Παρασκευάστηκε ο κορονοϊός από εργαστήρια; Μύθοι και αλήθειες

Του Νίκου Κατσαρού*

Ο κορονοϊός δεν διέφυγε από εργαστήρια Βιολογικού Πολέμου, ούτε παρασκευάσθηκε από Ερευνητικά Εργαστήρια Βιοτεχνολογίας ή από εργαστήριο συνδεόμενο με βιο-τρομοκρατία, σύμφωνα με ερευνητές γενετικής του Ινστιτούτου Scripps των ΗΠΑ (SCRIPPS RESEARCH INSTITUTE), που είναι ένα από τα πέντε καλύτερα ερευνητικά κέντρα γενετικής στον κόσμο.

Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας βάσεις αλληλουχίας γονιδίων κορονοϊών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός είναι αποτέλεσμα «φυσικής επιλογής» και όχι κάτι που φτιάχτηκε σε εργαστήριο. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο διεθνώς αναγνωρισμένο περιοδικό «Nature Medicine». O Dr. Kristian Andersen, επικεφαλής της ομάδας του Ινστιτούτου Scripps που έγινε η έρευνα δήλωσε:

«Eίμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο κορονοϊός προήλθε από φυσική επιλογή». Στην δημοσίευση επίσης αναφέρεται, ότι από την ανάλυση δειγμάτων δεδομένων γονιδιώματος, (που προσφέρθηκαν από Κινέζους ερευνητές που τα συνέλεξαν κατά την κορύφωση της κρίσης), τα κρούσματα αυξάνονταν εκθετικά στον πληθυσμό διότι «η μετάδοση της μόλυνσης γίνονταν από άνθρωπο σε άνθρωπο, μετά το πρώτο μολυσμένο άτομο». Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο πρώτο μολυσμένο άτομο η μόλυνση προήλθε από την νυχτερίδα ή τον μυρμηγκοφάγο.
Koρονοϊός
O Dr. Andersen και οι συνεργάτες τoυ έχουν ενδείξεις ότι οι ακτίνες του κορονοϊού τον βοηθούν να προσκοληθεί γερά στις επιφάνειες των κυττάρων των πνευμόνων και στην συνέχεια να διεισδύσει μέσα στο κύτταρο το RNA του κορονοϊού και να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται, δηλαδή να επεκτείνετα η μόλυνση. Αυτή η μοριακή διαδικασία της εξέλιξης των ακτίνων (πρωτεϊνών) να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα κύτταρα, να προσδένωνται γερά στις επιφάνειες αυτών και στην συνέχεια να διεισδύουν στα κύτταρα, είναι τόσο αποτελεσματική, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με φυσική επιλογή.

Η ομάδα του Scripps επισημαίνει ότι όσοι προσπάθησαν να παρασκευάσουν τον νέο κορονοϊό, π.χ. στο εργαστήριο, πρέπει να χρησιμοποίησαν ως πρότυπο υπάρχοντα ιό. Όμως, οι δομές των γνωστών εφτά κορονοϊών (SARS ,MERS,κλπ.) πού μόλυναν τον άνθρωπο, δεν είχαν καμία σχέση με τον COVID-19, αλλά αντίθετα έμοιαζαν με τις δομές των κορονοϊών της νυχτερίδας και του μυρμηγκοφάγου. Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι η αρχική μόλυνση λοιπόν προήλθε από εκεί.

O Dr. Josie Golding, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας της Αγγλικής Φαρμακοβιομηχανίας Wellcome Trust, που δεν μετείχε στην έρευνα δήλωσε: «Από τα αποτελέσματα της ομάδας Scripps βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός είναι προϊόν φυσικής επιλογής», δίνοντας τέλος στα σενάρια συνωμοσίας.

*Ο κ. Κατσαρός είναι Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας & Διαιτολογίας New York College, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, π.Πρόεδρος της Ένωσης Ελλή­νων Χημικών και Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