Κορονοϊός: Τι είναι η “ρήτρα γενικής διαφυγής” της Ε.Ε που αφήνει τις χώρες να ξοδέψουν όσα θέλουν

Η Ελλάδα έχει πλέον στα χέρια της και επίσημα, όλα τα δυνατά εργαλεία προκειμένου σε οικονομικό επίπεδο να αντιμετωπίσει με επιτυχία την κατάσταση στην πραγματική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί σχετικά γρήγορα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η επιδημία δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα ο υπουργός έστειλε ένα διπλό μήνυμα για την δημοσιονομική ευελιξία που αποκτά η χώρα μας μετά το πράσινο φως των Βρυξελλών να υποστηρίξει την πραγματική οικονομία και ταυτόχρονα να ενισχύει με πόρους το εθνικό σύστημα υγείας.

“Όσους πόρους χρειάζεται”

«Το σύστημα Υγείας θα έχει όσους πόρους χρειάζεται» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση των 27 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Έλληνας υπουργός,τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον όλους τους βαθμούς ευελιξίας σε δημοσιονομικό επίπεδο για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Και επεσήμανε επίσης ότι «η ζημιά στην οικονομία, η οποία θα είναι σημαντική, να είναι αναστρέψιμη, το συντομότερο δυνατό».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου να ενεργοποιήσει το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει η ΕΕ, τη ρήτρα γενικής διαφυγής δίνει περισσότερα περιθώρια για μέτρα στήριξης, σημείωσε ότι «με βάση τη ρήτρα γενικής διαφυγής, που ισχύει και για την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού».

Σταϊκούρας: Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας, «που έδωσε στη χώρα μας, καθώς και σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικά περιθώρια ελευθερίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού, σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε να ενεργοποιήσει ακόμα ένα όπλο. Το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει: τη ρήτρα γενικής διαφυγής (generalescapeclause)».

Η ρήτρα αυτή, που θεσπίστηκε το 2011, ενεργοποιείται για πρώτη φορά, «σηματοδοτώντας την ισχυρή βούληση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό κάθε διαθέσιμο εργαλείο, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να διασφαλιστεί ότι αυτές θα είναι παροδικές».

Πηγή: newsit.gr