New Europe : «Αυτός είναι ο κόσμος μας » – Το εξώφυλλο με τους ηγέτες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το τιμώμενο πρόσωπο της επετειακής, δεκαετούς έκδοσης του «Our World», του ετήσιου περιοδικού που εκδίδεται από την εφημερίδα New Europe που κυκλοφορεί και σε συνεργασία με τους New York Times.

Στην έκδοση που έχει διεθνή χαρακτήρα μιλούν πάνω από 50 ηγετικά πρόσωπα της διεθνούς πολιτικής σκηνής.

Το φετινό του εξώφυλλο εστιάζει στη συμβολή της Ελλάδας στη γέννηση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας δημοκρατίας και στο νέο κεφάλαιο που ανοίγει για τη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κόσμος μας που μεταβάλλεται διαρκώς, θυμίζει ότι η μοναδική βεβαιότητα είναι πως όλα αλλάζουν. Κάποιες φορές στη σημερινή εποχή συμβαίνουν πράγματα που δημιουργούν την αίσθηση ότι ο κόσμος μας καταρρέει. Οι ηγέτες του σύγχρονου κόσμου συζητούν, διαγωνίζονται, επιδίδονται σε παίγνια, προσπαθούν να μετασχηματίσουν τον κόσμο και να κατανικήσουν τους αντιπάλους τους, πολλές φορές εξαπατούν τους συμμάχους τους ή ακόμη και τους ίδιους τους πολίτες των χωρών τους.

Στο πρωτοσέλιδο του New Europe, η σύγχρονη διεθνής πολιτική κονίστρα μοιάζει με μια ρωμαϊκή αγορά. Τα θεμέλια της οποίας στηρίζονται στις Καρυάτιδες, που αποδεικνύουν την στενή συνάφεια με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Και είναι σε όλους προφανές ότι οι ρίζες του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού εκκινούν στην αρχαία Ελλάδα. Όσο κι αν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον βγάζει τη χώρα του από την ΕΕ αλλά θέλει να διατηρήσει τα οφέλη της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς και να κρατήσει -σαν ένας κοινός τυμβωρύχος- στο Βρετανικό Μουσείο τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν παίζουν ναυμαχία, σε μια εικόνα που δείχνει ότι οι ισχυρές χώρες αντιμετωπίζουν ολόκληρο τον πλανήτη σαν να είναι ιδιοκτησία τους και είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τις σφαίρες επιρροής τους.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων και συνομιλεί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν. Η καταιγίδα για την Ελλάδα πέρασε, οι ιδέες για Grexit – τι είχες Γιάνη, τι είχα πάντα;- αποδείχθηκαν φρούδες και η ζωή συνεχίζεται. Με τις φωτιές στην Αυστραλία να απειλούν όχι μόνο τα κοάλα αλλά και ολόκληρο το οικοσύστημα, τα φίδια να θεωρούνται πηγή από την οποία γεννιούνται κοροναϊοί δυνητικά θανατηφόροι για τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Τον Ερντογάν να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό περιθώριο, αλλά να συζητά ακόμη με τους Ευρωπαίους, αν και βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Στον αντίποδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να αναρριχηθεί στην κορυφή της Ευρώπης, σε μια θέση η οποία μέχρι σήμερα ήταν κατειλημμένη από τον(ή την) καγκελάριο της Γερμανίας. Είπαμε, όμως, οι εποχές αλλάζουν και πλέον η Μέρκελ παίρνουν τη θέση της στα δεξιά της ευρωπαϊκής ιστορίας, δίπλα από τις αιώνιες Καρυάτιδες…

Στο άρθρο του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στην αλλαγή του κλίματος στην Ελλάδα μετά τις εκλογές. «Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι ήδη καταγράφεται αξιοσημείωτη ανάκαμψη στην οικονομία και ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές με την έκδοση 15ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Όπως λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Ελλάδα σήμερα δείχνει στην Ευρώπη ότι η επιστροφή της μετριοπάθειας στην πολιτική, δεν είναι απλώς εφικτή, αλλά ιδιαίτερα επωφελής, καθώς θέτει τα θεμέλια του μέλλοντος».

«Η προοδευτική διακυβέρνηση απαιτεί μεταρρυθμιστική ηγεσία», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα έχω το καθήκον και παράλληλα το προνόμιο να είμαι επικεφαλής της πρώτης κυβέρνησης ύστερα από δέκα χρόνια που έχει καθαρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Με αυτή την ώθηση και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο λαός, ήδη κινούμαστε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση οτι ήδη καταγράφεται αξιοσημείωτη ανάκαμψη στην οικονομία και ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές με την έκδοση 15ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια. Είμαι περήφανος για όσα έχουμε πετύχει, γνωρίζω όμως και πόσο σκληρή δουλειά μας περιμένει ακόμη. Και επίσης δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι τόσο η κοινή γνώμη όσο και η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου, έχουν ήδη αγκαλιάσει τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα στην ιστορία της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καταλήγει, τονίζοντας, «είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Το να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε δεν σημαίνει ότι έχουμε ήδη φτάσει, ο δρόμος θα είναι μακρύς και δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τις αυξανόμενες πολυπλοκότητες που καθιστούν τον σημερινό κόσμο εξαιρετικά απρόβλεπτο. Ο μόνος τρόπος για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον είναι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα. Πιστεύω ακράδαντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η κιβωτός που μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».

πηγή:in.gr