Καταθέτουν τη Δευτέρα «Σαράφης» και «Κελέση»

Αθήνα.- Εν αναμονή των απαντήσεων του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου για το αν οι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και να είναι προστατευόμενοι μάρτυρες, τελεί η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Η αξιοπιστία αμφοτέρων, είναι υπό εξέταση, μαζί με το ενδεχόμενο να είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis.

«Σαράφης» και «Κελέση», μετά την έκδοση ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής τους και αφού νωρίτερα επιδόθηκαν σε ένα «κρυφτούλι» με την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, πλέον αναμένεται να εμφανιστούν,  τη Δευτέρα, στη ΓΑΔΑ, καθώς έχουν λάβει τη διαβεβαίωση του Αρείου Πάγου ότι οι ίδιοι θα επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίον θα καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Κάτι που σχολιάζει ως θετική εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για πρωτοφανές φιάσκο της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στην απόφαση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες χωρίς «κουκούλες», όπως εξετάσθηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Υπό εξέταση η αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων

Το σύννομο της υπαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση» στο πρόγραμμα προστασίας και στο καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, θα επιδιώξουν να διερευνήσουν τα μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, που θα βρεθούν στη ΓΑΔΑ για την πολυαναμενόμενη εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων, στις τέσσερις το απόγευμα και στις 20.30 το βράδυ της Δευτέρας, αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά στο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», και με δεδομένο ότι οι πολυάριθμες επαναλαμβανόμενες καταθέσεις του στην Εισαγγελία Διαφθοράς, περιελάμβαναν μια «καταιγίδα» περιστατικών δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, προκειμένου η Novartis να εξασφαλίζει προνομιακή μεταχείριση, είναι βέβαιο ότι και αυτά τα περιστατικά θα απασχολήσουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την επικείμενη εξέτασή του, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ενώ όμως η πολυπόθητη εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη» προσδιορίστηκε για τη Δευτέρα στις τέσσερις το απόγευμα, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης τελεί σε αναμονή των απαντήσεων του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου για το αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και να είναι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Στο διάβημα που είχε κάνει η προκαταρκτική επιτροπή στον ‘Αρειο Πάγο, αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα, για τα οποία ζητούσε απαντήσεις. Ζητούσε δηλαδή, να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες να είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis και σε μια τέτοια περίπτωση αν θα πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Τσιάρας: Λυδία λίθος η αξιοπιστία των μαρτύρων

Το συγκεκριμένο ζήτημα χαρακτήρισε «λυδία λίθο» ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι ένας θεσμός ο οποίος πανευρωπαϊκά, δίνει πολύ σοβαρά αποτελέσματα.

Παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Αλλά από εκεί και πέρα, υπάρχει και ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί και το οποίο νομίζω, ότι θα καθορίσει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, και την αξιοπιστία των συγκεκριμένων μαρτύρων αλλά και όλη τη διαδικασία. Το αν και κατά πόσο τα συγκεκριμένα πρόσωπα, είχαν εμπλοκή στην υπόθεση Novartis.

Eδώ είναι η λυδία λίθος του συγκεκριμένου ζητήματος», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στο Open και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι με τις ερωτήσεις που θα τεθούν και τις απαντήσεις που θα δοθούν, θα μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει πού κινούνται ή πού έχουν κινηθεί τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της προκαταρκτικής επιτροπής πώς θα κινηθεί, προκειμένου, είτε να εμβαθύνει είτε να ζητήσει ενδεχομένως άλλες διευκρινίσεις, είτε από τον ‘Αρειο Πάγο είτε μέσα από τη διαδικασία για το πού μπορεί να οδηγηθεί αυτή η υπόθεση».

Όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης ρωτήθηκε αν πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος μάρτυρες που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή στην υπόθεση Novartis, έγινε ακόμη πιο συγκεκριμένος. «Πρέπει να απαντηθούν πολύ κρίσιμα ερωτήματα», είπε και πρόσθεσε: «όσο και αν πιστεύω ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ως θεσμός, συνεισφέρουν ουσιαστικά στη λειτουργία της δικαιοσύνης και στη διερεύνηση υποθέσεων, πρέπει από την άλλη πλευρά, να τηρείται η απόλυτη νομιμότητα, σε σχέση με το ποιος μπορεί να είναι προστατευόμενος μάρτυρας. Όταν υπάρχει ισορροπία, τότε νομίζω ότι λειτουργούμε για το καλό και η δικαιοσύνη λειτουργεί με τον πραγματικό της ρόλο. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τηρείται ο ένας ή ο άλλος όρος, αντιλαμβάνεστε ότι προφανώς υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο προφανώς πρέπει να αναζητηθεί και αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρξουν και άλλου είδους εξελίξεις».

