Μήνας Ελληνικής Ιστορίας ο Ιανουάριος για το Τάρπον Σπρινγκς Φλόριδας

Τάμπα/Φλόριδα.- Το Τάρπον Σπρινγκς, έχει τα δικά του Θεοφάνεια, φημισμένα σ’ όλο τον κόσμο,  τη δική του ελληνική παρέλαση για την οποία στολίζεται με τα γαλανόλευκα χρώματα, τους δικούς του κεντρικούς δρόμους με τα ονόματα της Δωδεκανήσου και της Αθήνας, τα δικά του παραθαλάσσια ελληνικά καταστήματα δώρων, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία, που προτιμούν ντόπιοι και τουρίστες, τη δική του ιστορική εκκλησία των πρωτοπόρων σφουγγαράδων που ήλθαν από τα ελληνικά νησιά και το δικό του ομογενή δήμαρχο. Από φέτος έχει και το δικό του μήνα Ιανουάριο, ο οποίος από την περασμένη εβδομάδα ανακηρύχτηκε “Μήνας Ελληνικής Ιστορίας του Τάρπον Σπρινγκς”.

“Ηταν μια λογική και επιβεβλημένη απόφαση”, είπε στον “Εθνικό Κήρυκα” με φανερή ικανοποίηση ο ελληνικής καταγωγής δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος (Κρις) Αλαχούζος, με πρωτοβουλία του οποίου έγινε η σχετική επίσημη διακήρυξη. “Το Τάρπον Σπρινγκς είναι υπερήφανο για την ελληνική κληρονομιά που έχει”.

Για την επιλογή του μήνα Ιανουαρίου, ο κ. Αλαχούζος είπε ότι είναι ο πιο ενδεδειγμένος, γιατί αυτό τον μήνα γιορτάζονται εντυπωσιακά στην πόλη τα Θεοφάνεια, καθώς και τα Ελληνικά Γράμματα.

Ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζος, με πρωτοβουλία του οποίου ανακηρύχτηκε ο Ιανουάριος, Μήνας Ελληνικής Ιστορίας για την πόλη. (Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Σταύρος Μαρμαρινός)

Πλακέτα με την Διακήρυξη, επιδόθηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  από τον δήμαρχο, στο  γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Τάμπα, Δημήτριο Σπάρο και τους πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Κέντρου Φλόριδας, “Προμηθέας”, Εφη Βασιλείου και Μπιλ Θείο, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Μεσσηνιακού Συλλόγου Φλόριδας, “Υπαπαντή”.

Εξηγώντας το περιεχόμενο της Διακήρυξης, ο κ. Αλαχούζος δήλωσε ότι προβάλλεται σ’ αυτήν το ξεκίνημα και η συνέχεια με τους Ελληνες, της σπογγαλιείας στο Τάρπον Σπρινγκς, η οποία αναπτύχθηκε και μαζί της  το εμπόριο των σφουγγαριών, η δημιουργία καταστημάτων πωλήσεών τους, εστιατορίων, τραπεζών, επιχειρήσεων επισκευών των σπογγαλιευτικών και άλλων σκαφών, ασφαλιστικών γραφείων  κ.ά. “Η σπογγαλιεία και τα συνεπακόλουθα συμβάλλουν  σημαντικά στην οικονομία της πόλης”, συμπλήρωσε ο κ. Αλαχούζος. “Μη ξεχνάμε και την μεγάλη προσέλκυση τουριστών που θέλουν να γνωρίσουν οτιδήποτε έχει σχέση με την σπογγαλιεία και οι οποίοι συμβάλλουν στη επιτυχή λειτουργία των διαφόρων παράλληλων επιχειρήσεων στην πόλη. Οι επισκέπτες έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται σε νησιά της Δωδεκανήσου στο Αιγαίο”.

Σχετικά με την ελληνική ιστορία, κληρονομιά και τις παραδόσεις, ο κ. Αλαχουζος, έκανε αναφορά και στη φημισμένη σ’ όλο τον κόσμο τελετή των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς, που θεωρείται ως η μεγαλύτερη του δυτικού ημισφαιρίου. “Τα Θεοφάνεια, είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του Τάρπον Σπρινγκς”, είπε. “Γι’ αυτό και η πόλη μας είναι γνωστή παντού και ως ‘Πόλη των Επιφανείων’”.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Δημήτριος Σπάρος. (Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Σταύρος Μαρμαρινός)

Ο κ. Αλαχούζος αναφέρθηκε ακόμα σε ελληνικά ονόματα που έχουν δοθεί σε δρόμους  του Τάρπον Σπρινγκς, όπως είναι η πολυσύχναστη Λεωφόρος Δωδεκανήσου, δίπλα στην παραλία με τα καΐκια που έχουν ονόματα αγίων και ελληνικών πόλεων, καθώς και Οδός Αθηνών, με ελληνικά καταστήματα τροφίμων και εστιατόρια.

