Οι Έλληνες νέοι της Μελβούρνης συζητούν τη σύνδεσή τους με την παροικία και τον ελληνισμό

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης φιλοξένησε ένα σημαντικό φόρουμ για τη Νεολαία το βράδυ της Τρίτης, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού μαθητών, φοιτητών και νέων επαγγελματιών, καθώς και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας.

Την παρουσίαση και γενικά την επιμέλεια του φόρουμ είχαν ο Ντιν Κοτσιάνης και ο Βασίλειος Μπερβατάκης. Στο πάνελ συμμετείχαν οι Ολυμπία Νέλσον (NUGAS), Χρήστος Καρκάνης (HACCI), Γιάννης Λεβέντης (Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης) και Τάσος Σγαρδέλης (Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης).

Στο φόρουμ συζητήθηκαν μια σειρά κρίσιμων θεμάτων που αφορούν τους νέους, όπως το στίγμα που μπορεί να έχει αφήσει στους νέους μας η σύνδεσή τους με την παροικία, αλλά και οι μέθοδοι προώθησης των ιδεών και ελληνικών παραδόσεων στις επόμενες γενιές με τρόπο ελκυστικό για τις ίδιες.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας παρευρέθηκαν, ο πρόεδρος κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο συμπρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής της Κοινότητας Λεωνίδας Βλαχάκης, ο αντιπρόεδρος και συντονιστής του Τομέα Εκπαίδευσης κ. Θόδωρος Μάρκος, ο Δρ Νίκος Ντάλλας, μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης και συντονιστής της Επιτροπής διοργάνωσης των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, καθώς και ο Τας Σγαρδέλης, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ. Επίσης παρευρέθηκε και η πρόεδρος του HACCI κ. Φωτεινή Κυπραίου.

Η έναρξη του Φόρουμ έγινε με την ομιλία του πρόεδρου της Κοινότητας κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, ο οποίος, απευθυνόμενος στους νέους, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες της Κοινότητας για το μέλλον, αλλά και τις προσωπικές του εμπειρίες για την ανάμιξή στα παροικιακά δρώμενα, καλώντας του νέους να συμμετέχουν στα κοινά.

“Το ταξίδι μου ξεκίνησε εκεί που είσαστε εσείς τώρα, πριν από πολλά χρόνια. Συμμετείχα στον Ελληνικό Σύλλογο Φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Monash και ένα από τα πράγματα που ήθελα να κάνω ήταν να διευρύνω τη σχέση μας με την κοινότητα στην οποία ζούμε. Ήταν σημαντικό για μένα να εξετάσουμε την ταυτότητά μας σε αυτή τη χώρα, γι ‘αυτό ξεκινήσαμε μια σειρά δράσεων που αμφισβητούσαν τα στερεότυπα, όπως με βραδιές ποίησης και θεάτρου. Σημαντικό είναι ότι ξεκινήσαμε ένα περιοδικό με την ονομασία “Mosaic” που έγραψε την ιστορία των Ελληνοαυστραλών νέων. Ήταν ένα πρωτοποριακό περιοδικό στη διάθεση όλων των φοιτητών της Βικτώριας».

Ο κ. Παπαστεργιάδης συνεχάρη τους δύο ενθουσιώδεις νέους που επιμελήθηκαν το Φόρουμ, τον Ντιν Κοτσιάνη και τον Βασίλειο Μπερβατάκη για τις προσπάθειές τους.

Ο κ. Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες για τους νέους από την Ελληνική Κοινότητα Μλεβούρνης, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ Αυστραλιανών, Ελληνικών και Κυπριακών Πανεπιστημίων, του Κέντρου Ελληνισμού, Κοσμοπολιτισμού και Πολυπολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης με τη δημιουργία μιας νέας διεθνούς πανεπιστημιακής έδρας. Τόνισε ότι “ο σκοπός αυτής της έδρας δεν είναι μόνο η διδασκαλία της γλώσσας μας, αλλά είναι περισσότερο η έρευνα για την παρουσία των Ελλήνων στην Αυστραλία. Πρέπει να δρομολογήσουμε το πρόγραμμα και τις ιδέες. Αν δεν έχουμε ακαδημαϊκούς που εργάζονται μαζί μας και διευκολύνουν αυτή την έρευνα, τότε πολύ συχνά αυτό που θα πετύχουμε είναι απλώς μόνο να σκεφτόμαστε κάτι, να μην το υλοποιούμε ή να μην έχουμε τους σωστούς ανθρώπους να το κάνουν πραγματικότητα.”

Παράλληλα, ο κ. Παπαστεργιάδης επισήμανε το σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και τη συμβολή της στην προώθηση θεμάτων των νέων στην αυστραλιανή κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση και της ίδρυσης ενός κέντρου νεολαίας στο κέντρο της πόλης τους επόμενους έξι μήνες.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επιβεβαίωσε τη διάθεση της Κοινότητας για στενή συνεργασία με όλες τις ομάδες νέων της Μελβούρνης. “Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και θέλουμε να είστε μέρος αυτής της συζήτησης. Θέλουμε να συνεργαστείτε μαζί μας όσο μπορείτε μέσω του Ντιν και του Βασίλη, να συμμετέχετε ενεργά, παρουσιάστε μας τις δικές σας ιδέες. Θα τις υποστηρίξουμε”.

Ο Ντιν Κοτσιάνης στην ομιλία του αναγνώρισε τη θετική συμμετοχή και εκπροσώπηση πολλών ελληνικών φορέων της Μελβούρνης στο Φόρουμ, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων, των εθνοτοπικών, επαγγελματικών και κοινωνικών οργανώσεων για να ανταλλάξουν απόψεις, ιστορίες και ιδέες και να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για συνεργασία και αλληλοβοήθεια.

