Αθήνα.- Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας δέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιούν στη χώρα μας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υποδεχόμενος τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. εξήρε το ρόλο και το έργο της Ένωσης υπογραμμίζοντας πως αποτελεί έναν θεσμό που ισχύει από το 1996. «Κι εδώ η λέξη, –όπως τόνισε ο κ. Τασούλας- το ρήμα «ισχύει» έχει όλη την έννοια της ετυμολογικής σημασίας της, που σημαίνει ότι είναι ισχυρός, δεν υφίσταται απλώς. Γιατί πολλά πράγματα που δημιουργούμε υφίστανται αλλά δεν έχουν δύναμη, δεν έχουν ορμή, δεν έχουν προοπτική. Αυτός ο θεσμός που ενώνει υπό τη σκέπη του και υπό τη σκέπη της Βουλής των Ελλήνων, της κοιτίδας σας, όλους τους κοινοβουλευτικούς 31 χωρών του κόσμου, επιτελεί ένα συναρπαστικό σκοπό, την αλληλοκατανόηση όλου του Ελληνισμού της Διασποράς, την προώθηση των πολιτιστικών και ιδεολογικών αξιών του Ελληνισμού και τη συμπαράσταση σε υψηλές διπλωματικές επιδιώξεις που η χώρα μας κατά καιρούς έχει».

Το ΔΣ της ΠαΔΕΕ και μέλη της με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα (στο μέσον).

Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επίτευξη ενός εξ αυτών των στόχων «δηλαδή το να μπορούν οι απόδημοι Έλληνες να έχουν γνώμη για τα εν Ελλάδι πολιτικά πράγματα, που επιτεύχθηκε εντελώς πρόσφατα, με ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων. Δεν είναι μια ιδεώδης εξέλιξη ως προς το εύρος όσων δικαιούνται να ψηφίζουν», είπε, «αλλά είναι ένα θετικό σημαντικό πρώτο βήμα, που ξαναφέρνει σε επαφή εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού με τη μητέρα πατρίδα, γιατί έχουν πλέον λόγο για όσα συμβαίνουν σε αυτήν». Και στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Τασούλας εξέφρασε την αισιοδοξία πως η Πα.Δ.Ε.Ε με την αρωγή της Βουλής των Ελλήνων «θα συνεχίσει να επιτυγχάνει και άλλους από τους υψηλούς στόχους υπέρ των συμφερόντων του οικουμενικού Ελληνισμού, της Ελλάδος, του πολιτισμού μας και όλων εκείνων των αξιών που η Ελλάδα διέδωσε σε όλον τον κόσμο και σήμερα δεσπόζουν σε όλες τις πολιτισμένες και προηγμένες χώρες».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε κ. Peter Katsambanis αφού ευχαρίστησε προσωπικά τον Κ. Τασούλα αλλά και συνολικά τη Βουλή των Ελλήνων για την υποστήριξη που παρέχει στην Ένωση από την ίδρυσή της έως και σήμερα, ανέφερε πως «στο πρόσωπο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Πα.Δ.Ε.Ε. βλέπουμε μια άλλη άποψη του Ελληνισμού της διασποράς. Βλέπουμε άτομα που δεν πήγαν μόνο να επιβιώσουν σε άλλες πατρίδες αλλά βγήκαν εκλεγμένοι από τους πολίτες αυτών των χωρών ως αντιπρόσωποί τους. Είναι σπουδαίο. Δείχνει την επιρροή του Έλληνα όπου και να πάει», καταλήγοντας πως «σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να προωθήσουμε σε αυτές τις 31 χώρες όλα αυτά που γίνονται στην Ελλάδα του 2020, αλλά και που θα γίνουν του χρόνου, με την επέτειο από την επανάσταση του 1821. ‘Έχουμε μια θαυμάσια ευκαιρία να συνεργαστούμε διακοινοβουλευτικώς μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και όλων των Κοινοβουλίων που αντιπροσωπεύουμε, και να δείξουμε αυτήν την εικόνα στο ευρύτερο κοινό, να αναδείξουμε τη νέα εικόνα της Ελλάδας. Μια Ελλάδα που μπορεί, μια Ελλάδα που προχωρεί, και μια Ελλάδα που προωθεί την ιδέα του Ελληνισμού που αποτελεί μια παγκόσμια ιδέα».

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, παραβρέθηκαν επίσης o Ά Αντιπρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε. κ. Leonidas Raptakis, η Β΄ Αντιπρόεδρος κυρία Effie Triantafilopoulos, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ.κ.  Steve Georganas, Vangelis Haritatos, Labi Kousoulis, Stephan Pappas, τα αναπληρωματικά μέλη κυρίες Alexandre Demetriades και Eleni Petinos, καθώς και ο επίτιμος Γενικός Γραμματέας κ. John Pandazopoulos.

Με τον ΥΦΥΠΕΞ και τον Γεν. Γραμματέα της ΓΓΑΕ

Το ΔΣ της ΠαΔΕΕ με τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη (πέμπτος από αριστερά) και τον  Υφυπουργό Εξωτερικών Κων. Βλάση (πέμπτος από δεξιά).

