Το άγνωστο περιστατικό που σημάδεψε τη συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη

Στη δημοσιότητα βγαίνουν όσα συνέβησαν στα παρασκήνια της πρωτοφανούς κρίσης ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Τεχεράνη καθώς και το θρίλερ που παιζόταν στο υπόγειο του Λευκού Οίκου την ώρα που στο Οβάλ Γραφείο ο Αμερικανός Πρόεδρος μιλούσε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Η ημέρα θα ήταν η Τρίτη. Αυτό έδειχναν οι μετακινήσεις των πυραύλων στο έδαφος του Ιράν που εντόπισαν οι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι και οι υποκλαπείσες συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών διοικητών στη χώρα. Υπήρξαν αρκετές αναφορές για απειλές, όμως σύμφωνα με την “El Pais”, ήταν αρκετά ασαφείς ώστε να μην διαταραχθεί το πρόγραμμα του Προέδρου Τραμπ που είχε επιστρέψει από τη Φλόριντα και εκείνη την ημέρα είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι οι μυστικές υπηρεσίες έστειλαν επείγον μήνυμα, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, γνωστό στην εσωτερική διάλεκτο ως “κρώξιμο”, που προειδοποιούσε για επικείμενη επίθεση στα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ. Αυτό οδήγησε τον αντιπρόεδρο Πενς και τον Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, να κατέβουν στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων, όπου άρχισαν να συγκεντρώνονται ανώτατοι αξιωματικοί. Ο Τραμπ κατέβηκε όταν ολοκληρώθηκε η συνάντησή του με τον Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο. Τρεις ώρες αργότερα 16 πύραυλοι Fateh 100 και Shahab που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν χτύπησαν δύο ιρανικές βάσεις όπου διέμεναν Αμερικανοί στρατιώτες. Οι βάσεις είχαν εκκενωθεί λόγω προειδοποίησης.

Τραμπ και Πενς συνομίλησαν τηλεφωνικά με ηγέτες του Κογκρέσου. Ακόμη και τα “γεράκια” πρότειναν αυτοσυγκράτηση. Υπήρχε συζήτηση εάν ο Τραμπ έπρεπε να κάνει διάγγελμα στο Έθνος. Κυκλοφόρησαν περισσότερα από έξι προσχέδια στα οποία συνέβαλαν και ο Πενς και ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. Το διάγγελμα έγινε τελικά στις 11.25.

πηγή:enikos.gr