Ποια καταστήματα κλείνουν και ποια μένουν ανοιχτά

Αθήνα.- Mετά την ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας για 14 μέρες ξεκινώντας από σήμερα Σάββατο, των παρακάτω:

-Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά

-Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away

-Κέντρα διασκέδασης

-Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων

-Βιβλιοθήκες

-Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι-

-Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια

-Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)

-Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.

-Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

Μένουν ανοιχτά (ενδεικτικά):

-Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω

-Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ) Λαϊκές αγορές

-Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα

-Φαρμακεία

-Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας

-Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away

-Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός)

-Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)

-Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων

Περαιτέρω, σημειώνει το υπουργείο Υγείας,θα ληφθούν ειδικότερα μέτρα για άτομα που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πάσχουν από σοβαρή ανοσοκαταστολή.
Τι ισχύει για τα καταστήματα εστίασης

Μετά την ανακοίνωση των νέων έκτακτων μέτρων λόγω κορονοϊού και αφού υπήρξαν απορίες από επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης που ήθελαν διευκρινίσεις, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, όπως σημειώνει σε δήλωσή του, επικοινώνησε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδη. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου ο κ. Χατζηθεοδοσίου, σύμφωνα με τον υπουργό, για τα καταστήματα εστίασης θα ισχύσουν τα κάτωθι:

  • Δεν θα λειτουργούν τα καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
  • Μπορούν όμως να λειτουργούν ως delivery. Και αν κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται μέχρι σήμερα, έχουν τη δυνατότητα να το εφαρμόσουν αφού προχωρήσουν στην απαιτούμενη αλλαγή του ΚΑΔ.
  • Σε αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από 5 όρθιοι πελάτες που εξυπηρετούνται άμεσα (take away).
  • Τα καταστήματα εστίασης που θα κλείσουν, θα μπορούν να μεταφέρουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος (ΦΠΑ, εισφορές, φορολογία) για τον Ιούνιο. Αυτό δεν θα ισχύσει για όσα καταστήματα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί παράταση και στις προθεσμίες που υπάρχουν για την προστασία της πρώτης κατοικίας και καλεί την κυβέρνηση να δει το συγκεκριμένο θέμα με γνώμονα τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην αγορά και την κοινωνία, μετά την έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας. Εξελίξεις που θα επηρεάσουν αρνητικά όλη την ελληνική οικονομία.