Επιπλέον κυρώσεις στην Τεχεράνη εξήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος

Ουάσινγκτον.- Λίγες μόλις ώρες μετά τα ιρανικά πλήγματα εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος απηύθυνε διάγγελμα στους πολίτες των ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπήρξε καμία απώλεια ή τραυματισμός από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις στο Ιράκ.

Ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος είχε νωρίτερα αναφέρει πως οι ΗΠΑ διαθέτουν τον ισχυρότερο στρατό. Κατά την ομιλία του ανέφερε πως ο θάνατος του Κασέμ Σολεϊμανί στέλνει μήνυμα σε όλους τους πιθανούς τρομοκράτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Οσο είμαι Πρόεδρος το Ιράν δεν θα έχει πυρηνικά»

«Είμαι ευτυχής και οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να είναι το ίδιο. Το Ιράν δεν θα έχει ποτέ πυρηνικά όπλα όσο εγώ είμαι πρόεδρος. Από τις επιθέσεις, δεν επλήγησαν Αμερικανοί. Όλοι οι στρατιώτες μας είναι ασφαλείς, έχουμε μόνο υποστεί μικρές ζημιές. Είμαστε έτοιμοι για όλα. Την περασμένη εβδομάδα σταματήσαμε την δράση του νούμερο ένα τρομοκράτη στον κόσμο. Ο Κασέμ Σολεϊμανί ήταν υπεύθυνος για μερικές από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουμε δει ποτέ», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ντόναλντ Τραμπ.

Επιδοκίμασε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο, όπως είπε, λειτούργησε «άψογα». Παρ’ όλα αυτά, έκανε λόγο για μικρού εύρους ζημιές στις στρατιωτικές βάσεις που επλήγησαν. Σχολίασε πως το Ιράν φαίνεται να υποχωρεί.

«Οφείλουμε να εργαστούμε όλοι μαζί για μια νέα συμφωνία με το Ιράν που θα κάνει έναν κόσμο πιο ειρηνικό», τόνισε κατά το διάγγελμά του ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χρησιμοποιούσαν τη στρατιωτική τους ισχύ, η οικονομική τους δύναμη είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στην Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως οι παγκόσμιες δυνάμεις μπορεί να εργαστούν για μια νέα συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα και πως πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο και ενωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη.

Η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες πρέπει να αποχωρήσουν από την ιρανική πυρηνική συμφωνία, διευκρίνισε.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους που την επιδιώκουν», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με κοινές προτεραιότητες όπως η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Επιβολή νέων κυρώσεων

Κατά την ομιλία του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή νέων «ισχυρών οικονομικών κυρώσεων» εις βάρος της Τεχεράνης, οι οποίες θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου «το Ιράν αλλάξει συμπεριφορά».

«Η χώρα μας θα επιβάλλει άμεσα κι άλλες οικονομικές κυρώσεις στο ιρανικό καθεστώς», επεσήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του συνεχίζει να εξετάζει επιλογές για να απαντήσει στις ιρανικές απεργίες πυραύλων.

«Αυτές οι ισχυρές κυρώσεις θα παραμείνουν μέχρι το Ιράν να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Μόνο τους τελευταίους μήνες, το Ιράν κατέσχεσε πλοία σε διεθνή ύδατα, πραγματοποίησε μια απερίσκεπτη επίθεση στη Σαουδική Αραβία και κατέλυσε δύο αμερικανικά αεροσκάφη», είπε.

«Δεν χρειαζόμαστε το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής

«Είμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι. Δεν χρειαζόμαστε το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής». «Θα επιδιώξουμε την ειρήνη με όλες τις χώρες που το επιθυμούν», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οσα προηγήθηκαν

Υπενθυμίζεται πως λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν και αφού το γεγονός επιβεβαιώθηκε από τις ΗΠΑ, κυκλοφόρησε η είδηση πως ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ στους Αμερικανούς πολίτες.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ μετέβησαν στο κτίριο της αμερικανικής προεδρίας. Το διάγγελμα αυτό ωστόσο δεν έγινε ποτέ και ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω twitter ανέβαλε για αργότερα μέσα στην ημέρα την ομιλία του, ενώ οι δύο αξιωματούχοι αποχώρησαν από τον Λευκό Οίκο.

Στο μήνυμά του στο twitter, o Tραμπ έγραψε πως «μέχρι στιγμής όλα καλά…», προφανώς αναφερόμενος στον μέχρι στιγμής απολογισμό των καταστροφών και των πιθανών θυμάτων.