Στους δρόμους οι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό

Μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε Λέσβο, Σάμο και Χίο, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, την οποία οργάνωσε  η Τοπική Αυτοδιοίκηση με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των ασφυκτικά γεμάτων δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Κλειστά παρέμειναν λόγω της απεργίας τα καταστήματα και οι δημόσιες υπηρεσίες στα νησιά αυτά ενώ αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να λειτουργήσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί και οι υπηρεσίες καθαριότητας.

Την Πέμπτη, εξάλλου, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν στην Αθήνα, όπου θα βρεθούν οι αιρετοί των νησιών του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να παραδώσουν ψήφισμα στον Πρωθυπουργό, κάνοντας παράσταση διαμαρτυρίας και στη Βουλή.

ASSOCIATED PRESS
Λαοθάλασσα στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Οι κάτοικοι του νησιού διαδήλωσαν με αίτημα τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα αλλά και να υπάρξει ισοκατανομή σε δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

ASSOCIATED PRESS
Δήμαρχος και πολίτες στη Λέσβο απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα φιλοξενίας στο Βόρειο Αιγαίο.

ASSOCIATED PRESS
Κάτοικος της Λέσβου κρατάει χαρτόνι με το σύνθημα «Ε.Ε. πάρε το μερίδιο σου» γραμμένο στο αγγλικά.

ASSOCIATED PRESS
Εκατοντάδες άνθρωποι διαδηλώνουν μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

ARIS MESSINIS via Getty Images
Ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών και η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, όπως επισήμανε την Τετάρτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

ARIS MESSINIS via Getty Images
Κάτοικος της Λέσβου, δύσπιστος απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες, κρατάει πανό που αναγράφει «Οχι»

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ
Ιδια εικόνα και στη Σάμο, με εκατοντάδες πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ
Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο Βαθύ, στην κεντρική πλατεία.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ
«Οχι φυλακή η Σάμος» ανέγραφε χαρακτηριστικά ένα από τα πανό των διαδηλωτών.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ
Οι Σαμιώτες επιζητούν την καλύτερη δυνατή λύση για το νησί τους αλλά και για τους ίδιους τους πρόσφυγες.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ
Κλειστά τα μαγαζιά στη Σάμο, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας.

Με σύνθημα «όχι άλλες φυλακές ψυχών στα νησιά μας», πραγματοποιήθηκε διαδήλωση και στη Χίο, με αίτημα τη δημιουργία μιας μικρής δομής, μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών και την άμεση μετακίνησή τους στην ενδοχώρα.

«Το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι ένα μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά μας, εδώ και χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις αρμοδιότητες και τη δύναμη των τοπικών μας κοινωνιών. Είναι ένα πρόβλημα εθνικό και πανευρωπαϊκό», είπε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης.

Συγκεντρώσεις και από τις δυνάμεις της Αριστεράς πραγματοποιήθηκαν στη Λέσβο, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

Στην πλατεία Σαπφούς, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο διοργάνωσε συγκέντρωση με τη συμμετοχή σωματείων και άλλων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, εργαζομένων, καθώς και φοιτητών.

«Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο – φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού. Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots, ως μόνιμο προσωπικό, σε κρατικές δομές, δήμους και περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους» ήταν τα αιτήματα της συγκέντρωσης, η οποία, με πορεία, κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Επίσης, χωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησαν αυτοδιοικητικές παρατάξεις του χώρου της Αριστεράς συμπεριλαμβανομένων και δυνάμεων που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοί, με χωριστή πορεία, κατευθύνθηκαν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με αιτήματα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, καμία νέα δομή στα νησιά και αναλογική κατανομή σε όλη τη χώρα, εκφράζοντας ταυτόχρονα «σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, ντόπιων, αιτούντων άσυλο και επισκεπτών».