ΓΝΩΜΗ: «Οι καιροί ου μενετοί»

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις! Η αίθουσα του Σταθάκειου Κέντρου, στην Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιήθηκε η «πανομογενειακή» συγκέντρωση για την εθνική παρέλαση και στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου! Μετά βίας μετρούσες περισσότερους από πενήντα ανθρώπους, μαζί με το επταμελές πάνελ!

Μιλάμε για μία συγκέντρωση που αφορά την εθνική μας παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης και που αποτελεί την σημαντικότερη εκδήλωση που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης!

Βέβαια, η εικόνα αυτή, σε σύγκριση με την προηγούμενη παρόμοιας φύσης συγκέντρωση, στο ίδιο Κέντρο, όπου είχαν παραβρεθεί βία είκοσι άτομα, ήταν κάπως,  θα λέγαμε, επιεικώς «ανεκτή».  Σε καμία   περίπτωση, όμως, μπορεί να θεωρηθεί ως ικανοποιητική. Και έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο δυσάρεστο τρόπο αυτό που μόλις μία μέρα πριν σημειώναμε στην ανάλυσή μας με τίτλο  << Ώρα να “ταραχθούν” τα νερά του Απόδημου Ελληνισμού>>.

Γράφαμε εκεί: <<Η στάση της ελληνικής πατρίδας, από το ένα μέρος και η απουσία ικανών ηγετών από το τιμόνι της ομογένειας, από την άλλη, έχουν ως αποτέλεσμα η υποστήριξη που θα μπορούσε να λάβει η γενέτειρα από την οργανωμένη –και όχι μόνο- ομογένεια (κάτι αυτονόητο τα παλιά-καλά  χρόνια) σήμερα να μην υφίσταται. Ούτε στο ελάχιστο… Αλλά και η ίδια η ομογένεια κακοπαθαίνει καθώς τα προβλήματα στρέφονται και προς το εσωτερικό της, με εμφανή σημάδια τις διασπάσεις, τις έριδες και τις ανοικτές κόντρες μεταξύ ομογενειακών παραγόντων, που επίσης έχουν ως αποτέλεσμα οι ομογενείς να παίρνουν αποστάσεις όχι μόνο από την γενέτειρα, αλλά και από τις ίδιες τις οργανώσεις τους!>>

Ασφαλώς και δεν επιχαίρουμε για την «πρόβλεψη», ορατή, άλλωστε, δια γυμνού οφθαλμού από τους πάντες.  Εκείνο που προέχει είναι να ξεκινήσουν, επιτέλους, οι διεργασίες που θα συντελέσουν στην  αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην Ομογένεια εν γένει και των ΗΠΑ ειδικότερα,  εξαιτίας τόσο των ενδογενών οργανωτικών προβλημάτων, όσο και των προβλημάτων που συσσωρεύονται από απερίσκεπτες ενέργειες του εθνικού κέντρου.  Και που θέτουν σε δοκιμασία την εθνική συνοχή του Ελληνισμού, την ώρα, μάλιστα, που ο εξ Ανατολών γείτονας  προκαλεί ακραία στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Αν. Μεσόγειο.

Γι αυτό και θα επαναφέρουμε την κατακλείδα του προαναφερθέντος  άρθρου μας.  Χρειάζεται να «ταραχθούν τα νερά», να δραστηριοποιηθούν ηγετικές  ομογενειακές προσωπικότητες,  να αφυπνισθούν συνειδήσεις, ώστε να κατορθωθεί να διασωθεί, εν τέλει, ο Οικουμενικός Ελληνισμός.  «Οι καιροί ου μενετοί» και  σε ελεύθερη μετάφραση: «οι καιροί δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε».