Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι στα τέλη Ιανουαρίου

Αθήνα.- Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της Ελλάδας να χτίσει διεθνείς συμμαχίες απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα που έχει κορυφωθεί με τη συμφωνία με την «κυβέρνηση» της Λιβύης, αλλά και τις παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση από τις αρχές της νέας χρονιάς θα επιδοθεί σε ένα διπλωματικό σπριντ, με την ατζέντα ειδικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι πυκνή.

Ειδικότερα, στις 29 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι όπου και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον πρόεδρο της Γαλλίας θα βρεθεί, η τουρκική προκλητικότητα. Είναι εξάλλου γνωστό πως ο κ. Μακρόν έχει στηρίξει πολλάκις την Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και δεν έχει διστάσει να συγκρουστεί ανοιχτά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε, όπως μετέδωσαν πρόσφατα τα «Νέα», είναι πιθανόν η Γαλλία να στείλει γαλλικό ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης, κατά τις πληροφορίες περί τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2020.

Το σκεπτικό είναι ότι με τον τρόπο αυτόν θα μπορούσε να σταλεί το μήνυμα στην Αγκυρα να μην προχωρήσει σε νέες προκλητικές κινήσεις, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Αν και ανώτερη διπλωματική πηγή εξέφρασε άγνοια σε σχετικό ερώτημα περί έλευσης γαλλικού πλοίου τον Ιανουάριο, η πραγματικότητα είναι ελαφρώς διαφορετική.

Το γαλλικό ωκεανογραφικό σκάφος «Pourquois Pas?», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό (είχε συνεισφέρει με 45% στη ναυπήγησή του) και πραγματοποιεί έρευνες τόσο στην υδάτινη κολόνα όσο και στον βυθό, έχει ήδη ζητήσει για την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου άδεια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την πραγματοποίηση ερευνών νοτίως της Κρήτης.

Διπλωματικός πυρετός

Της συνάντησης Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο θα προηγηθεί η τετραμερής συνάντηση στο Κάιρο στις 4 Ιανουαρίου, με την συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, κάτι που είπε και χθες, Δευτέρα, στη συνέντευξή του στον Alpha, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 7 Ιανουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια συνάντηση που αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την Ανατολική Μεσόγειο.