Συνεχίζεται η «γκρίνια» των «53+» για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – Πολλές οι εσωκομματικές «κόντρες»

Αθήνα.- Θα ανεβάσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τους τόνους της αντιπολίτευσης μέσα στο 2020 καταθέτοντας παράλληλα και συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις ή θα παρασυρθούν, με φόντο το καταστατικό Συνέδριο του Μαΐου, σε έναν φαύλο κύκλο εσωκομματικών αντιπαραθέσεων; Οι διαφορετικές διαδρομές των νέων και των παλαιών στελεχών που έχουν κληθεί να «συγκατοικήσουν» έχει προκαλέσει «μουρμούρα» στην Κουμουνδούρου. Οι πιο έμπειροι, πάντως εμφανίζονται καθησυχαστικοί γνωρίζοντας πως στην «κουλτούρα» της αριστεράς τέτοιου είδους διενέξεις λειτουργούν σαν «ασπίδα» προστασίας για τη διαφύλαξη των ριζοσπαστικών και κινηματικών χαρακτηριστικών του κόμματος.

Στη δύση του 2019 η αρθρογραφία και οι δηλώσεις μελών των οργάνων της Κουμουνδούρου έδειξαν πως  η επιχείρηση της κομματικής ανασυγκρότησης δεν θα είναι ένας απλός περίπατος. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει το νέο έτος να κάνει ένα «restart», ωστόσο η διαμάχη ανάμεσα στα ρεύματα καλά κρατεί. Οι ζυμώσεις είναι συνεχείς και οι συσκέψεις και οι παρασκηνιακές συναντήσεις δίνουν και παίρνουν σε μια προσπάθεια καταγραφής δυνάμεων.

Τα κομματικά στελέχη δεν έχουν επηρεαστεί από τη ραστώνη των εορτών και εξακολουθούν να ανησυχούν για την ταυτότητα του κόμματος την επόμενη ημέρα από τον μετασχηματισμό. Μέλη της κίνησης των «53+», που όπως τονίζουν συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον Νίκο Βούτση, τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Νίκο Φίλη μιλώντας στο newpost.gr, εμφανίζονται προβληματισμένα για πολλές από τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη.

Η δυσαρέσκεια εστιάζεται κυρίως στον τρόπο που προχωρά ο προσυνεδριακός διάλογος χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής. Τα συγκεκριμένα στελέχη προβληματίζονται για το πώς συγκροτήθηκε η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης και το Πολιτικό Συμβούλιο. «Ένα όργανο που δεν είναι εκλεγμένο έχει περιορισμένη νομιμοποίηση», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στο newpost.gr. Ζητούν παράλληλα να ξεκαθαρίσει πως το Συνέδριο είναι του «ΣΥΡΙΖΑ» και όχι του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», όπως ανέφερε και πρόσφατα στο facebook ο προερχόμενος από την Κίνηση των «53+» Πάνος Λάμπρου.

Το σχέδιο των επτά σημείων που είχε παρουσιάσει το Πολιτικό Συμβούλιο  αναφέρεται στο «3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο η καχυποψία που διακρίνει πολλά κομματικά στελέχη είναι ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Κατά πολλούς, άλλωστε στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης η επίθεση του Πάνου Σκουρλέτη στον Γιώργο Παπανδρέου (τον χαρακτήρισε τοξικό) έγινε προκειμένου να σταλεί μήνυμα πως η «Πασοκοποίηση» του κόμματος με Παπανδρεϊκά στελέχη πρέπει να έχει και μια «οροφή».

Μέσα σε αυτό το κλίμα «καμπανάκι» ήρθαν να χτυπήσουν ακόμα δύο στελέχη από την πτέρυγα των «53+». Η Έφη Καλαμαρά και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος έκαναν λόγο για όσους στον ΣΥΡΙΖΑ «είδαν φως και μπήκαν» καρφώνοντας παράλληλα τη «φθινοπωρινή σύναξη σε μεγάλο ξενοδοχείο ανθρώπων συνδεδεμένων με το παλιό πολιτικό σύστημα». Το newpost.gr από τη πρώτη στιγμή είχε δημοσιεύσει την αμηχανία που προκάλεσε σε πολλούς κορυφαίους κομματικούς η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα σε συγκέντρωση που διοργάνωσαν 120 πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Επί μέρους ομαδοποιήσεις των προεδρικών και των κομματικών μαρτυρούν την αγωνία που υπάρχει στην Κουμουνδούρου για τη διεύρυνση του κόμματος που εξακολουθεί να επιχειρεί να αυξήσει τον αριθμό των μέλη της μέσω του isyriza και των περιοδειών που πραγματοποιούνται.