Κύπρος: Επίσκεψη του αμερικανού υφυπουργού Ενέργειας μήνυμα στην Άγκυρα – Παρούσα η Ελλάδα

Ως μήνυμα στην Άγκυρα για τις προκλητικές της ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ ερμηνεύεται η επίσκεψη του αρμόδιου για θέματα ενέργειας υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, στην Κύπρο. Ο αμερικανός υφυπουργός αναμένεται απόψε Τρίτη στην Κύπρο για επαφές, συνοδευόμενος από ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε θέματα ακτοφυλακής και ασφάλειας.

Στόχος της επίσκεψης είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε επίπεδο 3+1 και να στείλει το μήνυμα στην Τουρκία ότι αυτό το μοντέλο συνεργασίας, που προωθείται από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ, θα πρέπει να το ακολουθήσουν κι άλλες χώρες της περιοχής.

Ο κ. Φάνον θα έχει συναντήσεις με τους Υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη και Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. Στις συσκέψεις θα λάβουν μέρος αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα παρακαθίσουν σε δύο συσκέψεις, με αντικείμενο θέματα ασφάλειας των γεωτρήσεων και περιβάλλοντος. Θα συζητηθούν πιθανά προβλήματα και κίνδυνοι, που μπορεί να προκύψουν στις πλατφόρμες εντός της θάλασσας.

«Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου» είχε τονίσει στις 22 Ιανουαρίου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, καλώντας την Άγκυρα να βάλει φρένο σε όλες τις γεωτρητικές της δραστηριότητες εντός των υδάτων της Κύπρου.

Πηγή: skai.gr