Συνεχείς οι προκλήσεις της Τουρκίας – Σε επιφυλακή οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια των εορτών

Καμία αμφιβολία δεν έχουν οι Έλληνες Επιτελείς ότι η τουρκική προκλητικότητα θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια των εορτών τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα. Και ήδη τόσο στις πολεμικές μοίρες και στα αεροδρόμια επιφυλακής αλλά και στα πολεμικά πλοία που περιπολούν στο Αιγαίο έχουν δοθεί ξεκάθαρες εντολές. «Δεν χαλαρώνουμε ούτε δευτερόλεπτο» είναι το μήνυμα το οποίο έχει φτάσει από τον Έβρο έως και το Καστελόριζο.

Την εβδομάδα που πέρασε η Τουρκική αεροπορία ανέβασε επικίνδυνα την ένταση τόσο στο Κεντρικό Αιγαίο όσο και στο Σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Και δεν ήταν μόνο ο μεγάλος αριθμός μαχητικών που ‘’εισέβαλαν’’ κατά κύματα στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο ή οι μαζικές υπερπτήσεις πάνω από τα Ελληνικά νησιά.

Ήταν κυρίως ο παροξυσμός των Τούρκων πιλότων οι οποίοι έπειτα προφανώς από διαταγές επιχείρησαν με κάθε τρόπο να αναγκάσουν τους Έλληνες αεροπόρους είτε να χάσουν την ψυχραιμία τους είτε να παρασυρθούν στο λάθος.

Ειδικά την περασμένη Τετάρτη ξεπέρασαν κάθε όριο και ο επαγγελματισμός των Ελλήνων ιπτάμενων ήταν αυτός που αποσόβησε τα χειρότερα. Αξιωματικοί στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας ‘’καρφωμένοι’’ στα μόνιτορ των ραντάρ έδιναν συνεχώς εντολές στα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ με τους Έλληνες πιλότους να ‘’παραδίδουν’’ μαθήματα στους νευρικούς και επικίνδυνους γείτονες.

Από το μυαλό των παλαιότερων αξιωματικών στην ‘’καρδιά’’ της Ελληνικής αεράμυνας πέρασαν οι στιγμές με την εγκληματική ενέργεια στην Κάρπαθο το 2006 όταν Τούρκος πιλότος με επικίνδυνους ελιγμούς κάρφωσε το μαχητικό του στο f-16 του Κώστα Ηλιάκη.

Σε αυξημένη εγρήγορση και ο Ελληνικός Στόλος. Το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό άλλωστε δεν έχει σταματήσει ούτε μέρα να εκδίδει παράτυπες Navtex για ασκήσεις ακόμα και με πραγματικά πυρά.

Η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο ενώ ναυτικές οδηγίες εκδίδονται από τους γείτονες για δέσμευση περιοχών ακόμα και στην ‘’καρδιά’’ του Αιγαίου.

Η Κύπρος φυσικά παραμένει στις προτεραιότητες της Τουρκίας αφού μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται πλέον σχεδόν μόνιμα σημαντικός αριθμός πλοίων του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Είτε για να ‘’προστατεύουν’’ το πλωτό γεωτρύπανο ΥΑVUZ είτε για να συνοδεύουν το ερευνητικό ΒARBAROS.

H Άγκυρα μάλιστα εξέδωσε και νέα Navtex με την οποία ενημερώνει ότι το BARBAROS θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή. Δεσμεύουν μια τεράστια θαλάσσια περιοχή Νοτιοανατολικά της Μεγαλονήσου από τις 22 Δεκεμβρίου έως και τις 31 Μαίου του 2020 η οποία περιλαμβάνει και αδειοδοτημένα οικόπεδα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ερώτημα εξακολουθεί να αποτελεί εάν η Άγκυρα έχει αποφασίσει να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Τόσο το ερευνητικό ORUCREIS όσο και το πλωτό γεωτρύπανο FATIH παραμένουν έως τώρα αγκυροβολημένα σε Τουρκικά λιμάνια. Με δεδομένη την ρητορική της Τουρκίας και τις δηλώσεις αξιωματούχων ότι θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε ‘’εφαρμογή’’ της συμφωνίας η Αθήνα βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί κάθε κίνηση στην περιοχή.

Τις τελευταίες ημέρες το Τουρκικό ναυτικό έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ασκήσεις νότια του Καστελόριζου και μάλιστα φρόντισε να έχει και ισχυρή αεροπορική υποστήριξη τόσο από μαχητικά όσο και από ιπτάμενα ραντάρ. Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ούτως ή άλλως στο ακριτικό σύμπλεγμα έχει πάντα παρουσία είτε εμφανή είτε όχι κάτι που γνωρίζουν οι Τούρκο