Απασφάλισε ο Ερντογάν: Στέλνει στρατό στη Λιβύη και ετοιμάζεται για έρευνες με το Ορούτς Ρέις

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη για να εγγυηθεί τη σταθερότητα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη.

Η δήλωση του Προέδρου της Τουρκίας έγινε λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη διάσκεψη στο Βερολίνο για την εκεχειρία στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το RT, η Τουρκία ανέπτυξε δυνάμεις με σκοπό να εκπαιδεύσουν στρατεύματα της λιβυκής κυβέρνησης με βάση τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Σε δημοσίευμα του το Reuters αναφέρει ότι η Άγκυρα επαναλαμβάνει ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων θα γίνει μόνο εάν ο στρατός του Χαφτάρ επιτεθεί.

“Θα στείλουμε το σεισμογραφικό Ορούτς Ρέις στις περιοχές συμφωνίας με τη Λιβύη”Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος δικαιολόγησε τις ενέργειες της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο ως κίνηση αποτροπής των προσπαθειών για εγκλωβισμό της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι έγιναν προσπάθειες απομόνωσης της Τουρκίας αλλά και της «τδβΚ» και ότι οι ενέργειες που έγιναν από τουρκικής πλευράς ήταν «για να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας». Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι οι έρευνες στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» θα συνεχιστούν μέχρι και τον ερχόμενο Μάρτη και πρόσθεσε πως η Τουρκία κατάφερε να έχει δικά της γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη «ενώ προηγουμένως δεν μπορούσαμε ούτε να νοικιάσει».

Απευθυνόμενος στα πληρώματα των γεωτρύπανων και τον σκαφών που παρέχουν ασφάλεια είπε: «είμαστε περήφανοι για εσάς».

«Κανένας δεν μπορεί να προχωρήσει σε έρευνες ή αγωγό χωρίς την έγκριση της Τουρκίας» τόνισε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ΄εφαρμογή του μνημονίου που έχει υπογράψει με τη Λιβύη, ενώ το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Πηγή πληροφοριών: Philenews, Reuters, RT, sigmalive, ΑΠΕ – ΜΠΕ/enikos.gr