Ο ΓΓΑΕ Γιάννης Χρυσουλάκης γιόρτασε τα Θεοφάνεια με τους Αποδήμους Ελληνες στη Γερμανία

Ντύσελντορφ-Βόννη-Κολωνία οι 3 σταθμοί στην Ρηνανία-Βεστφαλία, του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη, για τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Από τους περίπου 700.000 Ελλήνων που ζούν στη Γερμανία, οι 200.000 Ελληνες ζουν σήμερα στο κρατίδιο της Ρηνανίας -Βεστφαλίας στη Γερμανία, ενώ ανάμεσα τους  6.000 Ελληνες γιατροί που εργάζονται στη Γερμανία από τους οποίους οι 1.000 περίπου στο κρατίδιο αυτό. Μια μεγάλη Ελληνική πόλη δηλαδή. Οι Ελληνες κρατούν τις παραδόσεις, τα ήθη  και τα έθιμα της πατρίδας. Μαζί με τους συμπατριώτες μας δραστηριοποιούνται  και πολλοί Φιλέλληνες, εκλεγμένοι Βουλευτές και  Δήμαρχοι. Στη διήμερη περιοδεία του  ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Ομότ. Καθ. Γιάννης Χρυσουλάκης, συνάντησε πολλούς απο αυτούς, συζήτησε και σύντομα θα υπάρχουν πολλές κοινές δράσεις. Το οδοιπορικό ξεκίνησε από το Προξενείο της Ελλάδος στο Ντύσελντορφ όπου τελέσθηκε ο Αγιασμός και έκοψε την βασιλόπιτα  χοροστατούντος του Πατέρα Θεοφάνη και με παρούσα την Γενική Πρόξενο κ. Μ. Παπακωνσταντίνου και όλο το προσωπικό του προξενείου μας.

Ο Γενικός Γραμματέας πραγματοποίησε  πολλές συναντήσεις ανταλλαγής απόψεων και επίλυσης προβλημάτων, ενώ έδωσε διεξοδικές και λεπτομερείς απαντήσεις για την διευκόλυνση ψήφου στους Αποδήμους. Συναντήθηκε αρχικά με τους Διευθυντές  των Ελληνικών Σχολείων του Ντύσελντορφ, του Μπήλεφελντ, της Κολωνίας και του Ντόρτμουντ, καθώς επίσης και με εκπροσώπους από το δίγλωσσο Μοντεσσοριανό  Σχολείο Λέιμπνιτζ. Άκουσε προσεκτικά τα αιτήματα που κυρίως εστιάζονται στον έγκαιρο προγραμματισμό της σχολικής χρονιάς απο πλευράς ανθρώπινου δυναμικού.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με εκπροσώπους από τις Κοινότητες του Μπήλεφελντ, Χαιλινγκενχάουζ, Κολωνίας, ΟΕΚ, Ντύσελντορφ, Ράτινγκεν, Βούπερταλ, Ζόλινγκεν, Λεβερκούζεν, Ντούισμπουργκ. Τα θέματα πολλά αλλά το κλίμα ομοψυχίας των Ελληνικών κοινοτήτων ήταν μοναδικό. Εξέπεμπε συγκινητική λεβεντιά. Συζητήθηκε διεξοδικά και ο πρόσφατος νόμος για την ψήφο των Αποδήμων και δόθηκαν όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις απο τον Γενικό Γραμματέα. Συμμετείχαν περίπου 150 άτομα.

