κύπρου.

Πρόκειται για την κορυφαία ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τέσσερις χώρες. Σε αυτή τη συμφωνία καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών.

Δια της συμφωνίας σφραγίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Σύμφωνα με το sigmalive, σύντομα θα υπάρξει δημόσια στήριξη των ΗΠΑ στο έργο ως τη μοναδική εναλλακτική τροφοδοσίας της Ε.Ε και μείωση της εξάρτησής της από τη Ρωσία.

Δείτε το ρεπορτάζ: