Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-0, οι άλλοι αγώνες

Ο Παναθηναϊκός είχε σταθερά ανοδική πορεία και προερχόταν από συνεχόμενες νίκες. Ο ΠΑΟΚ πήγαινε ασθμαίνοντας, με… καύσιμο την προηγούμενη σεζόν. Το τελικό 2-0 υπέρ των «πράσινων» αντικατοπτρίζει απόλυτα την εικόνα της αναμέτρησης και της υπεροχής τους συγκριτικά με τους «ασπρόμαυρους».

Από τα πρώτα λεπτά φάνηκε ότι ο Παναθηναϊκός έπαιζε ορθολογικά, με ψυχραιμία και είχε την ενέργεια για να πάρει τη νίκη. Ο ΠΑΟΚ ήθελε αλλά δεν μπορούσε να ακολουθήσει και την περισσότερη ώρα είχε περιοριστεί σε παθητικό ρόλο.

Οι παίκτες του Δώνη το έψαχναν, αλλά κάπου το έχαναν στη λεπτομέρεια. Εν τέλει, το γκολ ήρθε στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου με τον Φεντερίκο Μακέντα μετά από παράλληλη πάσα του Ζαχίντ αλλά το VAR του το στέρησε. Ορθώς, γιατί ο Ιταλός σκόραρε με το χέρι, όπως έδειξε στο ριπλέι.

Ωστόσο, το ρου του παιχνιδιού δεν μπορούσε να ανατραπεί… Τρία λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Χρήστος Δώνης ντρίμπλαρε τον Ίνγκασον εντός περιοχής, αυτός τον ανέτρεψε, ο Αζέρος Αλίγεφ υπέδειξε το πέναλτι και ο Μακέντα το αξιοποίησε, ανοίγοντας το σκορ! Προτού συνέρθουν οι φιλοξενούμενοι, οι «πράσινοι» σκόραραν και δεύτερη φορά. Ο Μακέντα και ο Ίνγκασον διεκδίκησαν τη μπάλα, ο Ισλανός ολιγώρησε και ο Χατζηγιοβάνης βγήκε από το πουθενά, έκλεψε τη μπάλα και στο τετ-α-τετ πλάσαρε έξυπνα για το 2-0!

Το προβάδισμα έδωσε αέρα στον Παναθηναϊκό, ο οποίος έλεγξε το ρυθμό και έψαξε το τρίτο γκολ. Ο ΠΑΟΚ ήταν ανήμπορος να αντιδράσει, οι αλλαγές του Φερέιρα δεν απέδωσαν και η οπισθοχώρηση των γηπεδούχων τα τελευταία λεπτά δεν άλλαξαν το παραμικρό…

Ο Παναθηναϊκός είναι ο μεγάλος κερδισμένος, διότι διατηρήθηκε στην τέταρτη θέση με διαφορά πέντε βαθμών από τον Άρη, κέρδισε το δεύτερο φετινό ντέρμπι και ακολουθεί ανοδική τροχιά. Ο ΠΑΟΚ γκρεμίστηκε από την κορυφή, φανέρωσε τα προβλήματα του και σε συνδυασμό με την υπόθεση της πολυιδιοκτησίας, ταλανίζεται σημαντικά. Οι δύο αντίπαλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τετάρτη, αυτή τη φορά στην Τούμπα για τον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου…

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Δώνης): Διούδης, Γιόχανσον, Σένκεφελντ, Πούγγουρας, Ινσούα, Κουρμπέλης (70’ λ.τ. Ανουάρ), Δώνης, Ζαχίντ (83’ Μπουζούκης), Νάγκι, Χατζηγιοβάνης (76’ Νούνες), Μακέντα.

ΠΑΟΚ (Φερέιρα): Ζίβκοβιτς, Μάτος, Ινγκνασόν, Βαρέλα, Γιαννούλης, Μαουρίσιο, Εσίτι (59’ Μπίσεσβαρ), Μίσιτς, Λημνιός, Βιεϊρίνια (70’ Πέλκας), Σβιντέρσκι (70’ Άκπομ).