Συναντηθήκαμε με μέλη του Προεδρείου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής ‘Ενωσης Ελληνισμού (ΠΑ.Δ.Ε.Ε.). Βουλευτές ξένων κοινοβουλίων, που μιλούν άπταιστα Ελληνικά και στηρίζουν την Μητέρα Πατρίδα με όλες τους τις δυνάμεις. Δεσμευτήκαμε να τους παρέχουμε κάθε στήριξη στο έργο τους. Συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης, Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης και οι κ. Peter KATSAMBANIS Μέλος της Νομοθετικής Συνέλευσης Δυτικής Αυστραλίας Πρόεδρος Δ.Σ. Πα.Δ.Ε.Ε., κ. Leonidas RAPTAKIS Μέλος της Γερουσίας της Πολιτείας Rhodes Island, Η.Π.Α. Α’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Πα.Δ.Ε.Ε., κα. Effie TRIANTAFILOPOULOS Μέλος του Επαρχιακού Κοινοβουλίου του Οντάριο, Καναδάς Β’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Πα.Δ.Ε.Ε., κ. Steve GEORGANAS Μέλος του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου Μέλος Δ.Σ., κ. Labi KOUSOULIS Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Νέας Σκωτίας, Καναδάς Μέλος Δ.Σ., κ. Stephan PAPPAS Μέλος της Γερουσίας του Ουαϊόμινγκ, Η.Π.Α. Μέλος Δ.Σ., κ. Alexandre DEMETRIADES Μέλος του Κοινοβουλίου της ομοσπονδιακής πολιτείας του Vaud, Ελβετία Αναπληρωματικό Μέλος Δ.Σ., κα Eleni PΕTINOS Μέλος του Κοινοβουλίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, Αυστραλία Αναπληρωματικό Μέλος Δ.Σ., κ. John PANDAZOPOULOS Πρώην μέλος της Νομοθετικής Συνέλευσης της Πολιτείας Victoria, Αυστραλία Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. Πα.Δ.Ε.Ε.

Παρασκήνιο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχει μία κινητικότητα για μια θεσμική συνύπαρξη μεταξύ ΠαΔΕΕ και Δικτύου αιρετών ενώ ο Γερουσιαστής του Ρόντ Άιλαντ των ΗΠΑ,και Α΄Αντιπρόεδρος της ΠαΔΕΕ,  Λεωνίδας Ραπτάκης, “στρώνει το έδαφος” για να διεκδικήσει την προεδρία της ΠαΔΕΕ στις εκλογές  του καλοκαιριού, 2020 για το νέο Δ.Σ. της Ένωσης.

Εξάλλου, κύκλοι της ΠαΔΕΕ εξέφραζαν την άποψη ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν πραγματικές αλλαγές τόσο στη δομή της ΠαΔΕΕ όσο και στις δράσεις της καθώς εκτιμάται ότι έχει χάσει την ενεργητικότητα και την αποτελεσματικότητα των περασμένων ετών. Ως απόδειξη του ισχυρισμού αυτού οι ίδιοι κύκλοι έφεραν το παράδειγμα της ψήφου των Αποδήμων που ενώ υπήρχε η δημόσια εκφρασμένη θέση τόσο του προέδρου της ΠαΔΕΕ, Παναγιώτη Κατσαμπάνη, όσο και της Ένωσης,  ότι δεν επρόκειτο να δεχθούν “κόφτες” και περιορισμούς στο δικαίωμα να τύχουν της ίδιας διευκόλυνσης για επιστολική ψήφο από το εξωτερικό όλοι οι απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι, και ότι έπρεπε η ψήφος να κατευθύνεται στην εκλογική τους Περιφέρεια, όπου είναι εγγεγραμμένοι, όταν έφθασε η κρίσιμη ώρα των αποφάσεων με την θεαματική μεταστροφή της Κυβέρνησης προς τις θέσεις της αντιπολίτευσης και που κατέληξε στο να μείνει εκτός του νυμφώνος της διευκόλυνσης το 70% των Αποδήμων ψηφοφόρων, η ΠαΔΕΕ και ο Πρόεδρός της  απέφυγαν να επαναλάβουν τη θέση τους. Στην πραγματικότητα, σιώπησαν επιμελώς!

Καθώς άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ήθελαν να υπάρχει “γκρίνια” για τα ταξίδια που , όπως έλεγαν σε στενό κύκλο “προσομοιάζουν με τουριστικά” και καταλήγουν πάντα σε φωτογραφικά ενσταντανέ, χωρίς “τράπεζα διαβουλεύσεων”, η Panhellenic Post ήλθε σε επαφή με μέλη του Προεδρείου της ΠαΔΕΕ και αναμένει τηλεφώνημά τους ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να απαντήσουν στις ¨πληροφορίες” και σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για τις επαφές τους στην ελληνική πρωτεύουσα.

Print Friendly, PDF & Email