Τουρκική ακταιωρός χτύπησε σκάφος του Λιμενικού στην Κω

Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης ανοιχτά της Κω, όταν τουρκική ακταιωρός χτύπησε σκάφος του Λιμενικού, εν μέσω της γενικότερης τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Έβρο. Για σκοπούμενη σύγκρουση της τουρκικής ακταιωρού με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν ελληνικού σκάφους κάνει λόγο το Λιμενικό και προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει επεισόδιο ο Γ. Πλακιωτάκης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δυο σκάφη συγκρούστηκαν στη θαλάσσια περιοχή ν. Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματίες, παρά μόνο υλικές ζημιές.

Βίντεο – ντοκουμέντο από το περιστατικό ανήρτησε στο Τwitter η ανταποκρίτρια της Bild στην Αθήνα, Λιάνα Σπυροπούλου.

Πώς συνέβη το επεισόδιο

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος της τουρκικής ακταιωρού χτύπησε το σκάφος του Λιμενικού Σώματος με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές στο ελληνικό σκάφος, ενώ μεγαλύτερες ζημιές φέρεται να προκλήθηκαν στην τουρκική ακταιωρό.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Μετά τη σύγκρουση η τουρκική ακταιωρός απομακρύνθηκε από το σημείο, ενώ το σκάφος του Λιμενικού κατευθύνθηκε προς το λιμάνι της Κω προκειμένου να διαπιστωθούν οι ζημιές.

To βίντεο – ντοκουμέντο της Bild

«Ενώ όλοι πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι ήρεμα στο Αιγαίο, επειδή δεν φτάνουν λέμβοι με πρόσφυγες στα νησιά, η Ελλάδα παρενοχλήθηκε επικίνδυνα από τουρκικό σκάφος» έγραψε η δημοσιογράφος της Bild.

«Μας έσπασε τα ρέλια» ακούγεται να φωνάζει ένας Έλληνας, ενώ ένας άλλος λέει «βίντεο όλο». Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα ακούγεται κάποιος να αναφέρει «είναι στα δικά μας -νερά- και μας χτύπησε πίσω. Μας έχει κάνει ζημιά».

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ναυτιλίας κάνει λόγο για σκοπούμενη σύγκρουση τουρκικής ακταιωρού με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «στις 05:45 σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ν. Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους».

«Σημειώνεται ότι το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος» καταλήγει.

Πλακιωτάκης: Η Τουρκία είχε στόχο να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο

Για επεισόδιο το οποίο επιχειρεί να προκαλέσει η Τουρκία στο Αιγαίο κάνει λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, σχολιάζοντας το σοβαρό περιστατικό.

«Η ψυχραιμία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δεν επέτρεψε να πετύχουν τα τουρκικά σχέδια» αναφέρει, σημειώνοντας πως «για μία ακόμη φορά η Τουρκία εκτίθεται στα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας».

«Η Τουρκία για μία ακόμη φορά παραβιάζει με τρόπο προκλητικό και επικίνδυνο τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ο στόχος της είναι φανερός: Να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο. Η ψυχραιμία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δεν επέτρεψε να πετύχουν τα τουρκικά σχέδια. Για μία ακόμη φορά η Τουρκία εκτίθεται στα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας. Όσο κι αν ενοχλείται η Τουρκία, το Λιμενικό Σώμα συνεχίζει να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά μας έχοντας αυξήσει στον μέγιστο βαθμό την επιχειρησιακή του δραστηριότητα» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

Liana Spyropoulou

@LSpyropoulou

While everyone thinks its calm in the because there are no refugee boats arriving in the islands, ‘s @HCoastGuard is being dangerously harassed by a Turkish vessel.
Exclusive footage obtained by @BILD shows what is really happening away from the media.

Embedded video
537 people are talking about this

Αντίστοιχο σκηνικό

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχο σκηνικό στη θάλασσα του Αιγαίου είχε συμβεί την προηγούμενη εβδομάδα, όταν τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Στα παρακάτω πλάνα διακρίνονται οι επικίνδυνοι ελιγμοί και η διαδρομή του τουρκικού σκάφους, το οποίο παρενοχλεί το ελληνικό, καταρρίπτοντας την τουρκική προπαγάνδα πως δήθεν το τουρκικό σκάφος επιχείρησε να σώσει λέμβο με πρόσφυγες που εμπόδιζε το ελληνικό σκάφος.

Από το οπτικοακουστικό υλικό προκύπτει πως το ελληνικό σκάφος κινείται πολύ μακριά από την βάρκα με τους πρόσφυγες και ότι το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους επιχειρεί απροκάλυπτα να το παρενοχλήσει προκειμένου να αποχωρήσει από τη θαλάσσια περιοχή.

Video Player

00:00
00:47
πηγή:in.gr