Στη συνέχεια έγιναν συναντήσεις με δευτεροβάθμιες Ομογενειακές οργανώσεις και Συλλόγους.  Με τεράστια μοναδική συμμετοχή από περισσότερα απο 400 άτομα, η συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα ήταν σε ιδιαίτερα καλό κλίμα αφού δόθηκαν πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν, ενω ταυτόχρονα άνοιξαν οι διαυλοι επικοινωνίας όλων των Συλλόγων με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, για τα θέματα που τους απασχολούν. Μοναδικές στιγμές έζησαν όλοι οι παριστάμενοι όταν ύστερα απο πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα ήρθαν στο προξενείο οι χορευτές των Συλλόγων των Ποντίων και έκαναν αναπαράσταση του ποντιακού λαικού Εθίμου της παραμονής των Θεοφανείων «οι Μωμόγεροι», αποδεικνύοντας έτσι ότι οι Απόδημοι μας δεν ξεχνούν ποτέ τις παραδόσεις τους. Ο Γενικός Γραμματέας τους κάλεσε σύντομα να ερθουν και να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε επίσης  με τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γερμανοελληνικής Φιλίας VELBERT. Επισημαίνεται οτι Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο μεγάλος φιλέλληνας Volker Munchow, πρώην βουλευτής Ρηνανίας-Βεστφαλίας και τώρα αντιδήμαρχος της πόλης Velbert. Ο Γενικός Γραμματέας τους ευχαρίστησε για τη μεγάλη τους προσφορά σε εξοπλισμούς προς την Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική και το Χαμόγελο του Παιδιού.

Στη Βόννη ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο κ. Αυγουστίνο, Μητροπολίτη Γερμανίας και ‘Εξαρχο Κεντρώας Ευρώπης. Η συζήτηση μαζί του για τον Απόδημο Ελληνισμό της Γερμανίας, ήταν σύμφωνα με τη δήλωση του Γεν.Γραμματέα ένας θησαυρός.

Ανήμερα των Θεοφανείων, με μεγάλη κατάνυξη τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία μαζί με 500 συμπατριώτες μας στο Ντύσελντορφ, για τη γιορτή των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα. Ο Αγιασμός πραγματοποιήθηκε από τον πάτερ Θεοφάνη.

Στη συνέχεια στο λιμάνι του Ντύσσελντορφ, στον ποταμό Ρήνο, τελέσθηκε η τελετή Αγιασμού των Υδάτων. Περισσότεροι από 1.000 ομογενείς ήταν παρόντες στη λαμπρή αυτή τελετή. Ο Γενικός Γραμματέας φόρεσε στο νέο ομογενή  που έπιασε το σταυρό έναν πλατινένιο σταυρό, προσφορά της Εκκλησίας και του Δημάρχου του Ντύσσελντορφ. Στην τελετή ήταν παρόντες ο μεγάλος φιλέλληνας Δήμαρχος του Ντύσσελντορφ κ. Τ. Geisel και η επίσης φιλέλληνας και συχνή επισκέπτης της Πάτμου Βουλευτής της Ομοσπονδιακής Βουλής κα. Μ.Α. Zimmerman, η οποία είναι γνωστή για τους αγώνες που έχει δώσει υπέρ της πατρίδας μας. Ο Γενικός Γραμματέας τίμησε το Δήμαρχο και την κα Zimmerman για την προσφορά τους στους Έλληνες της Γερμανίας, προσφέροντας τους αναμνηστικά δώρα.

Πολύ σημαντικές συναντήσεις έγιναν με εκπροσώπους των  Ελλήνων καλλιτεχνών και του Επιχειρηματικού και Ακαδημαϊκού κόσμου ενώ πολύ σημαντική ήταν η συνάντηση με το Προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Γιατρών Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας «Γένεσις».

Συνεντεύξεις παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας τόσο στο Ράδιο 0211 όσο και στη δημοσιογράφο κα. Ε. Αναστασοπούλου του Ελληνικού Δικτύου Deutsche Welle. Την τελετή αγιασμού των Υδάτων έδειξαν τα Γερμανικά Τηλεοπτικά Κανάλια.

Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα ο Γενικός Γραμματέας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αναχωρώ πολύ συγκινημένος από τις στιγμές που έζησα μαζί με τα αδέλφια μας στη Γερμανία. Η αγάπη τους στην Πατρίδα είναι μοναδική. Δέσμευση μου να τιμήσω και να ανταποδώσω με τις δικές μου δυνάμεις όσα έχουν προσφέρει, θα είμαι συνεχώς στο πλάι τους».