Ο Βαρθολομαίος Ανακαλεί, με Επιστολή του τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων στην Τάξη

Μετά τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και ο οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με απαντητική του επιστολή στην πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου να παρευρεθεί στη σύναξη Προκαθημένων που συγκαλεί στο Αμάν, τον θέτει προ των ιστορικών ευθυνών ανακαλώντας τον στην τάξη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδεικνύει στον Πατριλαρχη Ιεροσολύμων «αδελφικώς όπως μη εμμείνη εις την πρωτοβουλίαν Αυτής ταύτην, υπηρετούσα, ανεπιγνώστως ίσως, αλλοτρίους σκοπούς από αιώνων υπονομεύοντας τον πανίερον Οικουμενικόν Θρόνον, και αναλαμβάνουσα ούτως ιστορικού μεγέθους ευθύνας διά τας συνεπείας, τας οποίας θα είχεν η ενέργεια αύτη διά την Εκκλησίαν και το Γένος».

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Νοεμβρίου 2019, ο Πατριάρχης Θεόφιλος μετέβη στη Μόσχα με το πρόσχημα να τιμηθεί με το βραβείο του Πατριάρχη Αλεξίου, συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Κύριλλο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την επόμενη μέρα εξήγγειλε σύγκληση Σύναξης των Προκαθημένων στο Αμάν της Ιορδανίας για να συζητήσουν για την …ενότητα της Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος, ο οποίος είναι τέταρτος τη τάξει δεν έχει τέτοιο δικαίωμα, καθότι τη Σύναξη των Προκαθημένων και Πανορθόδοξης Συνόδου συγκαλεί μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης.