Μπόρις Τζόνσον: Αν θέλουν να μείνουν, να μάθουν να μιλούν αγγλικά

Οι ξένοι που έρχονται στη Βρετανία με σκοπό να μείνουν, «πρέπει οπωσδήποτε» να μάθουν να μιλούν αγγλικά, είπε στα «ΝΕΑ» ο Μπόρις Τζόνσον. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έκανε τη δήλωση αυτή κληθείς να σχολιάσει την ξενοφοβική ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε πολυκατοικία στο Νόριτς, η οποία καλούσε τους ενοίκους να πάψουν να μιλούν άλλες γλώσσες πλην των αγγλικών, αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Για την Ελλάδα

«Αγαπάω πάρα πολύ την Ελλάδα», είπε χαμογελώντας την ώρα της χειραψίας και πρόσθεσε στα ελληνικά: «Καλώς ήρθατε!» – θέλοντας, ίσως, να καταδικάσει και εμπράκτως τον εμπνευστή της ανακοίνωσης που απαγορεύει τις ξένες γλώσσες εντός βρετανικού εδάφους… «Καλώς σας βρήκα, καλημέρα!» απάντησα στον βρετανό πρωθυπουργό. «Καλημέρα, καλημέρα!», ανταπέδωσε με στόμφο, εμφανώς ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του στην ελληνική. Αμέσως μετά, όμως, επέστρεψε στη μητρική του γλώσσα: «Δυστυχώς, δεν θυμάμαι τίποτε άλλο. Οπως ξέρετε, μιλάω μόνο Αρχαία Ελληνικά!».

Ο 55χρονος Τζόνσον έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Δηλώνει λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας και η αδελφή του, Ρέιτσελ, έχει αποκαλύψει ότι «μέσα στο σπίτι μας μιλούσαμε Αρχαία Ελληνικά». Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει πει ότι «οι μεγαλύτερες εμπνεύσεις του στη ζωή» είναι ο Αριστοτέλης και, κυρίως, ο Περικλής, η προτομή του οποίου κοσμεί το γραφείο του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Αντιθέτως, η αγάπη του για τη σύγχρονη Ελλάδα μάλλον περιορίζεται στις εθνικές μας σπεσιαλιτέ. Κάθε φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας – ο πατέρας του, Στάνλεϊ, είναι ιδιοκτήτης διώροφης έπαυλης με πισίνα στο Πήλιο – δεν παραλείπει να γευτεί τα αγαπημένα του εδέσματα, μεταξύ αυτών το κλέφτικο, το τζατζίκι και τη χωριάτικη σαλάτα.

Πηγή: Απόσπασμα από σχετικό άρθρο στην έντυπη έκδοση ΝΕΑ