Η ελληνική ομογένεια ενισχύει τις σχέσεις Ελλάδας-Αιγυπτου

Κάϊρο.- Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε η υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου κ. Ναμπίλα Μάκραμ, κατά την πρώτη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Κώστα Βλάσση, ο οποίος τη συνάντησε στο Κάιρο, ως πρώτο σταθμό της 4ήμερης περιοδείας του στη Χώρα του Νείλου.

Οι δύο υπουργοί τόνισαν την τεράστια σημασία του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις Ρίζες» που ξεκίνησε τα τέλη Απριλίου του 2018, αποκαλύπτοντας ότι επόμενος τέταρτος σταθμός του, είναι (μετά την Αλεξάνδρεια, το Λονδίνο και την Μελβούρνη), ο Καναδάς, είτε το Μόντρεαλ είτε το Τορόντο.

«Επιθυμούμε να ενισχύσουμε όσο μπορούμε περισσότερο το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ», τόνισε η κ. Μάκραμ, επισημαίνοντας τόσο την άριστη συνεργασία και με την Κύπρο και με τον ομόλογό τους, Επίτροπο της Κυπριακής Προεδρίας Φώτη Φωτίου, όσο και ιδιαίτερα με την εφαρμογή προγραμμάτων που θα φέρουν πιο κοντά τη νεολαία των τριών χωρών.

«Οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο ποτέ δεν ήταν καλύτερες», επεσήμανε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης, «με την Διασπορά να τις ενισχύει ακόμη περισσότερο».

«Ελλάδα και Αίγυπτος είναι δύο χώρες που αποτελούν τους καλύτερους φίλους στην περιοχή», τόνισε ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ, επαινώντας την θέση της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή που αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης», όπως είπε χαρακτηριστικά, ένα γεγονός που πάντοτε η Ελλάδα επισημαίνει στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητροτάκης», όπως τόνισε χαρακτηριστικά προς την κ. Μάκραμ ο κ. Βλάσης.

Τέλος, η υπουργός κα Μάκραμ ευχαριστώντας τον Έλληνα ομόλογό της, ευχήθηκε στον ελληνικό λαό να έχει ευημερία όλο το 2020 και τόνισε χαρακτηριστικά για την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο και την κοινή τους συνεργασία:

«Είμαστε ένας λαός, έχουμε μία παράδοση, μοιραζόμαστε την ίδια ιστορία, έχουμε την ίδια καρδιά, το ίδιο πνεύμα, είμαστε το ίδιο χέρι. Και αυτό πρέπει να το γνωρίζουνε και οι νέες γενιές».

Η κ. Μάκραμ εξέφρασε τη χαρά της για τις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Βλάσης με την ελληνική ομογένεια στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια καθώς και για την επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Ιερά Μονή Σινά.

Ενώ, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη χαρά της και για την Αμπετειάδα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Κάιρο, καθώς και για την επίσκεψη μεγάλης ομάδας ελληνοαυστραλών αιγυπτιωτών στην Αίγυπτό φέτος το καλοκαίρι.

Τέλος, ανακοινώσανε ότι η επόμενη τριμερής Σύνοδος των αρμοδίων Υπουργών για τη Διασπορά Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, θα διεξαχθεί στην Κύπρο.

Με τον Πατριάρχη

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστα Βλάση, στην Πατριαρχική Επιτροπεία στο Κάιρο, ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος.     «Έχετε κάνει τεράστιο έργο και το ιεραποστολικό σας έργο είναι πολύ σημαντικό για να κρατάτε ψηλά τη σημαία της Ορθοδοξίας, καθώς βρίσκεται πολύ ψηλά στην ιεραρχία των προτεραιοτήτων της κυβέρνησής μας και είναι σημαντικό για όλους εμάς», τόνισε ο κ. Βλάσης, απευθυνόμενος προς τον Αλεξανδρινό προκαθήμενο, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.     «Είστε μία λαμπρή προσωπικότητα και ο τόπος κερδίζει από την παρουσία σας, καθώς τόσο οι ορθόδοξοι όσο και οι μη, σας σέβονται. Γι’ αυτό, θα είμαστε κοντά μας και πάντα θα βοηθούμε τον Ελληνισμό της Διασποράς και την Ορθοδοξία, διότι αποτελείτε τον φάρο και την ελπίδα για μία ειρηνική συμβίωση», προσέθεσε ο κ. Βλάσης, τονίζοντας τη σημασία της παρουσίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής ευχαρίστησε θερμά τον υφυπουργό Εξωτερικών για τη σημασία που απέδωσε στην προσφορά των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων, ζητώντας να στηριχτούν και από τον Αμερικανό Υπουργό των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κατά την πρόσφατη συνάντηση μαζί του.     Παράλληλα, τον ενημέρωσε για το ιεραποστολικό έργο του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, του οποίου ένας από τους πυλώνες είναι και η δημιουργία ιατρείων για να βοηθούνται οι κάτοικοι της αφρικανικής ηπείρου.     Επίσης, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Βλάση στο σπίτι όπου έζησε ο Άγιος Νεκτάριος στο Κάιρο, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τόνισε προς τον κ. Βλάση ότι το γεγονός ότι συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την Κοίμηση του Αγίου, και το ότι θα πραγματοποιηθούν μεγάλες εκδηλώσεις φέτος με αφορμή την επέτειο αυτή.     Η συνάντηση έγινε παρουσία του πατριαρχικού επιτρόπου Καΐρου μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικοδήμου, του Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο Νίκου Γαριλίδη και του γενικού προξένου στο Κάιρο Γιώργου Δασκαλόπουλου.

