Οι Έλληνες συνταξιούχοι ζητούν δωρεάν ΕΡΤ στην Αυστραλία

Επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκη, τους αρχηγούς των κομμάτων κ.κ. Τσίπρα, Γεννηματά, Βελόπουλο, Κουτσούμπα και Βαρουφάκη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για το ζήτημα της δωρεάν ΕΡΤ στην Αυστραλία απέστειλε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ηλικιωμένων Μελβούρνης και Βικτωρίας.

Η Panhellenic Post, με αφορμή την επιστολή αυτή των ομογενών μας από την Αυστραλία, έρχεται να επισημάνει ότι το  ίδιο αναγκαίο με την χωρίς επιβάρυνση για τους υπερήλικες της προβολής ανά την υφήλιο, της ΕΡΤ, είναι η επανάληψη της δράσης της Δορυφορικής ERT World, η οποία πραγματοποιούσε μέχρι και το έτος 2010 εβδομαδιαίες και ημερήσιες ειδικές τηλεοπτικές εκπομπές για τους ανά τον κόσμο ομογενείς μας με θέματα γενικότερου, αλλά και ειδικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα χρηστικά, τα πολιτιστικά και άλλα θέματα. Οι εκπομπές αυτές (π.χ. “Οδύσσεια” και “Εδώ Αθήνα”) στις οποίες συνέπραττε ως συνεργαζόμενος δημοσιογράφος και ο υπογράφων, το διάστημα 2007-2010,  ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς τόσο στην Αυστραλία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ευρώπη και παντού όπου έφθανε η Δορυφορική ΕΡΤ.

Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο γράφων,  από πολλά σημεία του Απόδημου Ελληνισμού υπάρχουν διατυπωμένα αιτήματα τόσο προς τους επισκεπτόμενος Έλληνες αξιωματούχους τις διάφορες χώρες του εξωτερικού, όσο και με επιστολές, παραστάσεις ομογενειακών παραγόντων στην Αθήνα, προς τους αρμόδιους φορείς στο εθνικό κέντρο, για επανάληψη του Προγράμματος της δορυφορικής ERT World.

Χρήστος Μαλασπίνας.

Η επιστολή Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ηλικιωμένων Μελβούρνης και Βικτωρίας έχει ως ακολούθως:

“Αξιότιμοι Κύριοι,

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ηλικιωμένων Μελβούρνης και Βικτωρίας, με εγγεγραμμένα 22,000 μέλη, σας απευθύνουμε την παράκληση όπως λάβετε υπ’όψιν ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι στα τελευταία τους χρόνια έχουν αποκοπεί από τις κοινωνικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και η μόνη τους συντροφιά και παρηγοριά θα ήταν η ΕΡΤ, την οποία αδικαιολόγητα μας τη στερείτε.

Αξιότιμοι κύριοι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αν λάβετε υπ’ όψιν σας ότι στην Αυστραλία ζουν πάνω από 500.000 Έλληνες πρώτης γενιάς, εκτός της μαζικής μετανάστευσης των νέων μας τα 4-5 τελευταία χρόνια, με τα εμβάσματα που έστελναν και συνεχίζουν να στέλνουν, εκτός από τους διάφορους εράνους που πραγματοποιούνται προς ενίσχυση της πατρίδας σε περιπτώσεις καταστροφών, υπερκαλύπτουν τα έξοδα που θα πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο για να μπορούμε να βλέπουμε δωρεάν την ΕΡΤ, απαλύνοντας έτσι τον πόνο και τη νοσταλγία των ηλικιωμένων αλλά και των παιδιών και εγγονών μας, ότι υπάρχει η χώρα καταγωγής των γονέων τους και παππούδων τους που μας νοιάζεται.

Δεν είναι προς όφελος της πατρίδας μας τα μικρά παιδιά να παρακολουθούν Ελληνικά Προγράμματα και να μαθαίνουν την Ελληνική Γλώσσα; Δεν είναι προς όφελος της πατρίδας μας, ο υπέρογκος αριθμός των νεοφερμένων Ελλήνων στην Αυστραλία, και κυρίως τα παιδιά τους, να μπορούν να επιλέξουν αν θα παρακολουθούν Αγγλική τηλεόραση ή το Ελληνικό κανάλι της ΕΡΤ;

Αποτέλεσμα είναι να χάνεται η Ελληνική Γλώσσα μαζί και η Ελληνική Κουλτούρα. Θερμή παράκληση: «Όλοι μαζί να συσκευθείτε και να πάρετε τη σωστή απόφαση. Ποιο θα είναι το μακροπρόθεσμο όφελος της Χώρας και ποια η ζημία».

Εν αναμονή των καλών ειδήσεών σας,

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ηλικιωμένων Μελβούρνης και Βικτωρίας, Μετά τιμής, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΙΑΣ Πρόεδρος”.