Βραβεία στους 47 αριστεύσαντες στην εξέταση ελληνικής γλώσσας

Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

πηγή:greeknewsonline.com

Νέα Υόρκη.- Με την απονομή των βραβείων Αριστείας “Οι Αγιοι Τρεις Ιεράρχαι” στους 47 μαθητές που αρίστευσαν στην Εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας (Comprehensive Examination in Modern Greek, επιπέδου Regents) τον περασμένο Ιούνιο, ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου 1 Φεβρουαρίου οι εκδηλώσεις με τις οποίες τίμησε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών και τα Ελληνικά Γράμματα.

Την πανηγυρική τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν διοργάνωσε το Γραφείο Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, το οποίο έχει και την ευθύνη για την Εξέταση.

Τα βραβεία απένειμε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

“Η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή, γιατί είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στους μαθητές και τις μαθήτριες των κοινοτικών ημερησίων και απογευματινών σχολείων της Ομογένειάς μας”, επισήμανε στο καλωσόρισμά της η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Αθηνά Φιλίππου- Κατέχη.

Αναφερόμενη στην Εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας, επισήμανε ότι για τη δημιουργία της και τη σωστή διεκπεραίωσή της συνεργάζονται το Τμήμα Αξιολόγησης Ξένων Γλωσσών του Γραφείου Παιδείας της Νέας Υόρκης (Department of Literacy Assessment/ NYCDOE) και το Γραφείο Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, μαζί με μια ομάδα έμπειρων εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών εδώ και στην Ελλάδα και χαιρέτισε την παρουσία της κ. Αθηνάς Κρομμύδα και της κ. Αικατερίνης Κολλάρου, οι οποίες συμμετέχουν στη συγγραφική ομάδα για πάνω από 30 χρόνια και αποτελούν “βασικούς πυλώνες” της Εξέτασης.

“Καθημερινός μας αγώνας είναι, όχι μόνο τα δημόσια, αλλά και τα ιδιωτικά λύκεια και τα πανεπιστήμια να αναγνωρίζουν τις ελληνικές σπουδές των μαθητών μας” τόνισε η κ. Φιλίππου – Κατέχη και ανακοίνωσε με ικανοποίηση ότι η Εξέταση αναγνωρίστηκε φέτος και από τα σχολεία της Πολιτείας του Οχάιο, ενώ ευχαρίστησε τους γονείς γιατί στέλνουν τα παιδιά τους στο Ελληνικό Σχολείο, τους εκπαιδευτικούς και τον Αρχιεπίσκοπο.

Συγχαίροντας τέλος τους επιτυχόντες, τους παρότρυνε να συνεχίσουν να μιλούν την Ελληνική γλώσσα και να κρατούν λίγο ελληνικό ήλιο στην καρδιά τους.

Κεντρικός ομιλητής της τελετής ήταν ο πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Ανδρέας Γουναρδής, ο οποίος ξετύλιξε τη δική του εμπειρία με την Ελληνική γλώσσα από τα χρόνια που φοιτούσε στο Ημερήσιο Σχολείο “Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή” του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλυν και τόνισε τι επίδραση είχε πάνω του η Ελληνορθόδοξη ανατροφή του. “Δεν θα πίστευα τόσο έντονα στις αξίες και τα ιδανικά για τα οποία αγωνίζομαι, αν δεν είχα αυτή την εκπαίδευση αλλά και την ανατροφή στην Εκκλησία και την κοινότητα. Γιατί η Ελληνορθόδοξη εκπαίδευση είναι τόσο σημαντική; Επειδή μου έδωσε το λεξιλόγιο να καταλάβω και να εκφράσω αυτές τις αξίες. Γι’ αυτό και γιορτάζουμε σήμερα τα Ελληνικά Γράμματα”, είπε.

Ο κ. Γουνάρδης, 4ης γενιάς Ελληνοαμερικανός, υπογράμμισε την ακλόνητή αγάπη του για την κληρονομιά του και ακόμη περισσότερο για τη βαθιά του πίστη, ενώ επισήμανε – μεταξύ άλλων- στα παιδιά πως δεν έχει σημασία το εύρος του λεξιλογίου τους στα Ελληνικά όσο η ποιότητα των ελληνικών αξιών με βάση τις οποίες θα ζήσουν τη ζωή τους. “Το Ελληνικό σχολείο”, είπε, “έθεσε στέρεα τα θεμέλια της δικής μου ζωής και πίστης”.

