Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 15ετές ομόλογο – Εντολή ΟΔΔΗΧ σε αναδόχους

Αθήνα.- Στην έκδοση 15ετούς ομολόγου προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως «δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η ελληνική οικονομία δείχνει να βελτιώνεται σημαντικά και δήλωσε πεπεισμένος ότι η χώρα θα βγει στις αγορές. «Βγαίνουμε στις αγορές με 15ετές ομόλογο», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, τόνισε πως χρειάζεται πολλή δουλειά μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία και ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θα είναι ο ίδιος ευχαριστημένος.

Σημειώνεται πως είναι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

ΟΔΔΗΧ έδωσε σήμερα το μεσημέρι εντολή στις τράπεζες-αναδόχους (Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan) να ξεκινήσουν τη διαδικασία και σύμφωνα με πληροφορίες το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο, εκτός απρόοπτου και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται κοντά στο 2% και περίπου 165 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (40 μ.β).