Το δεκάρι: Ο Φεντερίκο Μακέντα. Εκτέλεσε ψύχραιμα το πέναλτι για το 1-0, σκόραρε άλλο ένα γκολ που σωστά δεν μέτρησε, πίεσε τον Ίνγκασον για το λάθος στο 2-0, βρέθηκε σε θέση βολής άλλες τρεις φορές. Κράτησε μπάλα, πίεσε τους αντίπαλους στόπερ, δημιούργησε, έκανε τα πάντα.

Που κρίθηκε: Στην ολιγωρία του Ίνγκασον. Ο Ισλανδός στόπερ υπέπεσε στο πέναλτι στον Χρήστο Δώνη που έφερε το 1-0 και αδράνησε στη φάση του 2-0, επιτρέποντας στον Χατζηγιοβάνη να βγει τετ-α-τετ.

Στον πάγκο: Άλλος στη θέση του Γιώργου Δώνη θα προτιμούσε την ασφάλεια του Ανουάρ με έναν τρίτο κεντρικό χαφ. Ο Δώνης επέλεξε τον επιθετικογενή Νάγκι, πίεσε ψηλά τον ΠΑΟΚ και δικαιώθηκε με τη νίκη του Παναθηναϊκού!

Αστέρας Τρίπολης- Παναιτωλικός 2-1

Σε μια πραγματική ματσάρα, που είχε δοκάρια, ακυρωθέντα γκολ, πέναλτι, ευκαιρίες και VAR, ένα γκολ στο 94ο λεπτό από τον Μίλος Ντέλετιτς στο ντεμπούτο του, έκρινε την αναμέτρηση της Τρίπολης, χαρίζοντας τους τρεις βαθμούς στους Αρκάδες.

Η ομάδα του Μίλαν Ράσταβατς που βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, σημείωσε την τέταρτη διαδοχική της νίκη στο «Θ. Κολοκοτρώνης» για το πρωτάθλημα, απέναντι σε έναν πολύ καλό Παναιτωλικό, που πριν δεχθεί γκολ στις καθυστερήσεις, θα μπορούσε να φύγει με το διπλό.

Δύο δοκάρια είχε ο Ντάουντα για τους Αγρινιώτες στο 80′ και στο 92′, που είδε τον αντίπαλό του να παίρνει διαφορά 12 βαθμών, την ίδια ώρα που θα μπορούσε να μειώσει στο -6 από τους Αρκάδες.

Στους 25 βαθμούς ανέβηκε ο Αστέρας Τρίπολης και… βλέπει πλέι οφ, αφού τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε βρίσκεται στο -3 από τον έκτο ΟΦΗ. Παραμένει προτελευταίος και με 13 βαθμούς ο Παναιτωλικός.

Στο αγωνιστικό σκέλος, μοιρασμένο ήταν το πρώτο μέρος, που θα μπορούσε να βρει προηγούμενη οποιαδήποτε ομάδα. Η ομάδα του Ράσταβατς άγγιξε το γκολ στο 9ο λεπτό με την κεφαλιά του Μπαράλες αλλά κυρίως στο 36΄με την κεφαλιά του Κρέσπι, αλλά ο Φερνάντες απέκρουσε και έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και κόρνερ.

Οι φιλοξενούμενοι από τη μεριά τους είχαν την μεγαλύτερη ευκαιρία με τον Ντάουντα στο 29’ , αλλά ο Νιηγηριανός αστόχησε.

Το δεύτερο ημίχρονο απέκτησε «άγρια» ομορφιά, με τον Αστέρα να προηγείται στο 51′ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μπαράλες, μετά από υπόδειξη VAR για χέρι του Ταχάρ. Οι φιλοξενούμενοι όμως αντέδρασαν και ισοφάρισαν στο 60′, όταν μετά από φανταστική ατομική ενέργεια, ο Ρόσα έκανε την παράλληλη, η μπάλα κόντραρε στον Σουάρεθ, άλλαξε πορεία και κατέληξε στα δίχτυα.

