Χαιρετισμός Γ. Αμανατίδη στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

Αθήνα.- Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Διασποράς της Βουλής, Γιάννης Αμανατίδης Γιάννη στην εκδήλωση της ΓΓΑΕ για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας  με τίτλο: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΗ», στο Μέγαρο Μουσικής, μεταξύ άλλων ανέφερε και τα ακόλουθα:

«Είμαστε περήφανοι, που καθιερώσαμε την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, με την κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στις 11/04/2017. Υλοποιώντας έτσι  την  αρχική πρόταση της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας και τις αποφάσεις της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς».

«Στόχος όλων μας», πρόσθεσε, «αποτελεί η εντατικοποίηση των ενεργειών για την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως προβλέπεται και στην παραπάνω απόφαση».

Όπως είπε, με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας, επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. «Η Ελληνική Γλώσσα» τόνισε, «μια από τις πλουσιότερες ανά την υφήλιο από πλευράς περιεχομένου αλλά και ιστορικής επιρροής – απαιτεί, από όλους μας, σεβασμό, ευθύνη και συνέπεια στην διάσωση και διάδοσή της. Η Ελληνική γλώσσα, δεν αποτελεί μόνο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην μητέρα Πατρίδα και τους Έλληνες της Διασποράς, ούτε μόνο φορέα των αξιών και ιδεωδών του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς. Η ελληνική γλώσσα, με τα σημασιολογικά φορτία που διαθέτει, συνιστά αναγκαιότητα για το σύγχρονο κόσμο, σε μια εποχή που αναζητείται επιτακτικά η ανθρωποκεντρική προσέγγιση της ζωής, όπως την υπηρέτησε διαχρονικά ο ελληνικός πολιτισμός».

Όπως είπε ο κ. Αμανατίδης,  «το θέμα της γλώσσας, επειδή είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον της ίδιας της Ελλάδας και των ανά τον κόσμο συμπατριωτών μας, χρειάζεται όραμα με βραχυπρόθεσμο, αλλά και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, με την ενεργή συνεργασία  της ελληνικής πολιτείας, της ελληνικής αλλά και της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας  καθώς και της ομογένειας. Πρέπει, λοιπόν. να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η μεγάλη προσπάθεια, που έγινε τα τελευταία χρόνια, στον κρίσιμο αυτό χώρο και το κλειδί είναι η συνεργασία».

Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Αμανατίδης επεσήμανε: «Χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση και στήριξη των  τμημάτων  και των εδρών ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, των προγραμμάτων  διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία (αμιγή, δίγλωσσα ή ενταγμένα) και στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας,  συνεχής αναβάθμιση των νέων μέσων της ψηφιακής τεχνολογίας, περαιτέρω διεύρυνση του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας, καθώς και προώθηση του ρόλου της Ελληνοφωνίας  σε κάθε πολίτη του κόσμου, που μετέχει των αξιών της Ελληνικής Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού. Σε μια τέτοια προσπάθεια θα μας βρείτε συμπαραστάτες».

Φωτογραφία πρώτης σελίδας, ο Γιάννης Αμανατίδης πρώτος από αριστερά./orthodoxianewsagency.gr/