Επί ποδός για τη «Ζηνοβία» – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Έκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς και οδηγίες προστασίας

Έτοιμη να χτυπήσει τη χώρα είναι η «Ζηνοβία», καθώς από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου αναμένεται να φέρει σημαντική ενίσχυση των βοριάδων, βροχές ή χιονόνερο στα ανατολικά και στα νότια ηπειρωτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Αιγαίο. Η κακοκαιρία «Ζηνοβία», θα φέρει χιόνια στα ορεινά, κατά τόπους στα ημιορεινά, καθώς επίσης σε περιοχές της ανατολικής και της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αναλυτικότερα, νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται αρχικά στις Σποράδες, στη Χαλκιδική, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα, στο Νότιο Ιόνιο και στη Νότια Πελοπόννησο, ενώ χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά. Μετά το μεσημέρι, βροχές ή χιονόνερο θα εκδηλωθούν στα ανατολικά και στα νότια ηπειρωτικά, στις Σποράδες και στη Χαλκιδική, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά τους τμήματα, το βράδυ στα ημιορεινά και τη νύχτα προς Κυριακή σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 5 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -2 έως 8 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -1 έως 11 βαθμούς στην Ήπειρο, από -2 έως 9 στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 12 στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από 2 έως 10 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 2 έως 12 στα νησιά του Ιονίου, από 2 έως 9 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 6 έως 14 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι έως το βράδυ σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ, ενώ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα θα πνέουν σχεδόν μέτριοι μεταβλητοί άνεμοι. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και βαθμιαία βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές μετά το μεσημέρι, σποραδικές καταιγίδες κυρίως σε θαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και τα ημιορεινά, ενώ τη νύχτα προς την Κυριακή πρόσκαιρες χιονοπτώσεις είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νομού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 9 βαθμούς, με σταδιακή πτώση μετά το μεσημέρι, ενώ στα βόρεια και δυτικά οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι σχεδόν μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους με εντάσεις έως 6 μποφόρ και το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα για πρόσκαιρο χιονόνερο στα πεδινά και πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 7 βαθμούς, με σταδιακή πτώση μετά το μεσημέρι, ενώ περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και σταδιακά έως 6 μποφόρ.

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο

Την ίδια ώρα, σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. Σύμφωνα με αυτό, Στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο αλλά και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα καθώς και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο (κατά τόπους πεδινά τμήματα) στη Νοτιοανατολική Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά (ισχυρά φαινόμενα σε Βοιωτία – Φθιώτιδα) και στην Εύβοια. Χιονοπτώσεις ενδέχεται να εκδηλωθούν και σε περιοχές της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου και της Αττικής με χαμηλό υψόμετρο».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: 

ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ (28-12-2019)
α. Θυελλώδεις άνεμοι 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο.

β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.

γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (29-11-2019) 
α. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο.

β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα, θα εκδηλώνονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

γ. Χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400m) της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

Επίσης χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στις βόρειες Κυκλάδες.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (30-12-2019) 
α. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8 με 9 μποφόρ που θα πνέουν στο Αιγαίο, από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

β. Οι κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλώνονται στην ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

γ. Οι κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400m) της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης, από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί: Τι να κάνετε αν αποκλειστείτε

Οδηγίες της ΕΛΑΣ για την κακοκαιρία σε περίπτωση που μετακινείστε με αυτοκίνητο, τι να προσέξετε όταν είστε στο δρόμο και τι να κάνετε εάν αποκλειστείτε.

Σε περίπτωση που μετακινηθείτε εκτός πόλεως:

  • φροντίστε, πριν ξεκινήσετε, να ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • προγραμματίστε το ταξίδι σας, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • ελέγξτε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας
  • βεβαιωθείτε ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο καύσιμα
  • φροντίστε να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες
  • φροντίστε να έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών

προτιμήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

  • κινηθείτε με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθήστε τις υποδείξεις των Τροχονόμων
  • αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις

Σε περίπτωση που αποκλειστείτε:

  • παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας και φροντίστε να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα
  • τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό σας από τις διασωστικές ομάδες
  • εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος
  • Έκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς

Μέτρα από την Κεντρική Οδό

Η Κεντρική Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με ισχύ από  το βράδυ του Σαββάτου 28/12 μέχρι τη Δευτέρα 30/12, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής και νότιας χώρας.

Η Κεντρική Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων. Συνιστούμε στους οδηγούς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των εντόνων φαινομένων, ενώ αν πρέπει να ταξιδέψουν:

  • Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας στο 801 700 7000. (καθημερινά και Σάββατο από τις 08:00 έως τις 16:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00).
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.
  • Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας.
  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075
  • Σχετικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες υπενθυμίζουμε ότι:
  • Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
  • Η ταχύτητά με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ. / ώρα.
  • Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

Επισημαίνουμε ότι η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για τον οδηγό και το όχημά του. Χρήση της ΛΕΑ πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Μέτρα και από την Νέα Οδό

Η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με ισχύ από  το βράδυ του Σαββάτου 28/12 μέχρι τη Δευτέρα 30/12, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής και νότιας χώρας.

