Απασφάλισε ο Ερντογάν: Η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα

Απασφάλισε για ακόμη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε νέες δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη της Κυριακής για τη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος για άλλη μια φορά εμπρηστικός και προκλητικός, επανέλαβε ότι “η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα”.

Ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά τα εξής: “Επειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα».

Σημειώνεται ότι με το “βλέμμα” στην Κρήτη βρίσκεται και η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία απαιτεί την Κρήτη και 14 νησιά γύρω από αυτήν. Σε δημοσίευμά της η Realnews παρουσίασε τους χάρτες αλλά και την “επιχειρηματολογία” του Ρεμπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο ηγέτης του οποίου, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, συχνά πυκνά κατηγορεί τον Ερντογάν για… ενδοτικότητα έναντι της Ελλάδας. Η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι “έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που ανήκουν στην Τουρκία”. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνει τα 3/4 της Κρήτης και 14 νησιά.

Ενόχληση για την επίσκεψη Χαφτάρ στην Ελλάδα

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, στην Ελλάδα, μιλώντας για κίνηση – πρόκλησης από την Ελλάδα και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία και εκφράζοντας την ενόχλησή του.

«Γιατί ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Τον κάλεσε μόνο για να μας προκαλέσει. Ένας ηγέτης (σ.σ. στη Διάσκεψη του Βερολίνου) μου είπε “Ο Μητσοτάκης θέλει να γεφυρώσει την απόσταση μεταξύ σας”», είπε αρχικά ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε: «Αναρωτήθηκα: Θέλει να διορθώσει τις σχέσεις μαζί μου και καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Τι ανοησία είναι αυτή; Πείτε του ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Να το διορθώσει και από εκεί και πέρα μπορούμε να συναντηθούμε μαζί του”.