Ο Ντάουντα στη συνέχεια είχε δύο δοκάρια και ενώ όλα έδειχναν πως το παιχνίδι θα έμενε στο 1-1, ο δανεικός από την ΑΕΚ, Μίλος Ντέλετιτς με κεφαλιά στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων, χάρισε το «τρίποντο» στους γηπεδούχους.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Μίλαν Ράσταβατς): Παπαδόπουλος- Κώτσιρας, Σουάρεθ, Πασαλίδης, Τασουλής- Ιγκλέσιας, Μουνάφο (91′ Χαουρέγκι)- Ριέρα (43′ λ.τρ. Ντέλετιτς), Κρέσπι (75′ Μπόρχα Φερνάντεθ), Μαρκ Φερνάντεθ- Μπαράλες.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Μάκης Χάβος): Φερνάντες- Τζανακάκης, Μαρσιάλ, Σίεστεντ, Κέβιν- Ταχάρ (63′ Τσιγγάρας), Ντάλσιο- Ρόσα, Ντίας (80′ Λιάβας), Άλβαρες (73′ Μουνιέ)- Ντάουντα.

Ατρόμητος – ΑΕΚ 0-1

Μια ΑΕΚ διαβασμένη, ψυχωμένη και αποφασισμένη να φύγει από το γήπεδο με τη νίκη εμφανίστηκε στο Περιστέρι, με την ομάδα του Μάσιμο Καρέρα να παίρνει μια μεγάλη νίκη, με στιλ… ιταλικό. Η Ένωση επικράτησε με 1-0 του Ατρόμητου χάρις στο πολύ ωραίο γκολ του Κρίστισιτς, δείχνοντας ένα καλό πρόσωπο και πατώντας πάνω στις ποδοσφαιρικές αρχές που θέλει ο προπονητής της.

Ο Μάσιμο Καρέρα θα δώσει φανέλα βασικού στον Σέρχιο Αραούχο, ξεκινώντας τον δίπλα στον Λιβάγια, σε αυτό το 3-5-2 που επέλεξε. Ο Αργεντινός φορ θα απειλήσει μόλις στο 6’ την αντίπαλη εστία, πιάνοντας μια καρφωτή κεφαλιά που θα απομακρυνθεί πάνω στη γραμμή από τον Κατράνη!

Στο 20’ η Ένωση θα φτάσει ξανά κοντά στο γκολ. Ο Λιβάγια θα σεντράρει, ο Σιμάνσκι θα πιάσει μια κεφαλιά, η μπάλα θα κοντράρει στον Στρούγγη και θα πάρει πορεία προς τα δίχτυα, με τον Μέγιερι να διώχνει δύσκολα σε κόρνερ. Δέκα λεπτά μετά η ΑΕΚ θα… κρύψει την μπάλα με τους Λιβάγια, Αραούχο να συνεργάζονται και αυτή να φτάνει στον Σιμάνσκι, που πλάσαρε ελάχιστα άουτ, στην πιο μεγάλη φάση του αγώνα μέχρι εκείνο το σημείο!

Ο ρυθμός του αγώνα δεν ήταν καλός και στο ματς κυριαρχούσε ο εκνευρισμός και τα λάθη. Η ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε για ένα μαρκάρισμα του Κιβρακίδη στον Αραούχο, με τους Κιτρινόμαυρους να ζητούν κίτρινη κάρτα, που θα ήταν η δεύτερη. Ενώ ο Ατρόμητος για μια αγκωνιά του Λιβάγια στον Κατράνη που τιμωρήθηκε απλώς με κίτρινη.

Με αυτά και με αυτά το ημίχρονο στο Περιστέρι τελείωσε χωρίς τέρματα. Η ΑΕΚ είχε τις ευκαιρίες, όμως δεν είχε καταφέρει να αποκτήσει διάρκεια στο παιχνίδι της. Ενώ από την άλλη ο Ατρόμητος ήταν ξεκάθαρο πως έψαχνε να χτυπήσει μέσω μιας αντεπίθεσης, με τον νου του κυρίως στα μετόπισθεν.

Λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Καρέρα θα κάνει την πρώτη του κίνηση στο ματς, περνώντας τον Βέρντε αντί του Αραούχο. Στο 64΄ο Ατρόμητος θα γίνει για πρώτη φορά απειλητικός, με την κεφαλιά του Ανδρούτσου από καλή θέση να περνά άουτ. Η ΑΕΚ θα απαντήσει με τον Βέρντε στο 62’, όταν ο Ιταλός βγήκε στην πλάτη της άμυνας των γηπεδούχων αλλά η προβολή του ήταν άστοχη.

Στο 65’ όμως θα έρθει για το γκολ για τον Δικέφαλο! Μετά από μια καταπληκτική σέντρα του Σιμάνσκι, ο Κρίστισιτς θα σηκωθεί ψηλότερα από όλους και με υπέροχη κεφαλιά θα κάνει το 0-1, βάζοντας την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ! Το γκολ έδωσε κι άλλο αέρα στην Ένωση. Στο 69’ ο Μπακάκης έπιασε ένα ωραίο σουτ έξω από την περιοχή, με τον Μέγιερι να διώχνει δύσκολα στη γωνία του.

Η Ένωση κάπου εκεί κατέβασε στροφές, με τον Ατρόμητο παράλληλα να γίνεται πιο επιθετικός. Η ομάδα του Περιστερίου αναγκάστηκε να βγει μπροστά προκειμένου να ισοφαρίσει, με τον Σάββα Παντελίδη να αλλάζει τα πλάνα του, ρίχνοντας στο ματς και τους Βέλλιο, Ντε Πάου. Η ΑΕΚ πάντως ήταν εκείνη που βρήκε χώρους, με τους Κιτρινόμαυρους να έχουν άλλες δύο καλές στιγμές, με Λιβάγια και Αλμπάνη. Τελικά το 0-1 έμεινε μέχρι τέλους, με την Ένωση να φεύγει από το Περιστέρι με μια σπουδαίας σημασίας νίκη.

Το 10άρι: Ο Σιμάνσκι. Σπουδαίο ματς από τον Πολωνό μέσο, που είχε και την ασίστ στο γκολ.

Το κλειδί: Η άψογη αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ που κράτησε μακριά τους επιθετικούς του Ατρόμητου, διασφαλίζοντας το μηδέν.

Στον πάγκο: Ο Σιδηρόπουλος. Πολλά λάθη από τον Έλληνα διαιτητή, που έχασε εντελώς τον έλεγχο.

Γιατί κόουτς: Ο Σάββας Παντελίδης παρέταξε ένα φουλ αμυντικογενές σχήμα, με αποτέλεσμα η άμυνα της ΑΕΚ να μην δέχεται απειλή, για περισσότερα από 60 λεπτά.

Γκολ: Κρίστισιτς 65’

Κίτρινες: Τσιγκρίνσκι (7’), Αραούχο (26’), Κρίστισιτς (31’), Λιβάγια (43’), Σιμόες (45’+), Λόπες (60’), Σιμάνσκι (69’), Οικονόμου (77’), Κιβρακίδη (27’), Γούτα (43’), Κατράνη (45’

Κόκκινες: Κρίστισιτς 90+6’

Διαιτητής: Σιδηρόπουλος

Βοηθοί: Κωσταράς, Δημητριάδης

4ος: Τσαμούρης

VAR: Παπαπέτρου, Νικολακάκης

Ατρόμητος (Σ. Παντελίδης, 4-2-3-1): Μέγερι, Κιβρακίδης, Γούτας, Στρούγγης, Κατράνης, Μπουσούλατζιτς (71’ Ούμπιδες), Χαρίσης, Νταβιώτης (75’ Ντε Πο), Ανδρούτσος (71’ Βέλλιος), Ενσικουλού, Γιακουμάκης

ΑΕΚ (Μ. Καρέρα, 3-5-2): Μπάρκας, Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας, Μπακάκης, Κρίστισιτς, Σιμόες, Σιμάνσκι (85’ Σαμπανάτζοβιτς), Λόπες, Λιβάγια (90’+ Αλμπάνης), Αραούχο (52’ Βέρντε)