Με λιγότερο κόσμο φέτος -λόγω κορονοϊού- το Φεστιβάλ «Αντίποδες» στην Lonsdale Street

Μελβούρνη.- Την υπόσχεση ότι το Φεστιβάλ «Αντίποδες» θα είναι ακόμα καλύτερο του χρόνου, που θα γιορτάσουμε και τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 έδωσαν από σκηνής τόσο η ομογενής υπουργός Υγείας Τζένη Μικάκου, όσο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Η κ. Μικάκου μιλώντας μόνο ελληνικά, είπε ότι η πολιτειακή κυβέρνηση, θα διαθέσει χρήματα για τον εορτασμό των 200 χρόνων της επανάστασης του 1821.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η ομιλία του κ. Παπαστεργιάδη ο οποίος ανακοίνωσε και την επίσκεψη του υφυπουργού Αποδήμων κ. Βλάσση, λέγοντας ότι αυτόν το μήνα θα γίνει και φόρουμ στη Μελβούρνη με θέμα τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το διήμερο Φεστιβάλ «Αντίποδες» στη Lonsdale Street ήταν σίγουρα από τα μεγαλύτερα και άψογα διοργανωμένο.

Η προσέλευση κόσμου, όμως, δεν ήταν η μεγαλύτερη και πολύ την απέδωσαν στον φόβο που σκορπά ο κορωνοϊός.

Κατά την επίσημη έναρξη τόσο ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτώριας, Daniel Andrews, όσο και οι άλλοι πολιτικοί, μίλησα με τα πλέον κολακευτικά λόγια για τον ελληνισμό της Αυστραλίας.

Μάλιστα, ο κ. Andrews αναφέρθηκε με νόημα και στη Θεσσαλονίκη, «πρωτεύουσα της Μακεδονίας» ενώ η βουλευτής Μαρία Βαμβακινού μίλησε και στα Ελληνικά «μιας και τον Μάρτιο» μιλάμε στα ελληνικά.

Ο Επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ μας είπε ότι η Μελβούρνη έχει 400 χιλιάδες Έλληνες (!) και μας θύμισε ότι έρχεται σαρακοστή, ενώ ο γενικός πρόξενος Δημήτρης Μιχαλόπουλος υπενθύμισε (όπως έγραψε και ο «Νέος Κόσμος») πως το Φεστιβάλ αυτό είναι «πνευματικό τέκνο» της Μελίνας Μερκούρη, προσθέτοντας πως το 2020 έχει ανακηρυχθεί «Έτος Μερκούρη».

Την αμέριστη στήριξη προς το φεστιβάλ εξέφρασε και ο επικεφαλής της Delphi Bank που είναι και ο χορηγός του, όπως και του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ.

Η Γιώτα Νέγκα ήταν εξαιρετική, αν και πολλοί δεν την γνώριζαν. Φώτο: Κ. Ντεβές

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΓΚΑ

«Εγώ έχω το δίκιο μου και εσύ τον κόσμο όλο…» τραγουδούσε με όλο της το ‘είναι’ η Γιώτα Νέγκα στη σκηνή, το βράδυ του Σαββάτου. Είπε και άλλα έντεχνα αλλά κυρίως παλιά και νέα λαϊκά. Οι ερμηνείες της, η ενέργειά της, η φωνή της, η σκηνική της παρουσία, εξαιρετική σε όλα της! Πηγαδάκια παρεών γύρω-γύρω έδειχναν να το απολαμβάνουν, να τραγουδούν μαζί της, να της ζητούν παραγγελίες και να χορεύουν.

Κάτι έλειπε όμως από τη φετινή κεντρική σκηνή. Έλειπε η ατμόσφαιρα, ο παλμός. Ο κόσμος όλο και λιγότερος όλο και παλαιότερος. Πρώτη φορά περνούσες άνετα από τη μια άκρη του δρόμου στην άλλη, έβρισκες και καρέκλα χωρίς να δώσεις μάχη. Λίγο ο κορωνοϊός, λίγο οι άλλες σκηνές, ο κόσμος ήταν λιγότερος από ποτέ αυτή τη φορά, γενικά στο φεστιβάλ. Ουρές, αδιαχώρητο και όρεξη έβλεπες μόνο στα σουβλάκια.

Και επιβεβαιώνεται μια θλιβερή διαπίστωση: Ενώ οι των Φεστιβάλ Σίδνεϊ και Μελβούρνης φροντίζουν κάθε χρόνο να μας φέρουν τους κορυφαίους Έλληνες τραγουδιστές, οι περισσότεροι από τους ομογενείς δεν τους ξέρουν ή δεν ξέρουν τα τραγούδια τους.

Οι παλιοί έχουν μείνει στα… παλιά και οι νέοι στα καψουροτράγουδα που παίζουν οι εδώ ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Δυστυχώς (και) μουσικά έχουμε μείνει πίσω. Το φαινόμενο να μην υπάρχει εναρμόνιση μεταξύ εξέδρας και κοινού (με λίγε εξαιρέσεις) παρατηρείται όλο και πιο συχνά τελευταία.

Την ίδια στιγμή, πάντως, που η Νέγκα έδινε τον καλύτερο εαυτό τους, Κρήτες και Πόντιοι είχαν στήσει το δικό τους γλέντι λίγο πιο πέρα.

Οι μεν στην πέρα σκηνή, οι δε έξω από το περίπτερό τους. Εκεί υπήρχε παλμός, σαν ροκ αντηχούσε το δυνατό παίξιμο των Κρητικών μουσικών που τα ‘σπαγαν’ επί σκηνής και στην πίστα, στην πλειοψηφία τους έφηβοι της παροικίας μας, γλεντούσαν με την ψυχή τους. Το ίδιο και στους Πόντιους, οι περαστικοί πιάνονταν για μια γύρα, έπαιρναν το τρέμουλο και συνέχιζαν εκστασιασμένοι.

Δεν είμαστε σίγουροι αν είναι σωστό την ώρα της μεγάλης συναυλίας να υπάρχουν και άλλες συναυλίες στις μικρότερες σκηνές. Κάπου σπάει έτσι το κοινό…

Λίγοι ρομαντικοί με το πέρας της συναυλίας συνάντησαν την Γιώτα Νέγκα back stage για να τη συγχαρούν και να της ζητήσουν αυτόγραφα. Κι εκείνη με τη σειρά της τους το ανταπέδωσε με ένα χαμόγελο και ένα αυτόγραφο.

 

Μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από το διήμερο Φεστιβάλ «Αντίποδες». Οι φωτογραφίες είναι του Κώστα Ντεβέ.

Πηγή:neoskosmos.com