Η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων. Συνιστούμε στους οδηγούς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των εντόνων φαινομένων, ενώ αν πρέπει να ταξιδέψουν:

  • Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας. Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. (Μεταμόρφωση Αττικής – Σκάρφεια Φθιώτιδας) μπορούν να καλούν στο 22950 26900. Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται  για την Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα) μπορούν να καλούν στο 2641 306 306  (καθημερινά και Σάββατο από τις 08:00 έως τις 20:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00).
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.
  • Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας.
  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075
  • Σχετικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες υπενθυμίζουμε ότι:
  • Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
  • Η ταχύτητά με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ. / ώρα.
  • Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.
  • Επισημαίνουμε ότι η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για τον οδηγό και το όχημά του. Χρήση της ΛΕΑ πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Θερμαινόμενοι χώροι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών

Οι δήμοι Αθηναίων και Πειραιά παραχωρούν θερμαινόμενους χώρους, για τον κόσμο που δεν έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται σε ένα ζεστό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Οι συγκεκριμένοι χώροι θα είναι ανοιχτοί σε 24ωρη βάση, λόγω των προβλεπόμενων χαμηλών θερμοκρασιών των επόμενων ημερών.

Ανοικτοί, από το Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, στις 3 μετά το μεσημέρι, έως τη Δευτέρα 30 του μηνός και σε 24ωρη βάση, θα είναι οι θερμαινόμενοι χώροι του Δήμου Αθηναίων, ύστερα από την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού, από αύριο, στην πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν ανοικτοί θερμαινόμενοι χώροι στις Λέσχες Φιλίας Αγίου Παύλου και Πανόρμου (Πανόρμου & Βαθέος 25-2106459890), καθώς και στον 1ο όροφο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν & Αλεξανδρείας 35-210 5149940, 210 5157553).

Επίσης, σε συνεννόηση-συνεργασία των Ιατρών του Κόσμου με τον Δήμο Αθηναίων, θα λειτουργήσει υπνωτήριο στην οδό Αλικαρνασσού 49 στην Ακαδημία Πλάτωνος, ενώ συνεργεία και η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), θα κάνουν επιτόπιες παρεμβάσεις σε σημεία που βρίσκονται άστεγοι, διανέμοντας ζεστό τσάι, φαγητό, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης και ενημερώνοντας για τη λειτουργία των θερμαινόμενων χώρων.

Σε 24ωρη βάση θα λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΥΑΔΑ (210-5246515-16) για να δέχεται αναφορές πολιτών σχετικά με αστέγους που χρειάζονται βοήθεια. Επίσης, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην γραμμή επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων, 1595 προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά.

Θερμαινόμενους χώρους για την προστασία των πολιτών, λόγω των προβλεπόμενων χαμηλών θερμοκρασιών, θα λειτουργήσει και ο Δήμος Πειραιά. Συγκεκριμένα, από το Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα θα λειτουργήσει το Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης Δήμου Πειραιά, από τις 8:00 έως τις 20:00 (Βασιλέως Γεωργίου Β’ 10 και Βούλγαρη 155. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-4134130, 210-4134052).

Επίσης, η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης» του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση, από το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου (Πύργος Πειραιά – Ακτή Ποσειδώνος 2-4 1ος όροφος, τηλέφωνα επικοινωνίας: 216 8003076, 216 8003077).

Σειρά μέτρων για την προστασία των αστέγων από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που περιγράφονται στο έκτακτο Δελτίο της Ε.Μ.Υ, έλαβε και ο δήμος Ηρακλείου.

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που θα ισχύσουν το προσεχές Σαββατοκύριακο 28 και 29 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνουν την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Αστέγων, με δυνατότητα διανυκτέρευσης (Λ. Ικάρου – έναντι της ΣΕΑΠ) από το Σάββατο 28/12/2019 και ώρα 7 μ.μ ως και τη Δευτέρα 30/12/2019 07.00 π.μ, αλλά και τη λειτουργία ομάδας παρέμβασης, στο δρόμο, με τη συνεργασία και υποστήριξη του γραφείου Πολιτικής Προστασίας και της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Ηρακλείου.

Η ομάδα θα πραγματοποιήσει επιτόπιες παρεμβάσεις στα σημεία που βρίσκονται οι άστεγοι προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα μέτρα του δήμου, τις παρεχόμενες υπηρεσίες καθώς και για τους χώρους που μπορούν να προστατευθούν, ενώ παράλληλα, θα διανέμονται κουβέρτες και υπνόσακοι.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα τεθούν σε λειτουργία όλα τα Κέντρα Κοινοτικής Φροντίδας-Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΕΚΟΙΦ/ΑΠΗ) την Κυριακή 29/12/2019 από 09.00 π.μ ως 10.00 μ.μ. για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών που θα έχουν ανάγκη από ένα ζεστό περιβάλλον.

πηγή:newpost.gr