Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ: Θα αρκεστούμε πάλι σε πανηγυριώτικες παρουσίες και σε αναμνηστικές φωτογραφίες;

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Το 2020 είναι εδώ. Τύπος και αναλυτές …αναλίσκονται σε συζητήσεις και εικοτολογίες γύρω από την ατζέντα με τα βασικά ζητήματα που αναμένεται να απασχολήσουν την ελληνική πολιτική επικαιρότητα του 2020.  Σταχυολογήσαμε από δημοσιεύματα, μερικά από  τα θέματα αυτά.

Παραθέτουμε: Ο κίνδυνος μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι  αμερικανικές εκλογές, οι  Ελληνοτουρκικές σχέσεις, η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι υπογραφές Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου για τον ενεργειακό αγωγό East Med. Το Κυπριακό, η «ευρωπαϊκή προοπτική» Βόρειας Μακεδονίας.

Αλλά και η δίκη της Χρυσής Αυγής, η εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας και ο νέος εκλογικός νόμος. Ακόμη,  το ζήτημα των τραπεζών και της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι μπουλντόζες στο Ελληνικό το 2020 και οι ιδιωτικοποιήσεις. Α, ναι, και η νέα (;) ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ε, και το τι μέλει γενέσθαι με το προσφυγικό.

Ασφαλώς θέματα σημαντικά όλα αυτά. Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη: Ανάμεσα σε όλα αυτά τα θέματα της επικαιρότητας, που η εξέλιξή τους θα επηρεάσει τον Οικουμενικό Ελληνισμό, η Ομογένεια που είναι; Ενδεικτικά: Οι σχέσεις της με την Ελλάδα, ο συντονισμός δράσης υποστήριξης των εθνικών θεμάτων –και στο Μεταναστευτικό- η Παιδεία και οι Έδρες Ελληνικών Σπουδών, δεν θα μπορούσαν να αποτελούν θέματα κι αυτά της ελληνικής ατζέντας του 2020;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να παρακολουθήσει τον Αγιασμό των Υδάτων στο Tarpon Springs και θα ακολουθήσει το κρίσιμο ραντεβού του στις 7 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον,  με τον Αμερικανό πρόεδρο  Ντόναλντ Τραμπ.  Δείπνο στις 8 Ιανουαρίου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.  Θα γίνουν σημαντικές δηλώσεις που θα οριοθετούν την αμερικανική στάση στα θέματα αυτά.

Μία συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού (και του Επιτελείου του) με τους ομογενείς προέδρους των μεγαλύτερων (από πλευράς πλήθους συλλόγων-μελών) ελληνοαμερικανικών Ομοσπονδιών, δεν θα μπορούσε να οργανωθεί -λέμε τώρα- για την άμεση ενημέρωσή τους πάνω στα θέματα που θα συζητηθούν, ώστε και η Ομογένεια, υπεύθυνα ενημερωμένη και σωστά προσανατολισμένη, να μπορέσει να συμβάλει με τους δικούς της (σημαντικούς) τρόπους στην ενίσχυση των ελληνικών εθνικών θέσεων;

Θα αρκεστούμε πάλι σε πανηγυριώτικες παρουσίες και σε αναμνηστικές φωτογραφίες;