Επίσκεψη της Υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη στα Ιωάννινα

  • Ρεπορτάζ-φωτό: Νίκος Γεωργίτσης

Ιωάννινα.-  Τα Ιωάννινα επισκέφθηκε την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020 η Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κα Σοφία Ζαχαράκη. 

Κατά την επίσκεψή της επισκέφθηκε σχολικές μονάδες και συζήτησε στις επαφές που είχε με τις τοπικές Αρχές (εκπαιδευτικές και Αυτοδιοικητικές)  και το θέμα των σχολικών υποδομών.

Μετά τις επισκέψεις στα σχολεία (4ο Δημοτικό, 7ο ΓΕΛ ), όπου είχε συνάντηση με τους Διευθυντές κ. Γιώργο Τσουμάνη και κ. Ευάγγελο Κωσταδήμα, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και με μαθητές μέσα στις σχολικές τάξεις, ακολούθησε σύσκεψη στο γραφείο της Περιφερειακής Διεύθυνσης, όπου είχαν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι διευθυντές εκπαίδευσης.

Στη συνάντηση με το Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Ιωσήφ Ελισάφ και τη Βουλευτή Ιωαννίνων κα Μαρία Κεφάλα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το θέμα των σχολικών υποδομών της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Ηπείρου. Παράλληλα, συζητήθηκαν και επιμέρους ζητήματα, όπως η διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και οι διορισμοί αναπληρωτών καθηγητών για τη νέα χρονιά, με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, Κ. Καμπουράκη να αναφέρει πως «έχουμε ήδη για τη νέα χρονιά εκπαιδευτικούς, αλλά αναμένουμε τους διορισμούς».

Η κα. Ζαχαράκη είπε ότι «η διεξαγωγή του διαγωνισμού ΑΣΕΠ μέσα στο Μάρτιο θα συμβάλλει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση».

Τέλος, συζητήθηκε το σημαντικό ζήτημα που αφορά την κτιριακή υποδομή του Μουσικού Σχολείου, με την κα Ζαχαράκη να συμφωνεί πως πρέπει και σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία, να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στο κτίριο, ενώ παράλληλα να αναζητηθεί και νέος χώρος μετεγκατάστασης.

Ακολούθησε η συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέκο Καχριμάνη και το Δήμαρχο Ιωαννιτών, κ. Μωυσή Ελισάφ. Η κα Ζαχαράκη είχε ημίωρη συνομιλία μαζί του στο γραφείο του. Τη συνόδευσε η βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία Κεφάλα, ενώ παρόντες ήταν υπηρεσιακοί εκπαιδευτικοί φορείς κ.α.

Η κα Σοφία Ζαχαράκη συνομιλεί με το Διευθυντή Περιφέρειας Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Κ. Καμπουράκη.

Η κα Ζαχαράκη  μετέφερε την εμπειρία της από τα σχολεία που επισκέφθηκε, λέγοντας ότι είδε «ανθρώπους που συμπράττουν σε ένα αρμονικό τρίγωνο γονιών-δασκάλων-μαθητών». Επίσης, δήλωσε τη διάθεση του υπουργείου για νέες σχολικές μονάδες, εφόσον πρώτα εξεταστούν οι υπάρχουσες ανάγκες (στα Γιάννενα είναι υπαρκτές).

Επίσης, αναφερόμενη  σε περιστατικά βίας σε σχολεία, όπως αυτό που καταγράφηκε στην Καβάλα πρόσφατα, η υφυπουργός τόνισε ότι το υπουργείο θα επανασυστήσει το «παρατηρητήριο σχολικής βίας». Είπε επίσης ότι στους μεσοπρόθεσμους στόχους είναι να μειωθούν οι καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις αναπληρωτών.

«Από την πλευρά του Δήμου θέσαμε τα μείζονα ζητήματα των σχολικών υποδομών της περιοχής μας. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με το υπουργείο και ελπίζουμε σε ουσιαστικές λύσεις», τόνισε ο κ. Ελισάφ.

Το μεσημέρι η Υφυπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων κ. Λάζαρο Κωστανάσιο για να ενημερωθεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αιτήσεων εκπαιδευτικών προς διορισμό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και συνομίλησε με τους διοικητικούς υπαλλήλους, που την καλωσόρισαν με τα απαραίτητα εδέσματα  και μια ανάλογα επίκαιρη ατμόσφαιρα της Τσικνοπέμπτης.

Η κα Σοφία Ζαχαράκη με το Διευθυντή ΙΕΚ Ιωαννίνων κ. Μιχάλη Αλεξίου και τον Συντονιστή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Νίκο Σουτόπουλο (αριστερά).

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τους Συντονιστές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο ΠΕΚΕΣ Ηπείρου, όπου άκουσε προτάσεις τους ενόψει της θεσμικής αλλαγής του θεσμού σε «Σχολικούς Συμβούλους ή Συμβούλους Εκπαίδευσης», ενώ επιφυλάχθηκε για το ακριβές χρονοδιάγραμμα επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, το οποίο θα διευκρινισθεί τον επόμενο μήνα Μάρτιο με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για την Εκπαίδευση.

Αφού αναχώρησε για γεύμα και περιήγηση στο Μονοδέντρι Ζαγορίου, το απόγευμα επισκέφθηκε το Δημόσιο ΙΕΚ Ιωαννίνων, όπου ο Διευθυντής του κ. Μιχάλης Αλεξίου, το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό και οι σπουδαστές του από πολλές ειδικότητες, της επιφύλαξαν θερμή υποδοχή και αυτή συνομίλησε μαζί τους στο αμφιθέατρο για τα χρονίζοντα θέματα των οδηγών σπουδών και αυτά της επαγγελματικής πιστοποίησής τους, τα οποία θα δρομολογήσει το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Παιδείας και ο αρμόδιος Γ. Γραμματέας κ. Γ. Βούτσινος.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την κοπή της βασιλόπιτας της ΔΑΚΕ καθηγητών Ιωαννίνων, όπου παρευρέθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Βουλής κ. Κ. Τασούλα και συμμετείχε στους εορτασμούς για τα 107α Ελευθέρια της πόλης των Ιωαννίνων.

 

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Η ΥφΠΑΙΘ Σοφία Ζαχαράκη παραχωρεί δηλώσεις με το Διευθυντή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων κ. Γ. Τσουμάνη στα τοπικά ΜΜΕ