Κορονοϊός: Ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες να εξοπλιστούν με συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις χώρες σε όλο τον κόσμο να προμηθευτούν συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επιδημία του νέου κορονοϊού.

«Όλες οι χώρες θα πρέπει να εξοπλιστούν με οξύμετρα και συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης», προειδοποίησε ο ΠΟΥ, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «ένα χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπεία των ασθενών που έχουν πληγεί από την πιο σοβαρή μορφή της covid-19».

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει και περισσότεροι από 88.000 έχουν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2 σε σχεδόν 60 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ο ιός επηρεάζει κυρίως ανθρώπους άνω των 60 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Μεταξύ των 45.000 ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό στην Κίνα ως τις 24 Φεβρουαρίου, μόνο το 2,1% ήταν κάτω των 20 ετών, επεσήμανε ο ΠΟΥ.

Εξάλλου ο οργανισμός υπενθύμισε ότι τα συμπτώματα είναι ήπια στους περισσότερους ασθενείς, σοβαρά για το 14% (δηλαδή πνευμονίες) και μόνο το 5% όσων νοσούν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το ποσοστό θνησιμότητας μοιάζει να κυμαίνεται μεταξύ 2% και 5%.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ανέρχεται σε άνω του 50% και υπογραμμίζει ότι οι «θα πρέπει να προτιμάται η άμεση επέμβαση, όπως η προστασία των πνευμόνων με αναπνευστική υποστήριξη».

πηγή:enikos.gr