Ελληνοαυστραλός ο νέος πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα!

Σίδνεϊ.– Ελληνοαυστραλός ο νέος πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα πρόκειται για τον Αθανάσιο Σπύρου.  Ο κ. Σπύρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίσα Πέιν, θα είναι επίσης διαπιστευμένος στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Με καταγωγή από την Κομοτηνή, ο Αθανάσιος Σπύρου είναι γιος του αείμνηστου Έλληνα Ινδολόγου, Δρ. Μιλτιάδη Σπύρου, που υπήρξε ο πρώτος Έλληνας που έγινε διδάκτωρ σε πανεπιστήμιο της Ινδίας, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος διατείνονταν.
Ο Δρ. Μιλτιάδης (Μίλτον) Σπύρου απεβίωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα σε ηλικία 85 ετών, είχε υπηρετήσει ως ανώτερο στέλεχος του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού στην Ελλάδα και την Αυστραλία.
Είχε αναπτύξει ισχυρές σχέσεις με τους Ελληνες της Ινδίας, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ελληνο-Ινδικής Εταιρείας Πολιτισμού και Ανάπτυξης.
Ο νέος πρέσβης, που είναι γεννημένος το 1971, έχει αγάπη για την ελληνική ποίηση και ειδικά για τον Γιάννη Ρίτσο, καθώς στο διαδίκτυο υπάρχουν ιστοσελίδες που αναφέρουν ότι έχει δημοσιεύσει ποιητικές συλλογές στη δεκαετία του 1990 και μετέπειτα.
Υπήρξε μαθητής του Διευθυντή του Τμήματος Νέων Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, καθηγητή Βρασίδα Καραλή.

Ο κ. Αθανάσιος Σπύρου

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
Ο κ. Σπύρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίσα Πέιν, θα είναι επίσης διαπιστευμένος στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της υπουργού, η Αυστραλία και η Ελλάδα έχουν μια διαρκή σχέση βασισμένη σε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των κατοίκων των δυο χωρών, με δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.
“400,000 Αυστραλοί σήμερα δηλώνουν ότι έχουν ελληνική καταγωγή με την Ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας να έχει συμβάλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη και τον πολυπολιτισμό της σύγχρονης Αυστραλίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επίσης, αναφέρεται ότι η Αυστραλία έχει αυξανόμενες εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Το 2018, το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών ανέρχονταν στο 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Η ανακοίνωση στέκεται και στην εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας Αυστραλίας-Ελλάδος που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2019, και αφορά νέους Αυστραλούς και Έλληνες που επιθυμούν να ταξιδέψουν, να εργαστούν και να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Ελλάδας και της Αυστραλίας αντίστοιχα.
Πλούσιο βιογραφικό
Ο κ. Σπύρου έχει μέχρι στιγμής μια πλούσια σταδιοδρομία στο διπλωματικό σώμα της Αυστραλίας. Αυτήν την εποχή υπηρετεί ως πρέσβης της χώρας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Έχει προηγουμένως υπηρετήσει στο εξωτερικό ως Εμπορικός Ακόλουθος (Chargé d’Affaires), στην Ύπατη Αρμοστεία της Αυστραλίας στο Ναουρού της Παπούα Νέας Γουινέας και ως διπλωματικός ακόλουθος στην Ύπατη Αρμοστεία στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.
Είχε εκπροσωπήσει την αυστραλιανή κυβέρνηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 ως Ακόλουθος Ολυμπιακών Αγώνων. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην UNESCO, στην Πρεσβεία της Αυστραλίας στο Παρίσι της Γαλλίας.
Στην Καμπέρα εργάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών σε διάφορες θέσεις.
Ο κ. Σπύρου είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Διεθνείς Σχέσεις και το Εμπόριο από το Πανεπιστήμιο Monash. Έχει σπουδάσει Νομικά στα Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και της Ουτρέχτης (Ολλανδία).
Πηγή: sbs.com.au