Πόρισμα της Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης!

Με το πόρισμα ελέγχου που εξέδωσε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, διαπιστώνει πολυϊδιοκτησία, ανακαλεί τα πιστοποιητικά του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και ζητάει τον υποβιβασμό τους.

Απόφαση-βόμβα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη.

Όπως μετέδωσε στον «αέρα» του ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Άρης Ασβεστάς, η ΕΕΑ ζητάει τον υποβιβασμό και των δύο ομάδων για την υπόθεση της πολυιδιοκτησίας.

Στο πόρισμά της η Επιτροπή διαπιστώνει ότι υπάρχει συνιδιοκτησία του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Μάλιστα, πρέπει να επισημάνουμε ότι για την ακριτική ΠΑΕ εισηγείται την ίδια ποινή, δηλαδή, τον υποβιβασμό και για το θέμα της μετοχικής της σύνθεσης.

Το πόρισμα αυτό αναμένεται να συνταχθεί από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και να δοθεί στα Πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου για να επιβάλουν τις ποινές.

Πλέον, τα αρμόδια όργανα της Super League (πρωτοβάθμιο) και εν συνεχεία της ΕΠΟ, αυτό που μπορούν να κάνουν, είναι να επιβάλλουν ποινές. Να αποφασίσουν πώς πρέπει να τιμωρηθούν οι δύο ΠΑΕ και όχι να κρίνουν το πόρισμα.

Το πόρισμα είναι σαφές, δεσμευτικό και δεν επιδέχεται κρίσης ή αμφισβήτησης. Δεν τίθεται θέμα εάν είναι σωστό ή λάθος.

Και τα ποδοσφαιρικά όργανα μπορούν να αποφασίσουν, πλέον, μόνο για το ύψος της ποινής που θα επιβληθεί στον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη.

Είναι ξεκάθαρο, επίσης, και αυτό είναι και το πιο σοβαρό από όλα, ότι το πόρισμα της ΕΕΑ αναφέρει με κάθε επισημότητα και χωρίς καμία περιστροφή, ότι υπάρχει σαφής περίπτωση πολυϊδιοκτησίας μεταξύ του ΠΑΟΚ, Ξάνθης, Οικογένειας Σαββίδη, με παρένθετο πρόσωπο τον ανιψιό του Ιβάν Σαββίδη, Ιωάννη Καλπαζίδη.

Και επειδή ακριβώς επιβεβαιώνεται η πολυϊδιοκτησία και επίσημα, από το αρμόδιο όργανο για να ελέγξει τα στοιχεία και τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν, το πόρισμα είναι δεσμευτικό.

(in.gr)

Δήλωση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη:

“Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση”.

Ο Νόμος προβλέπει υποβιβασμό

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, το πόρισμα της ΕΕΑ βγαίνει με ψήφους 3-2, χωρίς να χρειαστεί να υπάρξει «διπλή» ψήφος του προέδρου της επιτροπής, παρότι αυτό προσπάθησε να επικοινωνήσει η πλευρά του ΠΑΟΚ. Η πλειοψηφία της Επιτροπής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δύο ΠΑΕ διέπραξαν «βαρεία παράβαση» και επιβάλει πρόστιμο 300.000 ευρώ στην κάθε μία. Ενώ παράλληλα στέλνει την υπόθεση στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου, για να βάλουν τις ανάλογες ποινές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαρακτηρισμός της παράβασης ως «βαρείας», σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη κινδυνεύουν άμεσα με την ποινή της αποβολής τους από το πρωτάθλημα. Μια απόφαση που θα πρέπει να πάρει (σε πρώτο βαθμό, τουλάχιστον) το Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο της Super League 1.

Κλείνοτνας, έχει σημασία να τονίσουμε ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής δέχθηκαν ότι προκύπτει ξεκάθαρη περίπτωση πολϋιδιοκτησίας μεταξύ ΠΑΟΚ, Ξάνθης, Οικογένειας Σαββίδη, ωστόσο διαφωνία υπήρξε μόνο στη… βαρύτητα του πορίσματος. Οι κ.κ. Τζουλάκης, Φαραντούρης και Αρκούδης ψήφισαν κατά ΠΑΟΚ και Ξάνθης, ενώ Δερδεμέζης και Μαρούπα, δέχεται να ζήτησαν να επιβληθεί ποινή με… αναστολή!

