Άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ – Γαλλίας: Κωδικός “Μέγας Αλέξανδρος”

Η άσκηση Μέγας Αλέξανδρος είναι μία άσκηση προγραμματισμένη που διεξάγεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών στην Μαγνήσια. Φέτος, όμως, για πρώτη φορά και με έκτακτο προγραμματισμό, η άσκηση θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή και Γάλλων πεζοναυτών, οι οποίοι μάλιστα φέρνουν και το εντυπωσιακό ελικοπτεροφόρο αμφιβίων επιχειρήσεων τύπου Mistral.

Το εντυπωσιακό πλοίο, “FS Dixmude” δένει στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου αναμένεται να αναχωρήσει το απόγευμα της Δευτέρας ώστε την Τρίτη να ενσωματωθεί στις υπόλοιπες δυνάμεις της άσκησης, η οποία φέτος για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει αποβατικά σενάρια ανακατάληψης νήσου.

Η άσκηση θα διαρκέσει από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου και μεταξύ άλλων θα πραγματοποιήσουν σενάριο αντιμετώπισης εχθρικής εισβολής και ανακατάληψης που θα λάβει χώρα στην Σκύρο ενώ υπάρχουν σχεδιασμοί και για επιπλέον σενάριο στον Άγιο Ευστράτιο.

Το «FS Dixmude» συνήθως μεταφέρει 350 άτομα ταξιαρχίας πεζικού, οχήματα αναγνώρισης AXM-10RC, τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης VBCI, στρατιωτικά οχήματα VBL (παρόμοια με αυτά που έχει και ο Ελληνικός Στρατός), εξοπλισμένα ελικόπτερα Gazelle και μεταφορικά ελικόπτερα Super Puma. Για τις αμφίβιες επιχειρήσεις έχει ένα αποβατικό σκάφος EDAR και δύο CTM. Εντάχθηκε στην υπηρεσία του γαλλικού Πολεμικού ναυτικού το 2012 και είναι παρόμοιο με τα δύο ελικοπτεροφόρα της κλάσης που διαθέτει η Αίγυπτος, τα Nasser και Anwar el Sadat.