Βόμβα Βαρουφάκη: Κατέθεσε φάκελο με τις ηχογραφήσεις των Eurogroup το 2015

Αθήνα.- Τις ηχογραφημένες συζητήσεις που είχε στο πλαίσιο του Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2015 κατέθεσε στη βουλή ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης και άφησε στην «διακριτική ευχέρεια» του προέδρου του Κοινοβουλίου τον τρόπο με τον οποίο θα τις κοινοποιήσει στο σώμα.

Η «βόμβα» που έσκασε έτσι ξαφνικά προκάλεσε σάλο στη Βουλή, καθώς ο κ. Βαρουφάκης έτσι κι αλλιώς έχει επικριθεί για τις παράνομες ηχογραφήσεις που έκανε.

Ο κ. Βαρουφάκης ανάγνωσε ωστόσο απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

 

 

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 είπε ότι κάθε φορά που εγείρεται ακούγονται ψεύδη και πρόσθεσε ότι με την σημερινή κίνησή του να καταθέσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες «θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε» για το έγινε στο Eurogroup που ήθελε να εξευτελίσει την Ελλάδα.

Στην συνέχεια ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 επέκρινε τον πρωθυπουργό γιατί όπως είπε δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που του έθεσε, τόσο για την ενοικίαση των εργαζομένων, όσο και για την μείωση του μέσου μισθού. Ο κ. Βαρουφάκης απευθυνόμενος και πάλι στον πρωθυπουργό τον κάλεσε να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Τσίπρα γιατί ενώ η ΝΔ είχε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4,5%, ο κ. Τσίπρας κατάφερε και τα μείωσε.

 

Ο Πρόεδρος του Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας παίρνοντας τον λόγο είπε: «Μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω εάν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς. Όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να λάβει μια πρωτοβουλία να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει πρέπει να το κάνει με δική του ευθύνη. Δεν είμαι αχθοφόρος ή βαστάζος του κ. Βαρουφάκη εν προκειμένω. Επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι μετά την κατάθεση του φακέλου, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποχώρησε για να παραστεί όπως είπε στην κηδεία του καλύτερού του φίλου.

Τι είχε πει

Για το θέμα ο κ. Βαρουφάκης είχε ερωτηθεί σε συνέντευξή του στη ΔΕΘ και είχε πει: «Ως δημόσιος λειτουργός, που συμμετέχεις σε επίσημη συνεδρίαση επιτρέπεται απολύτως η μονομερής καταγραφή. Να σας φέρω την απόφαση αν θέλετε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως υποστήριξε, «το κάνουν όλοι». «Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω, δεν υπήρχε υπουργός Οικονομικών που δεν το έκανε και δεν το κάνει, είμαι σίγουρος ότι ο κ. Σταϊκούρας το κάνει και αν δεν το κάνει, θα πρέπει να τον εγκαλέσετε» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ερωτηθείς γιατί δεν δημοσιοποιεί τις ηχογραφήσεις, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε:

«Θεωρώ ότι δεν έχω το δικαίωμα να βγάλω τη φωνή του Ντάισελμπλουμ στο Διαδίκτυο, έχω το δικαίωμα να τον καταγράψω για να θυμάμαι τι είπε».

Ο σκηνοθέτης της Κώστας Γαβράς , που γύρισε την ταινία «Ενήλικοι στο Δωμάτιπ», είπε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης του έδωσε να ακούσει τις ηχογραφήσεις από τις συνεδριάσεις στα Eurogroup, ενώ ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι σκέφτεται να τις ανεβάσει στο διαδίκτυο.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 πριν μερικούς μήνες, ο Γιάνης Βαρουφάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να «ανεβάσει» στο διαδίκτυο τις ηχογραφήσεις από τις συνεδριάσεις του Eurogroup. «Το σκέφτομαι να ανεβάσω τις ηχογραφήσεις στο διαδίκτυο. Άλλωστε ήμουν ο μόνος που σεβόμουν την ιδιωτικότητα, όλοι οι άλλοι έκαναν διαρροές, μάλιστα συμπλήρωσε πως θα ήταν καλό για το ιστορικό αρχείο της Ευρώπης.

in.gr