Το Δ.Σ. της ΠαΔΕΕ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το Δ.Σ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (ΠαΔΕΕ) στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Αθήνα.- Την ανάγκη να υπερασπισθούμε το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας όχι μόνο γιατί κατοχυρώνει τα Δικαιώματα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά γιατί αν ανεχθούμε την αυθαιρεσία της Τουρκίας δημιουργείται ένα προηγούμενο εξαιρετικά επικίνδυνο, το οποίο θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά του Κόσμου, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με το ΔΣ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος «πρέπει να γίνει αντιληπτό ποιοι και πώς μπορούν να το εκμεταλλευθούν αυτό το προηγούμενο» και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε ανοχή προς την Τουρκία σημαίνει ανοχή και έναντι άλλων. Τούτο πρέπει να το καταλάβουν και άλλα Κράτη, τα οποία – ίσως – δεν έχουν αντιληφθεί το τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη».

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις αυθαιρεσίες της Τουρκίας κατά την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας με βάση την Συνθήκη του Μontego Bay του 1982. «Για να είμαι δε ακριβής, όχι για τον τρόπο που το εφαρμόζει αλλά για τον τρόπο με τον οποίο το παραβιάζει, με τρόπο κατάφωρο, η Τουρκία. Και αυτό το είδαμε και με το λεγόμενο «Μνημόνιο» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Και λέγω «λεγόμενο» γιατί είναι παντελώς ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε, ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται το Δίκαιο της Θάλασσας και, μέσα απ’ αυτό, τα Σύνορά της και, βεβαίως, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. «Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Έδαφος, τα Σύνορα και η ΑΟΖ της Ελλάδας είναι και Έδαφος, Σύνορα και ΑΟΖ της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, σε ό,τι αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας η ΑΟΖ της Ελλάδας είναι και ΑΟΖ της ΕΕ. Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση. Βεβαίως έχουμε την συμπαράστασή της αλλά θα χρειασθεί η συμπαράσταση αυτή να γίνει περισσότερο ουσιαστική προς κάθε κατεύθυνση», επανέλαβε.

Απευθυνόμενος στους Συμμάχους μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι υποδειγματική Σύμμαχος. «Έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αντίθετα με την Τουρκία η οποία, όπως το βλέπετε όλοι και το γνωρίζετε, όχι μόνο δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά «ταξιδεύει με σημαίες ευκαιρίας». Αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από τους Συμμάχους και ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες» επισήμανε.

Ακολούθως, τόνισε ότι «τώρα που είναι η κρίσιμη ώρα και πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τόνισα προηγουμένως, και πρέπει να καταδικασθεί η αυθαιρεσία της Τουρκίας. Δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να παραμείνει απλά και μόνο παρατηρητής αυτών των εξελίξεων. Το τονίζω, αυτό είναι προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ιδίου του ΝΑΤΟ. Γιατί όταν παραβιάζεται τόσο κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο από μία Σύμμαχό του μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην ουσία αυτή η Χώρα βάλει εναντίον του ΝΑΤΟ. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό».

Συναντηση του Π.τ. Δ Προκοπη Παυλοπουλου με το Δ.Σ της Παγκοσμιας Διακοινοβουλευτικης Ενωησς Ελληνισμου. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Χρήστος Μπόνης.

Τέλος, κάλεσε τα μέλη του ΔΣ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, να αναδείξουν και να υποστηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν τις παραπάνω ελληνικές θέσεις, οι οποίες συμπλέουν με την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και κατέληξε επισημαίνοντας ότι δεν τελειώνει η συνεργασία τους, επειδή τελειώνει η θητεία του τον Μάρτιο, διευκρινίζοντας ότι θα είναι πάντα στην διάθεσή τους, γιατί όπως είπε «τις Εθνικές μας Θέσεις τις υπερασπίζομαι πάντοτε, ανεξάρτητα από την θέση την οποία κατέχω στον δημόσιο βίο της Χώρας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού κ. Παναγιώτης Κατσαμπάνης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εξαιρετική δουλειά που έκανε για την Ελλάδα, για τον Λαό μας και για το Έθνος μας, σ’ ολόκληρο τον Κόσμο και πρόσθεσε ότι στο πρόσωπό του αναγνωρίζουν έναν θερμό υποστηρικτή όχι μόνο εκ του θεσμικού του ρόλου, αλλά και στο πλαίσιο των ανθρωπίνων σχέσεων.

Αναφορικά με τα εθνικά θέματα, σημείωσε ότι γνωρίζουν σαν βουλευτές του εξωτερικού, ότι η Ελλάδα είναι ένας καλός γείτονας, ένας καλός και έμπιστος σύμμαχος, ένας πόλος σταθερότητας σε μια περιοχή που η αστάθεια είναι η καθημερινότητα. «Όλα αυτά τα γνωρίζουμε. Τα παίρνουμε αυτά τα μηνύματα και τα πηγαίνουμε στις πολιτείες και στις χώρες που ζούμε και συνεχίζουμε να τα τονίζουμε σε όλους τους άρχοντες αυτών των χωρών» παρατήρησε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η απειλή της Τουρκίας σε αυτή τη δήθεν συμφωνία που έχει κάνει, είναι μια απειλή όχι για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο για να διεκδικήσουν τον θαλάσσιο χώρο τους, την ΑΟΖ τους.

«Δεν είναι απειλή στον θαλάσσιο χώρο και την ΑΟΖ της Ελλάδας, το γνωρίζουμε όπως πολύ σωστά είπατε, είναι απειλή στην ΑΟΖ και τον θαλάσσιο χώρο όλων των χωρών που έχουν σύνορα στην θάλασσα. Είναι μια στάση που έχει δημιουργήσει ακόμη περισσότερη αστάθεια και εμείς σαν Οργανισμός και σαν πρόσωπα που σεβόμαστε την θέση της Ελλάδας είμαστε στο πλευρό σας και θα συνεχίσουμε, σε όλους τους τομείς που δρούμε εμείς σαν βουλευτές, να τα τονίζουμε αυτά, για να μάθει όλος ο κόσμος σε όλη την γη ποιος είναι ο σωστός γείτονας και ο σωστός σύμμαχος και ποιος δεν είναι» κατέληξε ο κ. Κατσαμπάνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