ΥΓ. Με βάση τον Νόμο, αλλά και την περίφημη υπόθεση της «Κασσιόπης», το πόρισμα της ΕΕΑ δεν είναι απλά δεσμευτικό, αλλά επί της ουσίας δεν μπορεί να μην ισχύσουν τα προβλεπόμενα. Ωστόσο, επειδή στην Ελλάδα είμαστε, το τι μέλλει γενέσθαι στα ποδοσφαιρικά πειθαρχικά όργανα, είναι μια άλλη ιστορία. Με την οποία θα ασχοληθούμε όταν έρθει η ώρα. Το μόνο σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι ένα μεγάλο σκάνδαλο αποκαλύφθηκε. Πλέον, μένει να φανεί εάν θα γίνει προσπάθεια καλυφθεί, με ένα ακόμη…

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

(apo enikos.gr)

1. Ορθή επανάληψη της από 12.12.2019 απόφασης της Επιτροπής, ως προς το υπόλοιπο της εγγυητικής επιστολής της ΚΑΕ ΚΟΡΟΙΒΟΣ.

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

2. Άδεια 69Α

ΠΑΕ Ο.Φ.Ι. 1970

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΗΝΟΠΟΥΛΟΣ (99,26%)

ΑΝΑΒΟΛΗ για 06.02.20

3. Ακρόαση ΚΑΕ ΑΡΗΣ ενόψει του άρθρου 78 του ν.2725/99.

Προσκομίσθηκε η εγγυητική επιστολή.

4. α) ΠΑΕ “Α.Ο. ΞΑΝΘΗ”, για παραβίαση των άρθρων 69 παρ.παρ. 3, 6, 9, 12 ν.2725/1999 και 77Α παρ.παρ. 3, 5, 6 ν.2725/1999 και “ΠΑΟΚ” για παραβίαση του άρθρου 69 παρ.παρ. 9, 12 ν.2725/1999 .

(1) Η Επιτροπή δέχεται:

– Κατά πλειοψηφία (4/1), ότι η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ τέλεσε τις παραβάσεις του άρθρου 69 παρ.3, 12 του ν. 2725/1999.

– Ομόφωνα, ότι η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ τέλεσε τις παραβάσεις του άρθρου 77Α παρ 3, 5, 6 του ν. 2725/1999.

(2) Οι παραβάσεις χαρακτηρίζονται, κατά πλειοψηφία (3/2), ως «Βαρείες».

Η Επιτροπή:

(3) Ανακαλεί, κατά πλειοψηφία (3/2), το χορηγηθέν πιστοποιητικό συμμετοχής, θεωρουμένου ως μηδέποτε εκδοθέντος και συνεπώς η ανάκληση αναφέρεται στον χρόνο έκδοσής του, δεδομένου ότι η παραβατική συμπεριφορά της ΠΑΕ υπήρχε κατά τον χρόνο έκδοσης, χωρίς να είναι γνωστή στην Ε.Ε.Α.

(4) Διαβιβάζει την απόφαση ως «Έκθεση» και ως «Πόρισμα» στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα για την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών.

(5) Επιβάλλει, ομόφωνα, πρόστιμο ποσού 100.000 Ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 77Α παρ. 6 του ν.2725/1999.

(6) Διαβιβάζει την απόφαση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά το άρθρο 69 παρ.13 του ν.2725/1999, καθώς και για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

4. β) Η Επιτροπή:

(1) Δέχεται, κατά πλειοψηφία (4/1), ότι οι ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ και ΠΑΕ ΠΑΟΚ τέλεσαν τις παραβάσεις του άρθρου 69 παρ. 9, 12 του ν.2725/1999, οι οποίες, κατά πλειοψηφία (4/1), χαρακτηρίζονται ως «Βαρείες».

(2) Διαβιβάζει την απόφαση ως «’Έκθεση» στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο για την επιβολή της προβλεπόμενης ποινής.

(3) Διαβιβάζει την απόφαση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης σύμφωνα με το άρθρο 69 παρ. 13 του ν. 2725/1999.

(4) Επιβάλλει, ομόφωνα, πρόστιμο ποσού 300.000 Ευρώ σε έκαστη ΠΑΕ σύμφωνα με το άρθρο 77Α παρ. 6 του ν.2725/1999.

5. Ακρόαση ΚΑΕ ΑΕΚ ενόψει του άρθρου 77Α παρ.6 του ν.2725/1999 και της παραβίασης της διάταξης του άρθρου 78 παρ.1 του ν.2725/1999.

ΥΠΟ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Νικόλαος Τζουλάκης