“Πάντα συνδέω αυτό που κάνω με κάτι μεγαλύτερο, επειδή σίγουρα υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από μένα που συμβαίνει στην κοινότητα από τους ανθρώπους γύρω μου και για να επαναπροσδιορίσω τα όρια του έργου μου. Πάντα με ενδιέφερε να αναγνωρίσω, αλλά και να δοκιμάσω τα όριά μου και την πραγματική έννοια της αξίας μου”, είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι “οι Έλληνοαυστραλοί της 3ης γενιάς αρχίζουν πλέον να διαμορφώνονται διαφορετικά και ποικιλοτρόπως, καθώς γίνονται μεικτοί γάμοι, εμφανίζονται νέοι συνδυασμοί ταυτότητας και τα συμφέροντα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε πώς θα εμπλέξουμε αυτούς τους ανθρώπους και πώς θα τους κάνουμε να δουν την αξία αυτών που κάνουμε».

Ο Βασίλειος Βερβατάκης πρόσθεσε ότι «η ελληνική νεανική παρουσία είναι έντονη στη Μελβούρνη και το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να προσθέσουμε λίγο περιεχόμενο σε αυτό που κάνουμε, να τους καθοδηγήσουμε προς κάτι συλλογικό και μεγαλύτερο από τον εαυτό τους και να τους συνδέσουμε κατά κάποιον τρόπο πίσω με την Ελλάδα! ”

Ειδική ομιλήτρια στο Φόρουμ ήταν η Φωτεινή Κυπραίου, Πρόεδρος του Ελληνο-Αυστραλιανού Εμπορικού Επιμελητηρίου (HACCI) και διευθύντρια του Internship & Program που μίλησε για τη Συνδεσιμότητα στο Πρόγραμμα Νεολαίας, υπογραμμίζοντας τα προσφερόμενα προγράμματα πρακτικής άσκησης και καθοδήγησης, καθώς και το πρόγραμμα Νέων Επαγγελματιών του HACCI.

«Προσπαθούμε να φέρουμε κοντά μας τους νέους για να τους δώσουμε μια ευκαιρία, να ανοίξουν μια πόρτα, να τους βοηθήσουμε να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους, και να τους βοηθήσουμε να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον επαγγελματικό τομέα. Έχετε μια ολόκληρη σειρά ηγετικών θέσεων στην ευρύτερη κοινότητα της Αυστραλίας που δεν είχαμε εμείς και έτσι το HACCI προσπάθησε να γεφυρώσει αυτό το κενό … γιατί συνειδητοποιούμε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρείτε εργασία όταν τελειώνετε το πανεπιστήμιο, δεν μπορείτε πάτε για μια συνέντευξη χωρίς εμπειρία και δεν μπορείτε να αποκτήσετε εμπειρία χωρίς να κάνετε τη συνέντευξη. Προσωπικά συναντιέμαι με κάθε υποψήφιο για πρακτική άσκηση και είχα πολλούς καφέδες τα τελευταία πέντε χρόνια και βρήκα τι ψάχνετε και τι προσπαθείτε να φτάσετε, για να δούμε με ποιον μπορούμε να σας συνδέσουμε στο δίκτυό μας για να σας δώσει αυτή την ολοκληρωμένη εμπειρία και να αρχίσετε να πλουτίζετε το βιογραφικό σας σημείωμα”.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, οι νέοι της Μελβούρνης ασχολήθηκαν και συμμετείχαν ενεργά όσον αφορά στην κατανόηση του παρελθόντος τους, καθορίζοντας τον τρόπο ελέγχου του παρόντος και του πώς θα μπορούσαν να καθορίσουν δημιουργικά το μέλλον τους για να εκπροσωπήσουν καλύτερα τα ενδιαφέροντά τους. Οι Ελληνοαυστραλοί της 3ης γενιάς εξακολουθούν να επενδύουν στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, στις παραδοσιακές πολιτιστικές πρακτικές και σε ευαίσθητα σημαντικά ιστορικά ορόσημα, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να εξερευνήσουν και να αποδώσουν το νόημά τους μέσα από σύγχρονα μέσα. Ήταν επίσης προφανές ότι η ελληνική νεολαία της Αυστραλίας θέλει να συλλαμβάνει και να εξερευνά τα καλύτερα στοιχεία της κληρονομιάς της μέσω καινοτόμου και δημιουργικού έργου.

Η εκδήλωση αποτέλεσε επιβεβαίωση της παραγωγικής ελληνικής παρουσίας της Μελβούρνης, η οποία διαθέτει μια μοναδική, μακρόχρονη και μεταβαλλόμενη σχέση με τη νεολαία της. Οι συνεχείς προσπάθειες αποσκοπούν στην αύξηση των ευκαιριών για την ελληνική νεολαία και στη στενότερη επαφή με τους παροικιακούς ηγέτες για ακριβή και τακτική επικοινωνία και την αντιμετώπιση των ανησυχιών τους.

Το Φόρουμ ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση μιας σειράς προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν μέσω ειδικών λογαριασμών «Go Fund» που έχουν δημιουργηθεί για κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά. Μεταξύ άλλων πρόκειται να λειτουργήσει περίπτερο εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) στο επικείμενο Φεστιβάλ Αντίποδες, μια μεγάλη ελληνική εικαστική τοιχογραφία στο κέντρο της Μελβούρνης και ένα δωρεάν μπάρμπεκιου την επόμενη χρονιά στο πανηγύρι των Θεοφανείων στο Red Hill.
Θα δημιουργηθεί επίσης μέσω του Facebook μια ομάδα κοινής συνομιλίας που θα ενθαρρύνει τη συνεργασία και τη δικτύωση των νέων μας.

πηγη:neoskosmos.com