Προτροπές στους ομογενείς

Τη συγκίνησή του και την υπερηφάνεια του να βρίσκεται κοντά στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, εξέφρασε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Κώστας Βλάσης, συναντώντας τον Ελληνισμό του Καΐρου, παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου, του Πρέσβη της Ελλάδας κ. Νίκου Γαριλίδη, του Κύπριου Πρέσβη κ. Ομήρου Μαυρομάτη, του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή και πολλών εκπροσώπων της παροικίας.

Στην εκδήλωση που αφορούσε το κόψιμο της πίτας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και άλλων σωματείων, ο κ. Βλάσης ανέφερε:

«Αποτελεί τιμή να είμαι κοντά σας. Αισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας με κυριαρχούν κοντά σας».

Ο κ. Βλάσης τόνισε την τεράστια σημασία του Ελληνισμού της Διασποράς, επισημαίνοντας ότι «το Κάιρο και η Αλεξάνδρεια έχουν σημασία για τον Ελληνισμό, όπως και η Κωνσταντινούπολη, καθώς έδωσαν τα φώτα του Ελληνισμού παντού». Υπογράμμισε δε ότι η Αίγυπτος είναι από τα πρώτα μέρη που επισκέπτεται από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υφυπουργός Ελληνισμού, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό.

«Μπράβο που κρατάτε ψηλά τον Ελληνισμό. Μπράβο στους δασκάλους μας, γατί είναι σημαντική η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Και το λέω σε έναν τόπο που έχουν μείνει μία χούφτα Έλληνες, αλλά υπάρχει μία αρκετή μαγιά για να γίνουν περισσότεροι», τόνισε ο κ. Βλάσης, εκφράζοντας παράλληλα τη συγκίνησή του που συνάντησε από κοντά την 22χρονη τυφλή Αιγύπτια Άντι Ελ Άραμπι, που πήρε το πτυχίο ελληνομάθειας.

«Η Ελληνική Πολιτεία είναι εδώ. Στην Ελλάδα με όλα τα προβλήματά της, ξεπερνώντας και την κρίση, καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας. Οι πολιτικοί μάθαμε και μαθαίνουμε από τα λάθη μας και αυτό είναι το σημαντικό: να μην τα επαναλαμβάνεις», τόνισε ο κ. Βλάσης, εξυμνώντας το μεγαλείο του Απόδημου Ελληνισμού.

«Εδώ, νιώθω δύο φορές Έλληνας. Η Ελλάδα δεν είναι μόνον όσοι μένουν εντός των γεωγραφικών της ορίων. Υπάρχει μία δεύτερη Ελλάδα με ανθρώπους που πασχίζουν, που σηκώνουν ψηλά την ελληνική σημαία και κάνουν το σταυρό τους και ίσως είναι πιο Έλληνες από εμάς».

Τέλος, ο κ. Βλάσης παρότρυνε όλους και κυρίως τους γονείς: «Μιλάτε στα παιδιά σας ελληνικά. Η ελληνική γλώσσα πρέπει να είναι προτεραιότητά μας, το λέει και ο πρωθυπουργός και θα συμβάλλουμε στη στήριξη των ομογενειακών σχολείων».

Και ο υφυπουργός Εξωτερικών κατέληξε: «Η πολιτεία είναι εδώ, είναι δίπλα σας, είναι υπερήφανη. Να είστε υπερήφανοι που είστε Έλληνες. Ακολουθεί ένα λαμπρό μέλλον για την πατρίδα μας».