Ο υπουργός επισήμανε πως με την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορεί εμπλεκόμενα πρόσωπα, τα οποία μπορεί για κάποιον λόγο να τύχουν ασυλίας την επόμενη μέρα, να καταστούν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν αποδειχθεί ότι κακώς οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» μπήκαν στο καθεστώς προστασίας από τους εισαγγελείς, ο κ. Τσιάρας απάντησε ότι «τότε προφανώς θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες» γιατί «όλοι ξέρουμε ότι δεν μπορεί προστατευόμενος μάρτυρας να είναι εμπλεκόμενο πρόσωπο και αν αυτό δεν έχει τηρηθεί, τότε το πρόβλημα τεράστιο και βεβαίως δημιουργείται ένα μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα από αυτό που ονομάζεται αναζήτηση ευθυνών για πολιτική παρέμβαση, διότι τότε θα έχει αποδειχθεί αυτό που όλοι απευχόμαστε να ισχύει, δηλαδή ότι η δικαιοσύνη εργαλειοποιήθηκε, με συγκεκριμένες διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει πολιτική δίωξη στην υπόθεση Novartis».

Το μείζον η εξέταση

Παρά το γεγονός ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» προσέρχεται με τους δικούς τους όρους στην εξέταση στη ΓΑΔΑ, δηλαδή, εξέταση με τεχνικά μέσα προστασίας της ανωνυμίας και του προσώπου του, το μείζον επετεύχθη. Ο μάρτυρας προσέρχεται τελικά προκειμένου να εισφέρει στη διενεργούμενη έρευνα για το ενδεχόμενο να υπήρξε σκευωρία, σε βάρος πολιτικών αντιπάλων, με αντιθεσμικές παρεμβάσεις, εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης και στήσιμο μαρτύρων. Σε αυτό το πλαίσιο όμως απαντήσεις θα δοθούν και για την υπόθεση Novartis αυτή καθεαυτή.

Το αίτημα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες έγινε δεκτό και τα μέλη της επιτροπής αναμένουν τις απαντήσεις του «Μάξιμου Σαράφη».

Η πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ για το «βγάλσιμο της κουκούλας» δεν έχει τελειώσει, εκτιμούν όλες οι πλευρές, που αναμένουν να δουν αν ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» πρέπει δουν την «πόρτα εξόδου» από το καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος έστω και αν τελικά διατηρήσουν την έτερη ιδιότητά τους, αυτή του προστατευόμενου μάρτυρα.

ΣΥΡΙΖΑ : Πρωτοφανές φιάσκο της ΝΔ

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ συντηρώντας αυτή την αντιπαράθεση, αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τους δικούς τους όρους, και μιλά για πρωτοφανές φιάσκο της ΝΔ.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ,  σε ανακοίνωσή του τονίζει : «Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει, για τέταρτη μέρα, να κρύβεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον καθοδηγητή του, κ. Σαμαρά, για το πρωτοφανές φιάσκο της Ν.Δ. με την απόπειρα θεσμικής εκτροπής, που προσέκρουσε στον ‘Αρειο Πάγο».

Επισημαίνει δε ότι: «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα εξεταστούν την Δευτέρα, όπως ορίζει ο νόμος, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται. Όσες μεθοδεύσεις κι αν απεργάζονται πάλι, όλοι αυτοί που απειλούσαν τους μάρτυρες και τη Δικαιοσύνη, δεν θα παρεμποδίσουν την κατάθεση των μαρτύρων-κλειδιά. Η αλήθεια θα λάμψει».

ΚΚΕ : Να αποκαλυφθούν με τα ονόματά τους οι μάρτυρες

Να αποκαλυφθούν με τα ονόματά τους οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, ζήτησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική εξέταση των μαρτύρων.

Μιλώντας στο Σκάι σημείωσε ότι για να υπάρξει «πραγματική εξέταση των μαρτύρων πρέπει να αποκαλυφθούν με τα ονόματά τους, πρέπει να μιλήσουν κανονικά, να εξεταστούν από την Επιτροπή της Βουλής και να πάρει η όλη διαδικασία το δρόμο της».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε ταχθεί κατά του συγκεκριμένου νόμου, από την εποχή της πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη και σημείωσε ότι «η προστασία των μαρτύρων που είναι απαραίτητη, γίνεται μόνο με την επωνυμία, με τη δημοσιότητα και με την ευθύνη που έχει η αστυνομία, οι υπηρεσίες, οι αρχές να προστατεύουν αυτούς τους μάρτυρες».

Ο Δ. Κουτσούμπας επανέλαβε την θέση του ΚΚΕ ότι «η Εξεταστική Επιτροπή έπρεπε να πάει σε βάθος την υπόθεση και γι’ αυτό έπρεπε να βγουν οι «κουκούλες» και να γίνει εξέταση των μαρτύρων».

Βενιζέλος για μάρτυρες : Να αρθεί ο χαρακτηρισμός προστατευόμενοι και δημοσίου συμφέροντος

«Η σκευωρία Novartis είχε μια προφανή πολιτική στόχευση, πρωτίστως όμως έβλαψε και εξακολουθεί να βλάπτει σε βάθος την αξιοπιστία και το κύρος της δικαιοσύνης. Γέμισε με πληγές το σώμα της», τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στην οποία σχολιάζει την πορεία της έρευνας από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής καθώς και τις ενέργειες των αρμόδιων δικαστικών οργάνων, την κωμικοτραγική κατάσταση, όπως λέει, με τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και την παρέμβαση του κ. Τσίπρα.

«Το ζήτημα της δικαιοδοσίας έχει κριθεί, ανήκει στη Βουλή, όπως λέει και η πάγια σχετική νομολογία», αναφέρει ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζει «κερασάκι της τούρτας τη γκροτέσκα ιστορία με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Συγγνώμη για την κοινοτοπία, αλλά κινούμαστε μεταξύ Ιονέσκο και Κάφκα».

Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «οι “προστατευόμενοι” μάρτυρες προσήλθαν να καταθέσουν ενώπιον του αντεισαγγελέα του Α.Π. με φυσική παρουσία στον ίδιο χώρο αλλά αρνούνται να προσέλθουν ενώπιον ενός άλλου εισαγγελέα, δηλαδή ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης με τους ίδιους όρους. Προσβάλλουν συνεπώς βάναυσα το κύρος της Βουλής ως δημοκρατικού και δικαστικού οργάνου. Όσα γίνονται σε σχέση με την αναζήτηση των μαρτύρων γελοιοποιούν τους δημοκρατικούς και δικαιοκρατικούς θεσμούς.

Ο χαρακτηρισμός των μαρτύρων αυτών ως “προστατευόμενων” και ως “δημοσίου συμφέροντος” πρέπει να αρθεί αμέσως. Αυτό συνιστά αυτονόητη υποχρέωση των εισαγγελικών αρχών στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας και της αρχής της ιεραρχικής δομής της Εισαγγελίας».

Σχολιάζοντας τη πρόσφατη παρέμβαση του κ. Τσίπρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογραμμίζει: «Εφόσον όμως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κόπτεται τόσο πολύ για το ζήτημα των “προστατευόμενων” μαρτύρων και το τοποθετεί στο πεδίο της αλλοίωσης των θεσμών, τότε μπορούμε να του θυμίσουμε ότι αν κάτι είναι εντεταγμένο στην εγκληματική διαδρομή προς τη σκευωρία με στόχο την αλλοίωση των θεσμών και των πολιτικών συσχετισμών, αυτό είναι η παράνομη κάλυψη των αποδρασάντων μαρτύρων με κουκούλες και η ποινική ασυλία που τους παρασχέθηκε και όχι η εξέτασή τους όπως προβλέπει η ποινική δικονομία».

Παπαγγελόπουλος : Υποκινούμενοι όσοι με κατηγορούν

Μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτηρη Παπαγγελόπουλο, για την στοχοποίηση του και προειδοποίησε ότι θα αποκαλύψει ονόματα και καταστάσεις όταν κληθεί να καταθέσει στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγγελόπουλο, και όσα είπε μιλώντας σήμερα Σάββατο στον ΑΝΤ1, εδώ και δύο χρόνια έχει στοχοποιηθεί από μια εγκληματική οργάνωση, τονίζοντας πως στο «σημείο που έχω φτάσει δεν φοβάμαι τίποτα». Σε κάθε περίπτωση, «όσοι με κατηγορούν είναι είτε υποκινούμενοι, είτε βγάζουν προσωπική πικρία», πρόσθεσε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος,  μίλησε για σκευωρία σε βάρος του και επέμεινε στην θέση που είχε διατυπώσει ότι η Novartis αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους.

Ο πρώην υπουργός ανάφερε ότι έχει τη στήριξη του «μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού. Έχω τη στήριξη των παλιών συναδέλφων μου. Και έχω τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα και των πρώην υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ».

Επιπλέον, μίλησε για βρώμικο και ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του από «διεφθαρμένους, διαπλεκόμενους και επίορκους».  Τόνισε μάλιστα πως οι τέσσερις εισαγγελείς, Ράικου, Τσατάνη, Αγγελής και Αθανασίου «λένε ψέματα» και τον στοχοποιούν.