Ο Ανώτατος Πρόεδρος της AHEPA George G. Horiates εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

Η ΑΧΕΠΑ υποστηρίζει σθεναρά το δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπίζεται τα σύνορά της λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών πού έχουν ενταθεί στα νησιά της Ελλάδας και στα χερσαία της σύνορα με την Τουρκία.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση:

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ GOOGLE (με διορθώσεις)

Η ΑΧΕΠΑ υποστηρίζει σθεναρά το δικαίωμα της Ελλάδας να φυλάσσει τα σύνορά της καθώς η νέα ροή των μεταναστευτικών ροών έχει ενταθεί στα νησιά της Ελλάδας και στα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των συνόρων των 8.700 μιλίων, που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, εξακολουθεί να φέρει το βάρος της επιβάρυνσης όποτε η Τουρκία επιλέγει να «ανοίξει τις πύλες» της.

Είναι απαράδεκτο για την Τουρκία, κάθε φορά που βρίσκεται σε δυσκολία, να χρησιμοποιεί επανειλημμένα Σύρους πρόσφυγες ως πολιτικά πιόνια για να πιέσει και να απειλήσει την Ευρώπη και τα μέλη του ΝΑΤΟ για να την υποστηρίξουν – εν προκειμένω λόγω της παράνομης και λανθασμένης επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας στη Συρία.  Η ΑΧΕΠΑ καταδικάζει την προκλητική ρητορική του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει απειλήσει να απελευθερώσει «εκατομμυρία» ανθρώπων που πηγαίνουν στα σύνορα και τη διάδοση της τουρκικής προπαγάνδας που έχει κλιμακώσει τις εντάσεις με φαινομενικά καμιά επίπληξη.

Η κρίση των μεταναστών στην Ελλάδα είναι μια κρίση για όλη την Ευρώπη. Η αστάθεια που δημιούργησε δεν είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει απογοητεύσει, θυμώσει και ανησυχεί την αμερικανική ελληνική κοινότητα και τη διασπορά για τη σταθερότητα της περιοχής και την ασφάλεια των ατόμων που πλήττονται από την κρίση που προκάλεσε η Τουρκία.

Η AHEPA εκτιμά τις πρόσφατες δηλώσεις υποστήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Επιπλέον, η AHEPA ενθαρρύνεται από τη δέσμευση του Frontex και της ηγεσίας της ΕΕ,  η οποία θα επισκεφθεί τα σύνορα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, η Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξει τα λόγια και τις δηλώσεις της με βιώσιμη δράση.

Αυτό αποτελεί συνέχερια σε μια ατελείωτη σειρά προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία. Ακούγεται επανάληψη, η Τουρκία έχει αναλάβει τη σκόπιμη μεταφορά μεταναστών, τους οποίους η ίδια η Τουρκία έχει εκτοπιστεί και πολλοί από τους οποίους δεν προέρχονται από τη Συρία, στα σύνορα της Ευρώπης, προκειμένου να προωθήσει τη διαπραγματευτική της δύναμη με την Ευρώπη και τον κόσμο. Η Τουρκία δεν είναι φίλος της Δύσης. Δεν μπορεί κανείς να την εμπιστευτεί, δεν παίζει με κανόνες δικαίου, και σίγουρα δεν μπορεί να διεκδικήσει οποιαδήποτε συμμετοχή στο διεθνές δίκαιο. Αυτή είναι η Τουρκία που δικαιολόγησε την έκκληση της “Κυρώσεως της Τουρκίας” με την οποία ασχολείται η διεθνής κοινότητα.

Η AHEPA ζητά μια πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμη πολιτική από την Ευρώπη και την Τουρκία για τον έλεγχο της ροής των Σύριων μεταναστών στην Ευρώπη με πιο υπεύθυνο, δεοντολογικό και ανθρωπιστικό τρόπο. Η ΑΗΕΡΑ καλεί εκ νέου την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και να αναθεωρήσει τη σχέση της με την Τουρκία. Η Δύση δεν μπορεί να συνεχίσει να κλείνει τα μάτια της στην Τουρκία. Ξανά και ξανά, η AHEPA έχει κάνει αυτή τη διεθνή έκκληση προς τη Δύση,  και θα συνεχίσει να το κάνει.

IN ENGLISH

Supreme President George G. Horiates has issued the following statement:

AHEPA staunchly backs Greece’s right to defend its borders as a new surge in migrant flows has intensified on Greece’s islands and its land border with Turkey. Greece, because of its geographic location and its 8,700-mile border, the longest in Europe, continues to bear the brunt of the burden whenever Turkey chooses to “open the gates.”

It is unacceptable for Turkey, whenever it is in a bind, repeatedly to use Syrian refugees as political pawns to pressure and threaten Europe and NATO members for their support-in this case because of Turkey’s illegal and misguided policy in Syria.  AHEPA condemns the provocative rhetoric of Turkish President Recep Tayyip Erdogan, who has threatened the release of “millions” of people going to the border and the dissemination of Turkish propaganda that has escalated tensions with seemingly no rebuke.

The migrant crisis in Greece is a crisis for all of Europe. The instability it has created is not in the best interest of the United States or the European Union. It has left the American Hellenic community and diaspora frustrated, angry, and concerned for the stability of the region and safety of individuals affected by this crisis instigated by Turkey.

AHEPA appreciates the recent statements of support from the United States and solidarity from the European Union and European capitals. Further, AHEPA is encouraged by the engagement of Frontex and EU leadership, who will visit the border with Prime Minister Kyriakos Mitsotakis. However, Europe must back its words and statements with sustained action.

This is another in an endless line of provocative actions by Turkey. It bears repeating, Turkey has engaged in the purposeful transfer of migrants, which Turkey itself has displaced, and many of whom are not from Syria, to Europe’s borders in order to advance its bargaining power with Europe and the world. Turkey is not a friend of the West.  It cannot be trusted, does not play fair, and certainly cannot claim any stake to international law. This is the Turkey that warranted our “Sanction Turkey” call with which the international community is dealing.

AHEPA calls for a more effective long-term policy from Europe and Turkey to control the flow of Syrian migrants to Europe in a more responsible, ethical, and humanitarian manner.  AHEPA again calls for the European Union to impose sanctions on Turkey and to scrutinize its relationship with it. The West cannot continue to turn its blind eye to Turkey. Time and time again, AHEPA has made this international call to the West and will continue to do so.

Print Friendly, PDF & Email