Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους

Με 261 ψήφους, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη από τη Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία αποτελούσε πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό αλλά και η πρώτη που λαμβάνει θετική ψήφο από τρία κόμματα της Βουλής (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) .

Εξέλεγη από την πρώτη ψηφοφορία ξεπερνώντας μάλιστα την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 του Σώματος (200 ψήφοι), που προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Συνολικά 294 βουλευτές ψήφισαν για την εκλογή της νέας προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Από την ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ απουσίαζαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς(ΝΔ) και οι βουλευτές: Τρύφων Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ), Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Κωνσταντίνα Αδάμου (ΜέΡΑ2%).Οι κ.κ. Σαμαράς, Αλεξιάδης και Συρμαλένιος έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν ότι εάν παρίσταντο θα ψήφιζαν την κα Σακελλαροπούλου, ενώ η κα Αδάμου ότι θα ψήφιζε “παρών”. Δεν έστειλαν επιστολή οι κκ Μεϊκόπουλος και Ζουράρις.

Σημειώνεται ότι η κα Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση) και διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον Προκόπη Παυλόπουλο. Θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής στις 13 Μαρτίου, μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου

Στις 13:30, ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.