Με την ευκαιρία αυτή, είπε ότι αυτό τον καιρό κτίζεται μεγάλος οικισμός δίπλα στο νοσοκομείο του Τάρπον Σπρινγκς, το οποίο θα έχει το όνομα “Ικαρία”, προς τιμήν του ομώνυμου ελληνικού νησιού, οι κάτοικοι του οποίου είναι γνωστοί παγκοσμίως για τη μακροβιότητά τους. Ο οικισμός αυτός, θα αποτελείται από 236 διαμερίσματα.  “Οταν οι αρμόδιοι μου έκαναν γνωστή την ονομασία του, τους τόνισα ότι ήταν πολύ καλή ιδέα”, συμπλήρωσε ο κ. Αλαχούζος. “Δείχνει σεβασμό προς τον Ελληνισμό από τη μια πλευρά. Από την άλλη, θέλουν να δείξουν ότι τα διαμερίσματα αυτά είναι τόσο καλά, ώστε μπορεί  ο κόσμος εκεί να ζήσει τόσο πολύ, όσο και στην Ικαρία”.

Κατά την παραλαβή της Διακήρυξης, ο γενικός πρόξενος κ. Σπάρος, ευχαρίστησε τον δήμαρχο, ο οποίος έτσι τίμησε όχι  μόνο τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους της πόλης, αλλά και την Ελλάδα, όπως είπε. Πρόσθεσε δε ότι το Τάρπον Σπρινγκς, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στην αμερικανική ιστορία, με το κύμα μεταναστών οι οποίοι έφεραν μαζί τους από την γηραιά ήπειρο, την Ευρώπη, τον τρόπο ζωής τους, αλλά και την τεχνογνωσία τους που χρησιμοποίησαν στη νέα τους πατρίδα.

H πρόεδρος του Πολιτιστικού Φλόριδας, «Προμηθέας», Εφη Βασιλείου. (Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Σταύρος Μαρμαρινός)

Το γεγονός αυτό, συνέχισε ο κ. Σπάρος, αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία και απόδειξη ότι η Αμερική υπήρξε πράγματι γη της επαγγελίας και ότι εκείνοι που εργάστηκαν σκληρά πέτυχαν και πρόσθεσαν την ιδιαιτερότητά τους σ’ αυτήν την τεράστια χώρα.

Ο  γενικός πρόξενος τόνισε, σχετικά, ότι οι Ελληνες μετανάστες, όπως και οι απόγονοί τους, έγιναν υποδειγματικοί Αμερικανοί πολίτες, ενώ συγχρόνως, διατήρησαν τις παραδόσεις τους, το δε Τάρπον Σπρινγκς, έχει μέχρι και σήμερα μια μοναδική ελληνική ατμόσφαιρα, που την ξεχωρίζει από τις άλλες πόλεις των περιοχών γύρω από την Τάμπα.  Και αυτή η ιδιαιτερότητα τιμήθηκε πριν από λίγες μέρες με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καταλήγοντας ο κ. Σπάρος ευχαρίστησε τον δήμαρχο κ. Αλαχούζο, ο οποίος αναγνώρισε, όπως είπε, τη συμβολή των ομογενών της πόλης στην πρόοδο της νέας τους πατρίδας και έκανε υπερήφανους τους Ελληνες της γενέτειρας.

Μιλώντας εκ μέρους του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Κέντρου Φλόριδας, “Προμηθέας”, ο αντιπρόεδρος, Μπιλ Θείος, ευχαρίστησε τον Δήμο του Τάρπον Σπρινγκς και προσωπικά τον δήμαρχο κ. Αλαχούζο, για την πρωτοβουλία του, να τιμηθεί η ελληνική ιστορία της πόλης αυτής, που είναι φημισμένη σ’ όλη την Αμερική.

Ο αντιπρόεδρος του «Προμηθέα» και πρόεδρος των Μεσσηνίων Φλόριδας, Μπιλ Θείος. (Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Σταύρος Μαρμαρινός)Πηγή: ekirikas.com/Σταύρος Μαρμαρινός

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Φωτογραφία αρχείου: Νεαροί ομογενείς βουτάνε για το Σταυρό κατά την διάρκεια της τελετής αγιασμού των υδάτων στο Τάρπον Σπρινγκς. (Douglas R. Clifford/Tampa Bay Times via AP)