Η Ομογένεια της Αργεντινής στο πλευρό των Ελλήνων στον Έβρο

Αθήνα.– Ομόφωνο ψήφισμα στήριξης της Ελλάδας απέναντι στην ασύμμετρη απειλή από την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση, που δημιούργησε η Τουρκία στα σύνορα του Έβρου, υιοθέτησε η οργανωμένη ομογένεια της Λατινικής Αμερικής. Συγκεκριμένα, διοργανώθηκε συνάντηση εκπροσώπων της ομογένειας της Νοτίου Αμερικής στο κτήριο της Ένωσης Πελοποννησίων στο Μπουένος Άϊρες, με ευκαιρία την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη στην ομογένεια της Αργεντινής, από 29 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου, για την ενθρόνιση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μπουένος Άιρες και Εξάρχου Νοτίου Αμερικής, κ.κ. Ιωσήφ.

Κατά τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που είχε με την οργανωμένη ομογένεια ο κ. Χρυσουλάκης παρουσίασε το πρόγραμμα δράσεων που έχει ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.  Στα σημαντικότερα θέματα, που προωθούνται άμεσα από πλευράς ΓΓΑΕ, εντάσσονται η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας μέσω διαδικτύου, η προώθηση της ελληνικής παράδοσης και η διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων. Παρουσιάστηκε επίσης το πλαίσιο των νέων προγραμμάτων φιλοξενίας και γνωριμίας με τον Ελληνικό πολιτισμό, που η ΓΓΑΕ διοργανώνει προς όφελος των Ελληνοπαίδων της ομογένειας, στην Ελλάδα.

Ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνσμού Ιωάννης Χρυσουλάκης με μαθητές του Ελληνικού Γυμνασίου/Λύκειου «Αθηναγόρας», δημιούργημα του Μητροπολίτη πρώην Μπουένος Άιρες, κυρού Γενναδίου Χρυσουλάκη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Γενικός Γραμματέας Χρυσουλάκης συναντήθηκε με τον Ελληνικής καταγωγής Υπουργό Δημοσίων Έργων της Αργεντινής, κ. Gabriel Katopodis, με τον ελληνικής καταγωγής βουλευτή, κ. Ανδρέα Ζώτο, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) παρουσία και του Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες κ.κ. Ιωσήφ, με εκπροσώπους της Συνέλευσης για θέματα κοινοτήτων της Αυτόνομης Πόλης του Μπουένος Άιρες, καθώς και με την κα Mercedes Barbara, Γενική Διευθύντρια των Κοινοτήτων της Αυτόνομης Πόλης του Μπουένος Άιρες, και την κα Pamela Malewicz, Γενική Γραμματέα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τις οποίες ενημέρωσε για τα πρόσφατα γεγονότα στο μεταναστευτικό στην Ελλάδα. Επίσης, συζήτησε τη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης στην Αργεντινή για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, στην οποία θα συμμετέχει ενεργά και η ελληνική ομογένεια.

Ακόμη ο Γενικός Γραμματέας επισκέφθηκε το Ελληνικό Γυμνάσιο/Λύκειο «Αθηναγόρας», το οποίο είναι δημιούργημα του Μητροπολίτη πρώην Μπουένος Άιρες, κυρού Γενναδίου Χρυσουλάκη.

Στο περιθώριο της επίσκεψης στο Μπουένος Άιρες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Β. Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, για τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Αρχιεπισκοπή Β. Αμερικής ενώ ανάλογη διερεύνηση πιθανής συνεργασίας έγινε και με εκπρόσωπο του Ιδρύματος Τσάκος της Ουρουγουάης.