Στη διάρκεια της τελετής αναγνωρίστηκε για την προσφορά της, ιδιαίτερα στην επέκταση της Εξέτασης και στο Οχάιο, η εκπαιδευτικός Ευαγγελία Κούκουρα. “Είναι μεγάλη ευλογία η Εξέταση αυτή και είναι δώρο Θεού η βοήθεια που λαμβάνουμε από την κ. Φιλίππου και το Γραφείο Παιδείας”, είπε, τονίζοντας πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε να δυναμώσει ο εκπαιδευτικός αυτός θεσμός. Για την κ. Κούκουρα μίλησαν οι δύο αριστεύσαντες μαθητές της, Παναγιώτης και Κατερίνα Τσαρουχά.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος Βαντέ, ο οποίος επισήμανε το σωτήριο ρόλο της Εκκλησίας της Κύπρου στη διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού και της Ορθόδοξης πίστης μεταξύ των Κυπρίων, συγκρίνοντάς τον με το ρόλο της Εκκλησίας μας στην Αμερική.

“Η Εκκλησία είναι Σχολείο, αλλά και το Σχολείο είναι Εκκλησία”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, και συνεχάρη τους μαθητές για τον κόπο τους, προτρέποντάς τους να βλέπουν το παράδειγμα του κεντρικού ομιλητή ως ένα “δυνατό παράδειγμα γιατί η Ελληνική γλώσσα και παιδεία δεν αποτελούν εμπόδιο, αλλά εφόδιο και δύναμη για να ανεβεί κάποιος πολύ ψηλά σ’ αυτή τη χώρα”.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η διευθύντρια του Απογευματινού Σχολείου του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, Παναγιώτα Λιλικάκη.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Επίσκοπος Ευκαρπίας κ. Ιερόθεος.

Οι εκδηλώσεις για τα Ελληνικά Γράμματα ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου, ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, με τον καθιερωμένο εκκλησιασμό των μαθητών και δασκάλων των ημερήσιων κοινοτικών σχολείων της Νέας Υόρκης στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, μίλησε στους μαθητές για τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών και τη σπουδαιότητα της Ελληνορθόδοξης κληρονομιάς και ευλόγησε στη συνέχεια την κοπή της Βασιλόπιτας για τους εκπαιδευτικούς στο “Chiotes Family Cultural Center”.

Οι μαθητές που αρίστευσαν φέτος είναι :

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ : Μαριάνθη Κουβέλη, Αντωνία Κουριδάκη, Μαρία Κουριδάκη, Χριστίνα Ιωάννα Λόπεζ -Λέτσι, Ευαγγελία Μπουμπούκη, Μυρτώ Πισσαλίδη, Αριάδνη Ράπτη, Ανδρέας Σκευάς, Ανδριάνα Σκουλούδι και Νικόλαος Τσαπρούνης (Αγιος Δημήτριος Αστόρια), Κατερίνα Κουτσογιάννη, Ειρήνη Κουρκουμέλη, Κάλλι Ματθαίου, Μιχαήλ Νικολάου και Βασιλεία Συμεωνίδη, (Βασίλειος Σπυρόπουλος Φλάσινγκ), Θεόδωρος Δασκαλάκης (GAI– Μπρονξ) και Νικόλαος Ντάνας και Χριστίνα Τσιγκή (HCCS Μπρούκλυν).

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ :

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Κατερίνα Αναστασοπούλου, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Δάφνη Κωνσταντίνη, Δήμητρα Κωσταρίδη, Αλέξανδρος Σκευάς και Ιωάννη Φουκή (Αγιος Δημήτριος Αστόριας), Σοφία Στεφανάκη (Αρχάγγελος Μιχαήλ Πορτ Ουάσινγκτον),  Ιωάννης Ραμπαλάκος και Χριστίνα Τσουμπαριώτη (Ανάσταση, Μπρούκβιλ), Αννα Γκιζάνη (Τίμιος Σταυρός Μπρούκλυν), Ειρήνη Παπακανάκη (Απόστολος Πέτρος Μπρονξ), Ιωάννης Μαλαφής (Αγιος Δημήτριος Μέρρικ), Αδαμαντία Διμπέρη και Μαρία Καρυπίδη (Ευαγγελισμός, Ρότσεστερ), Μερσίνα Γαλάνη (Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου) και Φίλιππος Κυπριώτης, Παρασκευή Χατζηγεωργίου και Αικατερίνη Χοχλαστού. (PlatoBrooklyn)

ΚΟΝΝΕΚΤΙΚΑΤ:  Λουκάς Κουτσούκος (Ευαγγελισμός, Στάμφορντ),

ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ : Γιώργος Βασιλείου, Γιώργος Γκάνταλης και Κασσιανή Μαντζιάρι (Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος Tenafly) και Ειρήνη Στάθη (Ανάληψη, Φέρβιου)

ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ : Ελευθέριος Βεργίδης και Βικτώρια Γιώργη (Αγία Αικατερίνη Falls Church), Γιώργος Τσεκούρας  (Αγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη, Ρίτσμοντ) και Νικόλαος Σαραντάκος (Αγ. Δημήτριος Williamsburg).  

ΟΧΑΪΟ Κατερίνα και Παναγιώτης Τσαρουχά (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, Ακρον)